PvdA Hellendoorn-Nijverdal in spagaat over de gemeentebegroting 2015

Datum: 30-10-2014

8.48 uur - Afgelopen maandagavond heeft tijdens de ledenvergadering van de Partij van de Arbeid een enerverende discussie plaatsgevonden over de gemeentebegroting 2015. De leden hebben fractievoorzitter Jos van den Born geadviseerd om ernstig te overwegen tegen de gemeentebegroting 2015 te stemmen.

 
En dat terwijl de PvdA deel uitmaakt van de coalitie en het college van B en W. Reden is de dreigende meerderheid in de gemeenteraad vóór aanleg van de Noord-Zuidverbinding. Deze weg die de Ommerweg met de Baron Sternbachlaan moet verbinden, is niet alleen overbodig geworden, maar is ook nog eens de oorzaak voor het begrotingstekort en de bezuinigingsnoodzaak in 2015 en volgende jaren. 
 
Leden van de Partij van de Arbeid hebben zaterdag 18 oktober een wijkbezoek aan Hellendoorn-Noord afgelegd. Ze voerden ongeveer 125 voordeurgesprekken met de bewoners. 90 procent van de mensen vinden de € 7,7 miljoen voor zo’n verbindingsweg zonde van het geld. Zeker in een tijd dat de gemeente de broekriem moet aantrekken en de komende jaren nog € 800.000 per jaar moet bezuinigen. Bovendien is de hoeveelheid autoverkeer de afgelopen jaren flink afgenomen is de ervaring van de mensen.  “Waarom dan toch doorgaan met de plannen”, was de algemene vraag.
 
Investeren in mensen
In het coalitieakkoord waar de PvdA ook haar handtekening onder heeft geplaatst, staat uitdrukkelijk dat een –versoberde-  aanleg van de noord-zuidverbinding pas aan de orde is, als de gemeentelijke financiën dat toelaten. Dat is nu niet het geval, getuige de tekorten die het college in 2015 en verdere jaren verwacht. Bovendien krijgt de gemeente nog een flinke kluif te verwerken als het gaat om uitvoering van nieuwe zorgtaken, die van het Rijk afkomen en waarvoor zij minder geld ontvangt dan nu wordt uitgegeven. Kortom, het huidige voorstel van het college lijkt in de richting te gaan van investeren in stenen en asfalt, terwijl investeren in mensen juist nu veel belangrijker is.
 
Oplossen knelpunten
Overigens vonden de PvdA-leden wel dat er ruimte moet zijn voor het oplossen van knelpunten in de verkeerssituatie, zoals aan de Kasteelstraat en de Schuilenburgerweg. "Daar moet wel wat gebeuren maar dat hoeft geen 8 miljoen te kosten," was men van mening.
 
Eigen verantwoordelijkheid
De fractie voelt de druk van de leden, maar heeft een eigen verantwoordelijkheid voor haar stemgedrag op 4 november, als de begroting 2015 in de gemeenteraad wordt behandelt. Zeker is wel dat de Partij van de Arbeid tegen de huidige aanleg van de Noord-Zuidverbinding is. Alleen is dit voorstel nu nog een vast onderdeel van de begroting en kan de fractie dit protest alleen laten horen door tegen de gehele begroting te stemmen. En dat is een echt dilemma.
Zij hoopt daarom dat andere partijen in de raad ook tot inkeer komen en de weg niet meer willen. Het begrotingstekort zou daardoor ook meteen flink verminderen.
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

jan schreef op 30-10-2014

Helemaal goed, luisteren naar de inwoners en niet blind vele miljoenen gemeenschapsgeld in het water gooien waar het CDA in deze gemeente al vele jaren mee bezig is. Ga voor een praktische oplossing waar het merendeel van de bevolking mee kan leven. We doen verdorie net of we tot de rijkere gemeentes in Nerderland behoren, was het maar waar !! Er is heel veel verandert in onze gemeente maar alle veranderingen hebben heel veel geld gekost en zijn zeker niet altijd een verbetering geweest. Luisteren naar je inwoners, hier kan het CDA iets van leren. Voorlopig eens ff de vinger op de knip t.a.v. mega uitgaven. Niet proberen via allerlei stofkam acties over de ruggen van verenigingen, clubs en middenstanders, inwoners je begroting sluitend zien te krijgen. T.a.v. van de genoemde verbindingsweg: vraag Ben & Jerry's hoe zij het zien. Laat ze meedenken, straks verdwijnt deze grote werkgever ook nog uit onze gemeente, werkgelegenheid !?!?!

William S. Burroughs schreef op 30-10-2014

Aan Jan. Uw verhaal klinkt logisch. Toch is er vaak een verschil tussen de mens op straat en de mens in de politiek. Bij de politiek spelen vaak meer belangen dan bij de mens op straat. Zoals partijbelang, coalitiebelang, achterban, strategie en ruggegraat. Ook de vraag of het uberhaupt nog tegen te houden is vraag ik mij hier soms weleens af. Kortom uw verhaal is helemaal niet gek. Maar of het logische van de straat binnen de politiek hier ook werkelijkheid zal gaan worden? Vlak hierbij ook de soms onnavolgbare politieke trukendoos niet uit. Het zal mij benieuwen en waarschijnlijk velen met ons. Time will tell... Prettige dag.

Pietje Puk schreef op 30-10-2014

Misschien brengt de dag van de dialoog oplossingen.

jan schreef op 30-10-2014

Gewoon doorgaan met de uitvoering. Dit is al vastgelegd. De Ola neemt hierin ook deel. Nu aanleggen is beter voor de leefbaarheid van de bewoners van Hellendoorn Noord en omliggende wijken. p.s. ze zijn niet bij mij aan de deur geweest en was de gehele dag thuis,

Hellendoorner schreef op 30-10-2014

bij mij zijn ze ook niet thuis geweest en ik ken ook heel veel mensen net als ik die tegen een rondweg zijn ,,

harry s. schreef op 30-10-2014

... en het huisje van Willems ?

Pietje Puk schreef op 30-10-2014

Dat huisje van Willems krijgt wel een plekje in onze gemeente. Ruimte genoeg.

Henk schreef op 31-10-2014

Ben & Jerry grote werkgever. No way! ben er samen met een kwart van het personeel eruit gegooid twee jaar terug. Keurig uitgekocht overigens, maar personeel is flink ik gekort. Daarnaast komt het meeste personeel niet uit de gemeente Hellendoorn. Dus Jan doe je werk goed, voordat je praat. Hellendoorn heeft helemaal niets aan Ben & Jerry's. Dat de politiek hen erbij trekt is puur eigen belang.

William S. Burroughs schreef op 31-10-2014

Aan Henk. Een baan is een baan ongeacht waar de mens achter die baan vandaan komt. We leven in een tijd waar men allang niet meer altijd binnen zijn/haar eigen gemeente werkt. Ook aan het beleid 'meer met minder mensen' maakt niet alleen Ben & Jerry zich schuldig. Dat geldt tegenwoordig voor veel meer bedrijven. Velen zijn de afgelopen jaren al weg geautomatiseerd. Oftewel vervangen door een machine. Wel vind ik dat wij hier inderdaad naar de belangen kunnen kijken. Met behulp van de volgende zin uit het artikel: ' Deze weg die de Ommerweg met de Baron Sternbachlaan moet verbinden, is niet alleen overbodig geworden, maar is ook nog eens de oorzaak voor het begrotingstekort en de bezuinigingsnoodzaak in 2015 en volgende jaren.' Dat Ben & Jerry belang bij deze weg heeft staat buiten kijf. Maar weegt dat op tegen de gevolgen waar een complete gemeente de komende jaren last van zal hebben? Door middel van een groot begrotingstekort met de daaruit voortvloeiende maatregelen voor de burgers. Of is het beter om naar een alternatief te zoeken? Waarbij alleen de knelpunten worden aangepakt voor veel minder geld. En waarbij de belangen van zowel Ben & Jerry als die van de inwoners van onze gemeente beter worden gediend. Tot slot kan men ook nog overwegen om het hele project af te blazen. Dat is goed voor het begrotingstekort en het is nog maar de vraag of Ben & Jerry daardoor Hellendoorn zou gaan verlaten. Ik denk het niet. Want daar gelden weer heel andere belangen en overwegingen wat sluiting of verkassen betreft. En daarom vind ik het Ben & Jerry belang binnen deze discussie ondergeschikt aan de negatieve financiele gevolgen voor onze gemeente. Time will tell ... Prettige dag.

Uw reactie

Naam:
Bericht: