Preventieactiviteiten rondom vuurwerk

Datum: 18-12-2014

12:44 uur - Voor een groot deel van de jeugd staat oud & nieuw in het teken van het afsteken van vuurwerk. Jongeren beginnen vaak in de leeftijd vanaf 10 jaar met experimenteren met vuurwerk zonder dat ze zelf weten wat ze aan het doen zijn.

 

 De gevolgen zijn vaak niet te overzien. Op 31 december 2013 en 1 januari 2014 zijn 700 slachtoffers van vuurwerkongevallen behandeld op de eerste hulp van een ziekenhuis.  Terwijl vuurwerk ook heel leuk kan zijn, mits goed gebruikt. De jongerenwerkers van Stichting De Welle hebben daarom verschillende preventieactiviteiten opgezet, zoals vuurwerkvoorlichting op basisscholen en de Vuurwerkbus. 

Gedurende de laatste twee schoolweken van het jaar hebben 850 basisschoolleerlingen in de gemeente Hellendoorn vuurwerkvoorlichting van de jongerenwerkers gevolgd. Het vormgeven van deze vuurwerklessen werd gedaan in samenwerking met Bureau HALT. Specifieke aandacht was er voor veiligheid: Hoe steek je vuurwerk veilig af? Maar ook werd er gesproken hoe je om kunt gaan met groepsdruk. Met de lessen op 20 verschillende scholen bereikte het jongerenwerk 850 leerlingen in 10 dagen, waaronder 6 klassen van Reggesteyn. 

Vuurwerk mag op Oudejaarsdag vanaf 18.00 uur worden afgestoken. In de uren daarvoor, van 10.00 – 17.00 uur, rijden de jongerenwerkers rond met de Vuurwerkbus om het gesprek aan te gaan met (groepen) jongeren die zich op straat bevinden. Doel hiervan is jongeren bewust maken van hun verantwoordelijkheid en hun veiligheid rondom het afsteken van vuurwerk. Verleden jaren had de Vuurwerkbus een bereik van zo’n 200 jongeren. Jeugd kan in contact komen met de Vuurwerkbus door een SMS, appje of belletje naar het jongerenwerk. De jongerenwerkers komen natuurlijk niet met lege handen. In de bus zijn materialen te vinden die bijdragen aan de veiligheid, zoals vuurwerkbrillen en aansteeklonten. Ook zal de Vuurwerkbus rookworsten, warme chocolademelk en koffie mee hebben om gratis te verstrekken.

In contact komen met de jongerenwerker op Oudejaarsdag of voor meer informatie? Dat kan via b.evers@stichtingdewelle.nl of 06-81791622. 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

hennie schreef op 18-12-2014

Ook ik was echt geen lieverdje met het vuurwerk, maar als het vuurwerk van nu zie en hoor houdt ik mijn hart vast, veel te zwaar, ik hoop dat deze actie iets gaat opleveren, heel veel succes.

pff. schreef op 18-12-2014

Het lijkt mij dan ook beter dat de ouders naar HALT worden gestuurd want zij blijven hier in gebreke. Kwestie van opvoeden.

henk schreef op 18-12-2014

afschaffen dat vuurwerk laten we met z,n allen er een mooi feest van maken zonder dat vuurwerk het bespaard ieder een hoop geld

Uw reactie

Naam:
Bericht: