Reactie Hema op zwarte pieten in Nijverdals filiaal

Datum: 25-11-2015

14.05 uur - Naar aanleiding van de commotie rond de zwarte pieten versiering in de Hema in Nijverdal, heeft de Hema vandaag op Facebook een statement geplaatst.

 
 
 
 
 
"STATEMENT HEMA
 
Afgelopen weekend zijn wij door onze klant Sandra gewezen op Sinterklaasversiering in het HEMA filiaal in Nijverdal. Deze bleek niet in lijn met ons beleid om schoorsteenpieten als winkeldecoratie te gebruiken. Wij hebben hier dan ook direct actie op ondernomen door deze decoratie te verwijderen.
 
Haar Facebookbericht is daarna gebruikt als platform voor het debat over zwarte piet. Vele duizenden reacties zijn geplaatst, waaronder zeer kwetsende en bedreigende reacties richting zowel Sandra als HEMA-medewerkers. HEMA heeft besloten om naar aanleiding hiervan aangifte te doen bij de politie.
 
Omdat er een voortdurende stroom aan kwetsende berichten blijft komen, hebben wij besloten om Sandra's berichten en alle reacties hierop te verwijderen.
 
HEMA wil geen platform zijn voor een discussie over zwarte piet en wij gaan hier dan ook niet meer op in. Hierbij nogmaals ons eerder gecommuniceerde beleid: 'HEMA kiest vanaf dit jaar in haar communicatie uitingen voor schoorsteenpieten. Wij vinden dat wij daarmee nauw aansluiten bij het Sinterklaas verhaal en de beleving van het kind, waarbij piet cadeau's komt brengen via de schoorsteen en daarom zwarte vegen van roet heeft. HEMA is er voor iedereen. Wij zijn ons bewust van de maatschappelijke discussie en wij hebben de beleving van het kind als uitgangspunt genomen'.
 
In lijn met onze huisregels (https://www.facebook.com/hema/info/) zullen wij alle kwetsende en bedreigende berichten verwijderen.
 
We hopen dat iedereen zijn best zal doen om van HEMA Facebook (en andere HEMA sociale platformen) een gezellige en fijne plek te maken voor al onze klanten. En laten we vooral niet vergeten dat Sinterklaas een gezellig en leuk feest voor kinderen hoort te zijn."
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Buurman en buurman schreef op 25-11-2015

Precies die laatste zin doet het hem. Laten we vooral niet vergeten dat Sinterklaas een leuk feest voor de kinderen moet zijn. Zijn vast geen kinderen meer die lopen te klagen over de zwarte piet. Ik denk eerder dat ze vroeger te weinig cadeaus hebben gehad van de piet of dat ze hun eigen slaven verleden niet kunnen vergeten. Get a life!

Geerhard schreef op 25-11-2015

Laten we de Hema Boycotten, zolang deze partij kiest voor een paar lapzwansen i.p.v. onze eigen cultuur!

chris schreef op 25-11-2015

@buurman&buurman: Amen

jan schreef op 25-11-2015

vind ik ook gewoon boycotten .tot het nieuwjaar of langer. gewoon waardeloos is dit

loes schreef op 25-11-2015

Ik heb lang nagedacht hoe ik de pietendiscussie aan mijn kinderen moet uitleggen. Wat blijkt, ze trekken zich er niets van aan. Hun kijk op het feest is niet veranderd. Het maakt ze niet uit hoe zwart ze zijn. Piet is piet. Dat zegt genoeg blijkbaar

Uw reactie

Naam:
Bericht: