Ook in Hellendoorn opvallende daling aantal stembureaus op 6 april

Datum: 01-03-2016

17.00 uur - Het CDJA Overijssel is onaangenaam verrast over de opvallende daling van het aantal stembureaus in Overijsselse gemeenten tijdens het referendum op 6 april. In de gemeente Oldenzaal is de daling van het aantal stembureaus het grootst. Terwijl kiezers tijdens de provinciale verkiezingen in Oldenzaal nog bij zeventien stembureaus terecht konden wil het college voor het referendum maar vijf stembureaus openen. Ook de gemeenten Hellendoorn, Hengelo, Rijssen-Holten en Zwolle verminderen het aantal stembureaus.

 
 
Het raadplegend referendum zal pas geldig zijn bij een opkomst van minimaal dertig procent van de kiesgerechtigden. Wanneer de Nederlandse bevolking tijdens het Oekraïnereferendum overwegend tegen het verdrag stemt zijn de Tweede en Eerste Kamer verplicht om hun instemming met het verdrag te heroverwegen. Het CDJA is van mening dat – indien er referenda plaatsvinden – deze bindend moeten zijn. Het uitbrengen van een stem is een serieuze zaak en er moet na deze stemmen geluisterd worden, anders wordt het vertrouwen van burgers in de democratie beschaamd en zijn referenda geldverspilling. Nu verschillende partijen in de Tweede Kamer, waaronder het CDA, hebben aangegeven de uitslag van het referendum te zullen respecteren (waardoor het referendum de facto bindend is geworden) is het belangrijk dat de opkomst zo hoog mogelijk is en daarmee een zo groot mogelijke representativiteit bereikt wordt. 
 
De jonge-christendemocraten zijn bezorgd dat de sterke daling van het aantal stembureaus de opkomst bij het referendum in deze gemeenten negatief zal beïnvloeden. Deze gemeenten laden de verdenking op zich dat ze willen voorkomen dat burgers tegen het associatieverdrag stemmen. Vicevoorzitter Anne Adema: ‘Het is onacceptabel dat sommige Overijsselse gemeenten bezuinigen op de democratie en grote verschillen laten ontstaan tussen gemeenten onderling. Als zelfs het kleinste stembureau van Overijssel in Marle (gemeente Olst-Wijhe) opengaat, dan is een daling van 70% van het aantal stembureaus in Oldenzaal zeker niet gerechtvaardigd’  Het aanwijzen van stemlokalen is een taak van het college van burgemeester en wethouders, dat daarover verantwoording schuldig is aan de raad. CDJA Overijssel roept raadsleden middels een aparte brief op om vragen te stellen aan het college van de gemeenten Oldenzaal, Hellendoorn, Hengelo, Rijssen-Holten en Zwolle. De raadsvragen kunnen raadsleden vinden op https://cdja.nl/2016/02/raadsvragen-referendum/ en zijn rechtenvrij te gebruiken. Algemeen bestuurslid CDJA-landelijk Marc Dorst zal namens de provinciale afdeling over dit onderwerp een memo indienen tijdens de algemene bestuursvergadering van het CDJA.
 
 
Raadsvragen CDJA Overijssel voor raadsleden in de gemeenten Oldenzaal, Hellendoorn, Hengelo, Rijssen-Holten en Zwolle:
 
- Bent u het met ons eens dat een kleiner aantal stembureaus en/of een grotere reisafstand naar stembureaus de opkomst voor het referendum kan verkleinen?
 
- Waarom kiest het college ervoor om te bezuinigen op de democratie? 
 
- Heeft het college contact gezocht met andere gemeenten waar er geen daling is in het aantal stembureaus om kennis in te winnen hoe een referendum democratisch en kostenbewust kan worden georganiseerd? Indien dit niet het geval is , waarom niet? 
 
- Hoe kwalificeert het college het resultaat van de inspanningen van het VNG om  een toereikend budget te krijgen van de rijksoverheid voor het organiseren van dit referendum? 

- Deelt u onze opvatting dat het onwenselijk is dat er grote verschillen lijken te ontstaan in het aantal stembureaus per inwoner in Overijsselse gemeenten? Wat gaat het college hier aan doen? 
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

William S. Burroughs schreef op 02-03-2016

Een goed democratisch referendum zou door de Minister President in eigen persoon op de landelijke tv moeten worden aangekondigd. Bovendien zou een goed democratisch referendum niet raadplegend maar raadgevend en dus bindend moeten zijn bij meer dan 50%. Dat is namelijk democratie. Dit referendum is een wassen neus en allang in kannen en kruiken. Vandaar de desinteresse. Oftewel het is niet serieus te nemen wat men dus ook niet gaat doen. Prettige dag.

johan schreef op 02-03-2016

Juist een reden om wel te gaan stemmen. Want dat is wat men op een laffe manier wil voorkomen of tegenwerken. Triest dat de gemeente aan deze praktijken meewerkt. Zegt genoeg over hoe men tegen democratie/referendum (mening van de burger) aankijkt.

Watleesiknoewdan schreef op 03-03-2016

Johan, jij hebt het begrepen !

William S. Burroughs schreef op 03-03-2016

Natuurlijk moet men gaan stemmen. Ben het echter wel met Johan eens. Want de sfeer waarin het gebeurd doet mij toch sterk vermoeden dat de politiek er weinig op uit zal doen. Prettige dag.

Aanklagen die gemeente schreef op 03-03-2016

http://nos.nl/artikel/2090328-rechter-buigt-zich-over-minder-stembureaus-bij-oekraine-referendum.html

pff. schreef op 03-03-2016

Er worden gewoon weinig stemmers verwacht en dus zonde van het geld. Nu maar hopen dat iedereen gaat stemmen ook al moet je iets verder fietsen. Rijen dik moeten er staan. Zo, nu ga ik verder dromen.

Uw reactie

Naam:
Bericht: