Lezing over de kerkramen van kerken in de gemeente Hellendoorn

Datum: 20-09-2017

14.56 uur - In het kader van de jaarlijkse expositie in De Smidse van de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal worden er op zondagen lezingen/verhalen verteld over verschillende onderwerpen. Dit jaar is het thema van de expositie “Boeren, Burgers en Buitenlui”. Op zondag 24 september om 14.30 uur is er een nieuw verhaal (en het laatste van dit jaar) van Paul Janse.

 
Dit keer is het onderwerp ‘Gekleurde glazen aan de Grooteweg’. Met opzet wordt gebruikt gemaakt van de voormalige naam van de Grotestraat, want waarover wordt verteld speelt zich in het eerste kwart van de twintigste eeuw. Ruim honderd jaar was voorbijgegaan, waarin elke godsdienst in ons land de vrijheid had gekregen zich te manifesteren op eigen wijze. Zo bouwden Gereformeerden, Vrije Evangelischen en Rooms-katholieken hun eigen kerkgebouwen. Vanmiddag gaat het speciaal over de ramen in die gebouwen. Er wordt veel in afgebeeld, wat de kerkganger of toerist vandaag niet meer herkent. De kennis van de geloofsverhalen is langzamerhand bij menigeen ondergesneeuwd.
 
Paul Janse, oud-leraar geschiedenis aan College Noetsele en voormalig voorzitter van de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal, onderneemt een poging die vertellingen weer boven water te halen. Hij doet dat aan de hand van herkenbare symboliek in vensters met heiligen, heilige taferelen, geloofsverhalen. Ook wordt iets verteld over het grote verschil in wijze van afbeelden door protestanten en katholieken. Het gaat om dezelfde zaken, maar de beleving daarvan loopt behoorlijk uiteen.
In onze kijkcultuur kan het niet anders of iedereen is gevoelig voor wat op het netvlies verschijnt. Niet voor niets wordt er zoveel televisie gekeken en scoren filmpjes op youtube zo hoog.
 
 
We hopen dat dit na afloop van de lezing ook mag gelden voor wat in de glas-in-lood ramen in der drie kerken aan de huidige Grotestraat is vroeger jaren is afgebeeld. Beschouw de lezing als een opmaat voor het op 10 november aanstaande te presenteren boek ‘Een prentenboek in glas en lood’. Daarin gaat het niet alleen over drie kerken in Nijverdal, maar ook over drie in Hellendoorn.
 
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: