Schrijfactie voor Mahadine

Datum: 11-12-2017

08:06 uur - Op zondag 17 december 2017 voeren de Protestantse Gemeente Nijverdal en de Vrije Evangelische Gemeente Nijverdal samen met Amnesty International actie voor Mahadine – online activist uit Tsjaad

 

Wat is er aan de hand?

Wie: Tadjadine Mahamat Babouri – beter bekend als Mahadine
Waar: Tsjaad
Wanneer: 30 september 2016 opgepakt
Wat is er aan de hand: online activist uitte op Facebook kritiek op de regering
Aanklacht: ‘ondermijnen van de grondwet’, ‘bedreiging van de nationale veiligheid’ en ‘het delen van informatie met een opstandige beweging’
Straf: nog onbekend, maar hij kan levenslang krijgen

Waarom schrijven we voor Mahadine?

Hij bekritiseerde de regering op Facebook. Hiervoor werd hij gevangengezet en gemarteld.

Tadjadine Mahamat Babouri – beter bekend als Mahadine – is een mensenrechtenverdediger uit Tsjaad. Hij gebruikt Facebook om zijn boodschap te verspreiden. Nadat hij enkele video’s had geplaatst waarin hij de regering van Tsjaad bekritiseerde vanwege economisch wanbeleid, werd hij op 30 september 2016 opgepakt. Sinds zijn arrestatie zit hij vast, hoewel hij alleen maar gebruikmaakte van zijn recht op vrije meningsuiting. Mahadine wordt ervan beschuldigd de grondwet te ondermijnen en de nationale veiligheid in gevaar te brengen.

Geen medische behandeling

Mahadine zegt dat hij de eerste drie dagen van zijn detentie werd geslagen en elektrische schokken kreeg toegebracht. Ook zou hij geen drinken en eten hebben gekregen. En hij mocht zich niet laten bijstaan door een advocaat. Later werden zijn voeten wekenlang geketend. Door de slechte behandeling verslechterde vanaf begin 2017 de gezondheidstoestand van Mahadine. Hij heeft leverproblemen en lijdt aan tbc. Toch krijgt hij niet de medische zorg die hij nodig heeft.

In alle video’s die hij online deelde, vroeg hij mensen om vreedzaam te protesteren. Hij zei hun democratische middelen te gebruiken, geen wapens.

 

Kom in actie voor Mahadine.

Dat kan door vóór en na de kerkdiensten op zondag 17 december 2017 in de Regenboog, ’t Centrum en de Vrije Evangelische kerk  én ’s avonds bij de volkskerstzang in de sporthal ’t Ravijn petitielijsten te tekenen waarin we de president van Tsjaad oproepen Mahadine onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. De lijsten worden door Amnesty doorgezonden. 

 

Heeft het werk van Amnesty resultaat?

Jazeker! Veel acties van Amnesty zijn succesvol. Een gewetensgevangene wordt vrijgelaten, iemand die ‘verdwenen’ duikt weer op, een zieke gevangene krijgt medische verzorging, een geïsoleerde gevangene krijgt bezoek van familie of een advocaat, een doodvonnis wordt omgezet of uitgesteld of discriminerende wetten worden aangepast.

 

Dus: Alle reden om mee te doen!



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: