Voltooid leven

Datum: 19-02-2018

18:56 uur - ‘Voltooid leven’ is vandaag de dag een belangrijk maatschappelijk thema. Politieke partijen hebben zich erover uitgesproken, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Geneeskunde heeft er haar mening over kenbaar gemaakt, enzovoort. Een invalshoek vanuit de praktijk van het leven van alledag is te vinden in het proefschrift waarmee drs. E. van Wijngaarden, docent aan de Universiteit voor Humanistiek, eind 2016 de doctorsgraad verwierf.

 In haar boek analyseert ze diepte-interviews met 25 ouderen, die hun leven als ‘voltooid’ beschouwden en die de wens hadden om hun levenseinde zelf te kunnen bepalen. Niet eerder waren in Nederland de beweegredenen van ouderen die hun leven willen beëindigen vanwege niet-medische redenen zo intensief onderzocht.

In de gesprekken met ouderen hoorde Van Wijngaarden telkens dezelfde vijf klachten: eenzaamheid, er niet meer toe doen, het onvermogen om zichzelf te uiten, geestelijke of lichamelijke vermoeidheid en een aversie tegen afhankelijkheid. Ouderen voelden zich soms een blok aan het been van hun kinderen, niet meer van belang, gemarginaliseerd. Ze waren hun connectie met de wereld kwijtgeraakt. Van Wijngaarden pleit dan voor compassie als een weg van mededogen.

Op woensdag 28 februari zal drs. E. Groeneveld nader op de resultaten van het onderzoek van dr. Van Wijngaarden ingaan, uiteraard op basis van haar eigen ervaringen. Op woensdag 7 maart zal drs. J.M. Aarnoudse de levensbeschouwelijke (onder andere morele, ethische) aspecten die bij voltooid leven om de hoek komen kijken, aan de orde stellen.

 

Drs. E. Groeneveld was jarenlang als predikant verbonden aan een gemeente in de Noordoostpolder. Daarna ging ze als predikant-geestelijk verzorger aan de slag. Ze was werkzaam in verschillende instellingen, voordat ze de functie ging vervullen bij ZorgAccent, en wel sinds 1 juni 2017. De meeste arbeidstijd brengt ze in verpleegtehuis Krönnenzommer door.

 

Drs. J.M. Aarnoudse is predikant. Hij was jarenlang hoofd van de dienst Geestelijke Verzorging van een GGZ-instelling. Sinds 2015 is hij directeur van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer in de Protestantse Kerk in Nederland. Daarnaast is hij lid van de Commissie Levenseindevraagstukken van die kerk. Die commissie doet onderzoek naar de ervaringen van predikanten en geestelijk verzorgers met actieve levensbeëindiging.

 

  • op woensdag 28 februari en woensdag 7 maart 2018 om 20.00 uur in de Leerkamer, ingang Zuid Esweg te Hellendoorn;
  • inleiders: drs. E. Groeneveld en drs. J.M. Aarnoudse.



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: