Proef om zwerfafval in winkelcentrum tegen te gaan

Datum: 22-05-2018

12.01 uur - Om de hoeveelheid zwerfafval terug te dringen gaat de gemeente Hellendoorn, in het kader van zwerfafval en afvalscheiding, een proef uitvoeren in de winkelgebieden van Hellendoorn en Nijverdal. Gekoppeld aan de herinrichting van de Grotestraat in Nijverdal worden in de twee winkelgebieden de bestaande prullenbakken vervangen door duobakken waarmee PMD- en restafval gescheiden van elkaar worden ingezameld.

 
Daarnaast komen er inzamelvoorzieningen voor kauwgom en sigarettenpeuken. Duidelijke aanwijzingen op de nieuwe bakken moet ervoor zorgen dat deze worden herkend en intensief en goed gebruikt gaan worden.
 
Sigarettenpeuken en kauwgom
De gemeente zet in op verdergaande afvalscheiding en voorkoming van zwerfafval. Daarom staan ook inzamelvoorzieningen voor sigarettenpeuken en kauwgom op het programma. Wethouder Jelle Beintema: “Zwerfafval bestaat voor een groot deel uit peuken en kauwgom en we hopen met deze nieuwe inzamelvoorzieningen de hoeveelheid zwerfafval in het winkelgebied flink terug te kunnen dringen.”
 
Elektrische auto
Het is de bedoeling dat de nieuwe afvalbakken geleegd gaan worden met behulp van een elektrische auto. Een elektrische auto geeft minder overlast voor de bezoekers van het gebied. De auto krijgt gescheiden compartimenten voor de verschillende soorten afval.
 
Samenwerking
Zwerfafval is een probleem van ons allemaal. Een schoon winkelgebied trekt meer bezoekers en dat is weer goed voor de winkeliers. De gemeente zoekt daarom in de winkelgebieden de samenwerking met winkeliers om te komen tot een gezamenlijke aanpak van zwerfafval. De komende jaren willen we naast investeren in betere voorzieningen, ook gaan inzetten op bewustwording bij en gedragsbeïnvloeding van onze inwoners. Als niemand afval op straat gooit, ontstaat er ook nauwelijks zwerfafval.
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Pff schreef op 24-05-2018

Denken ze echt dat mensen het met Duo bakken het afval er wel in gooien? Verhoogt alleen de kosten voor het ledigen. Peukenbakken zijn achterhaald omdat roken niet meer maatschappelijk verantwoord is. Dat beleid moet je dus ook uitstralen.

William S. Burroughs schreef op 24-05-2018

Aan Pff. Krijg ik als roker dan net als de hondenbezitters een zakje om mijn peuken in te doen? Dat is bij die laatste groep nou niet echt een succes. Daarbij trap ik liever op een peuk dan in een hondendrol. U geeft mij met uw reactie een beetje het gevoel de laatste der Mohicanen te zijn. Een maatschappelijk onverantwoord individu lees paria uit de vorige eeuw. Mijn God en bij bestaan ook geprezen! Misschien is het een goed plan om iedereen naast de bakken een grote papieren zak te geven. Met als opdruk 'Geen whiskey Alleen afval'. Dat vergroot het bewustzijn van wat men allemaal weggooit. En omdat het in Nijverdal is ontstaat er natuurlijk direct een roddelcircuit met als gevolg een sociale controle waar Mao zijn vingers bij af zou hebben gelikt. Opmerkingen als 'wat heeft die Henk altijd een volle zak' of 'Jan heeft altijd zo'n keurige zak' en 'Marie staat weer met een lege zak' zullen niet van de lucht zijn. Met als gevolg een spik en span schoon Nijverdal. Of zullen we maatschappelijk verantwoord ons afval gewoon op de daarvoor bestemde plekken deponeren? Inclusief het peuken bakje zolang er nog rokers zijn. Dan is er toch geen vuiltje aan de lucht in Nijverdal en is het hele verhaal hierboven toch helemaal niet nodig? Het staat en valt toch met eigen verantwoording? Zo even mijn peuk uitdrukken. Goh William wat een maatschappelijk verantwoord antwoord. Prettige dag.

Pff schreef op 25-05-2018

@wsb Inderdaad verantwoording, alleen flikkeren die rokers alles van zich af, die peuk kunnen zij gewoon uitdrukken en in een prullenbak gooien. Die bakken had je in de jaren 70 moeten plaatsen en niet nu.

Wateenkroam schreef op 27-05-2018

Zaterdagmiddag na sluitingstijd direct met de veegmachine rond, lijkt mij een veel beter plan. Ook na een evenement in Nijverdal direct de veegmachine er doorheen.

Uw reactie

Naam:
Bericht: