Burgemeester reageert op brief VVD over Screams bij Avonturenpark Hellendoorn

Datum: 19-10-2018

13.39 uur - Burgemeester Anneke Raven van de gemeente Hellendoorn heeft gisteravond een brief verzonden naar de leden van de gemeenteraad van Hellendoorn naar aanleiding van een brief van de VVD-fractie over de activiteit Screams bij het Avonturenpark Hellendoorn.
Onderstaand de reactie van de burgemeester en de brief van de VVD van 17 oktober aan het college van B&W.    

 

 

Geachte leden van de raad,
In een brief aan het College heeft de VVD-fractie een opmerking gemaakt naar aanleiding van de activiteit Screams bij het Avonturenpark Hellendoorn komend weekend.
 
Door de berichtgeving in de media is het beeld ontstaan dat er een vergunning nodig is voor een dergelijke activiteit van het Avonturenpark. Dat is niet het geval. De gemeente heeft dan ook geen vergunning voor deze activiteit afgegeven, omdat er geen vergunning benodigd is. Het staat het Avonturenpark vrij om op hun terrein activiteiten te organiseren, die passen binnen de reeds verleende vergunningen, die zij hebben om dagelijks als avonturenpark te kunnen opereren.
 
Maandagavond 15 oktober ben ik door de Tubantia-journalist gebeld om te reageren op de reacties, die waren ontstaan n.a.v. de aangekondigde activiteit van het Avonturenpark. Op het moment van het telefoongesprek met de journalist was het bij mij niet bekend dat de directie van het Avonturenpark met de dood werd bedreigd, zoals Tubantia in de krant van dinsdag jl. schreef. Uit navraag bij de directeur van het Avonturenpark is mij gebleken dat zij uitspraken richting het Avonturenpark niet als doodsbedreigingen heeft ervaren, maar als verwensingen. Als ik tijdens dit telefoongesprek wel kennis had gehad van deze uitspraken, had ik duidelijk gemaakt dat dergelijke uitingen van mensen onacceptabel zijn en absoluut niet passen bij de cultuur in onze samenleving. Als je het ergens niet mee eens bent, gaan we een volwassen gesprek met elkaar aan, waarin we inhoudelijke argumenten uitwisselen. En hebben we respect voor standpunten die van elkaar verschillen.
 
Vrijheid van meningsuiting is in onze samenleving (en in ons land) een groot goed. Dat betekent in mijn ogen niet dat je alles moet zeggen. Zo heb ik de oorspronkelijke teksten over de activiteit op de site niet kies genoemd, omdat de teksten door sommige mensen als kwetsend kunnen worden ervaren. Rekening houden met elkaar is ook een belangrijk goed in onze samenleving. Het feit dat het Avonturenpark Hellendoorn de oorspronkelijke tekst van de activiteit heeft aangepast en ook in het park alle mogelijk kwetsende verwijzingen heeft verwijderd, laat zien dat het Avonturenpark rekening houdt met gevoelens van een deel van de samenleving. 
 
Ik hoop u met deze reactie voor dit moment voldoende geïnformeerd te hebben.
 
Met vriendelijke groeten,
mw. A.H. (Anneke) Raven BA
burgemeester
 
 
De brief van de VVD waarop de burgemeester gereageerd heeft:
 
Geacht College van Burgemeester en Wethouders,
 
Vanuit de pers hebben wij vernomen dat er een kleine groep individuen op basis van (geloofs)overtuiging opmerkingen hebben over een evenement georganiseerd door Avonturenpark Hellendoorn. De directeur operationele zaken geeft zelfs aan zich persoonlijk bedreigd te voelen door de groep tegenstanders die zich op christelijke waarden beroept. Dit succesvolle evenement, met een specifieke doelgroep, wordt inmiddels voor het derde jaar georganiseerd en de gemeente Hellendoorn heeft hiervoor een vergunning afgegeven.
 
De VVD staat altijd open voor een debat dat vanuit de maatschappij wordt gevoerd op basis van (ook religieuze) argumenten. Eenieder heeft een mening en in dit land mag die dan ook geuit worden. Wat volgens ons echter volstrekt onacceptabel is, is dat er mensen worden bedreigd wegens het organiseren van een evenement. Het debat voeren doen we op basis van argumenten en in de openheid. Niet, nooit, op deze manier.
 
Er schijnt een verzoek binnen te zijn gekomen om de vergunning van het evenement in te trekken. Als reactie lezen wij in de pers dat het intrekken van de vergunning niet mogelijk is want godslastering is geen juridische grond om een vergunning in te trekken. Vervolgens valt de persoonlijke mening van burgemeester Raven te lezen. Zij geeft aan dat ze de teksten niet zo kies vindt en dat ze zich kan voorstellen dat mensen zich hieraan storen. Daarmee gaat zij geenszins in op het feit dat er vanuit de groep die de vergunning wil intrekken op een onbehoorlijke en uiterst gevaarlijke manier wordt geprotesteerd.
 
Als VVD-fractie zijn wij meer dan bezorgd over de gang van zaken. Wij vinden vrijheid van meningsuiting een belangrijk goed. Dat het evenement niet voor iedereen aantrekkelijk is wil niet zeggen dat een (kleine) groep met een afwijkende mening hun wil kan opleggen aan de rest. Respect hoort wederzijds te zijn. Wij vinden het onacceptabel dat mensen wegens het organiseren van een evenement worden bedreigd. De vergunning is normaal verleend en er is geen enkele reden om deze in te trekken. Dat het niet mogelijk is de vergunning in te trekken doet naar onze mening niet ter zake, volgens de VVD is er geen enkele aanleiding om de vergunning in te trekken.
 
De VVD-fractie is van mening dat een duidelijk statement van het college dat deze bedreigingen niet worden getolereerd op zijn plaats is. Wij verzoeken burgemeester Raven een niet mis te verstaan statement te geven tegen iedere vorm extremisme, vanuit welke (dus ook christelijk) religieuze hoek dan ook.
 
De VVD-fractie gaat ervan uit dat er op voorhand geen reden is om een eventuele vergunning voor dit soort evenementen in de toekomst te weigeren.
 
Wij wachten uw reactie af.
 
Namens de VVD-fractie gemeente Hellendoorn,
Joost ter Horst
 
 
 
 

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Hendrik schreef op 19-10-2018

Kortom, onze kwaliteitskrant heeft de feiten weer fijn verdraaid.

Joep schreef op 19-10-2018

Als iedereen nou eens goed leest dan lees je dat er helemaal geen vergunning is aangevraagd omdat die gewoonweg niet nodig is voor deze activiteit... Die trieste tegenstanders weten dat ook niet en roepen dus ook maar wat! Ze weten helemaal niet of er wel of niet een vergunning is aangevraagd. Wat een kansloos gedoe weer!!

Han schreef op 19-10-2018

Geloof, veelal de oorzaak van oorlogen. De een het andere opdringen.

Geronimo schreef op 19-10-2018

@Han, noem ze dan eens? Help je even op weg, WO 1 neen, WO 2 neen, golfoorlog neen. Ik kom alleen tot de kruistochten. Maar het is natuurlijk belachelijk dat men dit wil afschaffen/tegenhouden. Gezien de prijs 22,50 of 27,50 en tijdstip van afloop, 23.00 uur, is dit ook niet bedoeld voor kinderen. Dus 14 had men wel kunnen optrekken naar 16 jaar.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 19-10-2018

Tjongejonge, laten we het maar niet hebben over het geweld in de bijbel. Dat is pas gruwelijk, hoe onschuldigen werden beboet...bah!

Han schreef op 19-10-2018

Tut, jij snapt het gelukkig. Vergeet niet wat er tegenwoordig in het Midden Oosten afspeelt en Myanmar. Ook in Nederland konden we er van. Hoelang is het geleden dat de beeldenstorm is geweest. Waarschijnlijk is Geronimo dit vergeten.

Geronimo schreef op 20-10-2018

@Han, wil er geen twist van maken, maar de beeldenstorm was een burgeroorlog. Het indirecte gevolg was wel de 80 jarige oorlog. En wat er in het MO afspeelt, heeft ook niets met geloof te maken, maar met oliebelangen en wapenhandel. De werkelijke reden is dus geld en begonnen door de VS, aangezien Bush dacht dat er kernwapens waren in Irak. Hij werd natuurlijk wel geadviseerd door de wapenlobby.De personen die daar nu vechten, doen dit onder het mom van geloof, maar dit is gemakkelijk te doorgronden. De vechters verkrachten, drinken alcohol, etc.; iets wat verboden is door de koran. Maw ik ben dit niet vergeten, maar houd me bij de feiten.

William S. Burroughs schreef op 20-10-2018

Ik weet niet of het geloof alle oorlogen veroorzaakt. Wat ik wel weet is dat het veel opwinding kan veroorzaken. Nu zelfs in een pretpark? Dat komt omdat we het geloof veel te persoonlijk lees menselijk maken. God is vaak een oude man met lange baard die barst van de liefde. De Duivel een enge figuur met hoorntjes die dol is op vuur. Het is toch wat tegenwoordig. Wat als men het geloof nu eens zou veranderen in het besef. Het besef dat er iets is wat veel groter is dan de mens en waar wij de volledige betekenis op aarde nooit van zullen en kunnen begrijpen. Wanneer je dan overtuigd bent van dat besef dan laat je je toch niet van de wijs brengen door een veredeld carnavalsfeestje in een pretpark? Waar men een halfslachtige poging doet om de Duivel zo menselijk mogelijk neer te zetten. Bovendien heb je toch een keus om er wel of niet naartoe te gaan? Wanneer de zogenaamde Devil Church je zo in verwarring brengt dan ga je toch niet? Maar dan ga je toch niet alsof je van de Duivel bent bezeten doodsbedreigingen naar de directie van een pretpark sturen om zogenaamd het Christendom te beschermen? Dat laat je dan vanwege je overtuiging of besef toch lekker van je jas lees pij afglijden? Mijn God en bij bestaan ook geprezen laat je toch niet gek maken. Tot slot nog een voorbeeld uit de eigen praktijk. Neem nou Rutte. De Duivel schijt altijd op de grootste hoop. Dat weet ik. Maar toch gaat er geen enkele dreigmail richting het torentje. Welnee. Ik heb toch de keus om niet op die man te stemmen en dat doe ik dan ook niet. Het leven kan soms zo simpel zijn zonder daarbij over de rooie te moeten gaan. Laat staan vanwege amusement. Ik lijk wel een Dominee maar ook dat instituut is mij weer veel te menselijk. Het besef is voor mij meer dan voldoende. Prettige dag.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 20-10-2018

Pardon... kritiek uit christelijke hoek? Je mag kinderen niet dagelijks voeden met ongezond voedsel (McDonalds) zoals patat en hamburgers. Net zo min mag je kinderen voederen met ongezonde overtuigingen (Bijbel) zoals ‘Wie God verlaat, wordt vernietigd’ en ‘Ongelovigen zullen eeuwig branden in de hel’. Dit vind ik nou heel griezelig.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 20-10-2018

@ Geronimo; Han heeft helemaal gelijk, er zijn honderden godsdienstconflicten geweest. Hierbij ellenlange opsomming; https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Godsdienstoorlog

Wat ben ik toch een tut! schreef op 20-10-2018

@William, je zegt “Het besef dat er iets is wat veel groter is dan de mens en waar wij de volledige betekenis op aarde nooit van zullen en kunnen begrijpen”. Wát bedoel je en wááraan merk jij dat er iets groters moet zijn ?

Geronimo schreef op 20-10-2018

@tut,de meeste van deze oorlogen, zijn gevoerd onder het mom van religie. De werkelijke reden was, zoals bij bijna alle oorlogen, expansiedrift en/of rijkdom (geld, bodemschatten, etc.). Jouw "probleem" is, dat je een probleem hebt met establishment, zoals kerkelijke-, overheidsinstanties, mensen met enorme sommen geld, en wat zij meer. Jij houd er gewoon niet van, als jou iets wordt opgelegd of als jij je tekort voelt gedaan.

Han schreef op 20-10-2018

Geronimo, hoe is de kerk in Hellendoorn ( Oale Grieze) dan in de handen gekomen van de Protestantse kerk. Hebben de Katholieken deze kerk geschonken? Van hier, alstublieft, we doen er toch niets meer mee. Ook de ontstane discussie over Screams. De oh zo goed gelovigen hebben allerlei verwensingen geuit. Ze zijn het er niet mee eens, want een ander leefd niet naar hun maatstaven. Zijn hun maatstaven dan de juiste? Zo gaat het dus al vele eeuwen, door anders denkenden of gelovigen zijn al vele oorlogen uitgevochten.

Lokaal Hart schreef op 20-10-2018

@Geronimo. Ben benieuwd hoe jij dan tegen de "oorlog" tussen katholieken en protestanten aankijkt in Ierland.

Pibernik schreef op 20-10-2018

Is het eigenlijk wel bekend van wie de zogenaamde bedreigingen of verwensingen komen of word hier alleen maar gespeculeerd en heeft iemand onder een synoniem natuurlijk dit gedaan ?

William S. Burroughs schreef op 20-10-2018

Aan Wat ben ik toch een tut! Iets was er al voor de oerknal en is in woorden dus niet te omschrijven. Het gaat ons verstand te boven maar voor het gemak noem ik het de natuur waar wij als mens slechts een onderdeeltje van zijn. De natuur zal ons altijd de baas blijven. Tot zover want anders wordt het wel heel filosofisch allemaal. Prettige dag.

@Spotje schreef op 21-10-2018

Al met al doet 't Avonturen Park niet slecht, staat weer volop in de picture, knalde zojuist nog een mooi vuurwerk de lucht in waar menigeen zich aan stond vergapen en hier met "elkaar" word er nog even heftig over en weer geschreven ... als een mooi Spotje ... goed weekend!

Geronimo schreef op 21-10-2018

@Lokaal Hart, puur een politieke kwestie.Engelse koningen hadden problemen met de katholieke ierse bevolking. Om dit tegen te gaan, stuurde men protestantse boeren naar, voornamelijk, het noorden van Ierland. Vooral deze protestanten waren een fel voorstander van een onafhankelijk Ierland. In de 1ste WO riepen nationalisten de republiek uit, Engeland onderdrukte dit, zeer bloedig. Protestanten draaiden om, en voila,begin van de burgeroorlog in Noord Ierland, veroorzaakt door de engelsen. Nog later zagen de protestanten in, dat zij bij aansluiting met Ierland, een minderheid zouden zijn en de unionisten bonden de strijd aan met extremistische katholieken oftewel de IRA. Dus de strijd ging over afscheiding van Engeland en niet om het geloof. Duidelijk?

Han schreef op 21-10-2018

Aan Lokaal Hart, waarschijnlijk wordt dit afgedaan als een kruistocht.

D.J. schreef op 21-10-2018

Deze rubriek begint zo langzamerhand op een geschiedenisboek te lijken maar waar ging het eigenlijk ook alweer om ?

Wat ben ik toch een tut! schreef op 21-10-2018

@D.J., het gaat om het feit dat de bijbel/religie al eeuwenlang onrust, splijting in de samenleving brengt. Mensen willen de wereld om zich heen begrijpen, maar dat we nu in het wetenschappelijk tijdperk veel betere verklaringen hebben, dan de onwetende bijbelschrijvers, die geen benul hadden van de oorzaken.

Geronimo schreef op 21-10-2018

@Han, ik zit hier gniffelend voor mijn PC. Jij wil mij iets in de mond leggen, maar ik had al gereageerd, met steekhoudende argumenten. Wacht de volgende keer op antwoord, eer je iemand op de kast wil jagen, met een nietszeggende reactie. Komt nu vrij dom over, ook aangezien ik, hierboven, de kruistochten al onder de oorlogen schaarde. .

Wat ben ik toch een tut! schreef op 21-10-2018

Zoals ik al schreef in vorige reactie, dat onwetende bijbelschrijvers geen benul hebben van de oorzaken van (natuur-)verschijnselen, en ze er dus maar op los fantaseerden. Kun je tegenwoordig gelovigen nog serieus nemen die overtuigd zijn dat ze door te bidden invloed kunnen uitoefenen en denken dat hun God de oorzaak is van storm en regen? Bijv. volgende tekst uit de Tubantia van 19 okt. 2018: “Ze vragen God zich te openbaren in het Avonturenpark en zo te laten zien dat hij boven de machten van de duisternis staat. „Zorg dat het stormt en onweert op die plek.” Deze primitieve, bizarre opvatting is dus niet te rijmen met de wetenschappelijke, meteorologische kennis van tegenwoordig. En zoals Mozes op de berg, de boodschap van God hoorde, terwijl hij 40 dagen niet had gegeten. Medisch gezien weten we nu dat hij aan het hallucineren was, omdat zijn hersenwerking door voedseltekort verstoord was. Of dat men opeens lichtflitsen zag; dankzij de geneeskunde is duidelijk dat dit veroorzaakt werd door epilepsie.

Han schreef op 21-10-2018

Geronimo, iedereen weet het, alleen jij spreekt de waarheid tegen, ofwel, jij wilt de waarheid niet onder ogen zien of erkennen en draait er omheen. Ik zal u verder in uw waarde laten.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 26-10-2018

Even een testje gedaan en ik heb gewonnen! De hele week heb ik als fervent ongelovige gebeden en God gevraagd om heerlijk herfstweer, zonder storm en onweer, vanavond tijdens de tweede Screams. Nu kijk ik op Buienradar, en warempel, geen vuiltje aan de lucht. Conclusie: God laat dus zien dat hij Screams prima vindt. Ik dank hem op mijn blote knietjes, want Hij staat in tweestrijd, wanneer moet kiezen tussen de wens van ‘gelovige tegenstanders’ en de wens van mij als ’ongelovige’ ;)

Geronimo schreef op 26-10-2018

@tut, hij staat dus niet in tweestrijd, anders was het park wel afgefiktt of iets dergelijks. En als jij eerlijk bent tov jezelf, ga je nu dus verder als gelovige, aangezien hij je overtuigt heeft.

Uw reactie

Naam:
Bericht: