SVVN pakt punt in tweede helft

Datum: 09-12-2018

18.48 uur - Afgelopen zaterdag en de dagen ervoor regende het flink in Nijverdal. Het gevolg was dat door de gemeentelijke consul alle wedstrijden behalve de wedstrijd van SVVN 1. Procentueel gezien lag het aantal afgelastingen op Sportpark Groot Lochter veel hoger dan op andere gemeentelijke sportparken en ver daarbuiten. Hoe zou dat toch komen?

Op vrijdag had er een scheidsrechterlijke wijziging plaatsgevonden bij de KNVB. Nu was Stan Smit uit Raalte aangesteld om de wedstrijd in goede banen te leiden. Eerst moest hij nog bepalen of er überhaupt gevoetbald kon worden deze middag. Hij gaf hier groen licht voor. Dus de wedstrijd SVVN 1 tegen ASV’57 1 kon doorgang vinden. Beide ploegen zijn voorafgaand aan deze wedstrijd in de middenmoot van de ranglijst terug te vinden met beide twaalf punten. ASV heeft een net iets beter doelsaldo en staat op basis daarvan één plek hoger. De laatste jaren heeft SVVN telkens de nodige moeite gehad tegen de Aadorpers.

Het was een natte zaterdag en iets na half drie floot de 18-jarige Smit voor aanvang van deze wedstrijd. In vergelijking met vorige week kon Julian op den Dries geen beroep doen op Melvin Hulsman. Bas Koedijk nam plaats in de punt van de aanval terwijl Roy Mulder een linie terug zakte. SVVN begon slap en slordig aan de wedstrijd. Simpele passjes over een paar meter gingen al fout. ASV dicteerde het veldspel en had niks te vrezen van de thuisclub waar zo ongeveer alles fout ging wat maar fout kon gaan. Wat een wereld van verschil met het verzorgde spel wat SVVN vorige week in delen van de wedstrijd liet zien!

De eerste kans van de wedstrijd is dan ook voor ASV. Ze krijgen een corner op rechts en er volgt een scrimmage voor het doel van Patriz Loohuis. SVVN reageert niet attent en ASV krijg meerdere mogelijkheden om de score te openen. Uiteindelijk wordt de bal door ASV uit de doelmond gewerkt terwijl SVVN toekijkt. Het is een voorbode voor een slechte helft van SVVN kant. Misschien wel de slechtste van het seizoen. SVVN kon niet gevaarlijk worden voor het vijandelijke doel. In de 13de minuut komt een strakke voorzet van links op de zestien bij Roy Mulder. Het is een lastige bal en Roy krijgt zijn voet net niet goed onder de bal waardoor de bal voorlangs gaat in plaats van op het doel.

Het is wachten totdat ASV het veldoverwicht uitdrukt in doelpunten. Dat duurt niet lang. In de 18de minuut valt de bal achter de verdediging van SVVN. Lars Stokman gaat alleen op de uitstormende doelman Loohuis af. Hij lift de bal over hem heen en kopt de 0-1 tegen de touwen. Aan de voorsprong valt niks af te dingen. ASV voetbalt gewoon beter en SVVN is ondermaats. Het middenveld van SVVN wordt compleet overlopen. De aanvallers komen in het spel niet voor en de verdediging schittert in balverlies. Er kunnen helaas maar weinig voldoendes worden gegeven.

ASV blijft heel eenvoudig overend en krijgt de kansen om de score te vergroten. De grootste is in de 38ste minuut als Nick Visser op links eenvoudig een voorzet op maat mag geven op de geheel vrijstaande Nick Schuur. Alleen voor de keeper op vijf meter van het doel schiet hij de bal echter hoog over. Toch komt de onvermijdelijke 0-2 nog voor rust. ASV blijft aanvallen alsof het hun lieve lust is. In de 43ste minuut komt de bal in de 16 en krijgt meerdere kansen om op doel te schieten. SVVN grijpt weer eens onvoldoende in en uiteindelijk is het Nick Visser die de bal in de kruising jaagt.

SVVN krijgt nog een klein kansje om de score bij rust iets dragelijker te maken, maar de kopbal mist kracht en precisie om het tot doelpunt te promoveren. 0-2 bij rust en een dramatisch slecht spelend SVVN. Het is duidelijk dat in de tweede helft uit een heel ander
vaatje zal moeten tappen willen ze niet kansloos de bietenbrug op gaan tegen een tegenstander waar, als SVVN zijn normale niveau haalt, wel wat te halen zal moeten zijn.

Beide ploegen beginnen ongewijzigd aan de tweede helft. Het spelbeeld verandert in eerste instantie niet. SVVN speelt ongeconcentreerd en slordig. Zeg maar gewoon slecht. ASV blijft eenvoudig op de been en niks lijkt erop dat dit spelbeeld gaat veranderen. In de 59ste minuut grijpt trainer Op den Dries in. Hij brengt de 15-jarige debutant Rowan Wijnen in voor Joost ten Kleij. Of hij de jongste is valt te betwijfelen. Wel is zeker dat hij jonger is bij zijn debuut dan zijn vader. Die was al 16 jaar bij zijn debuut.

De eerste grote kans van de tweede helft is voor ASV. Vanaf 20 meter schiet Lars Stokman een afvallende bal onhoudbaar op de lat. In de 69ste minuut geeft Frank Bolink een lange bal die goed uitkomt over de hele op Melvin Morsink. Doelman Stephan Groten Steenwelle stormt zijn doel uit en torpedeert Melvin binnen de beruchte lijnen. Een enorm domme overtreding en de piepjonge scheidsrechter Smit kan niks anders doen dan een strafschop geven. Melvin gaat zelf achter de bal staan en tekent eenvoudig de aansluitingstreffer aan. Even daarvoor was deze treffer nog geannuleerd wegens vermeend buitenspel van Roy Mulder waar iedereen hevig over twijfelde.

In de 75ste minuut maakt aanvoerder Soufyan Aouam een domme en onnodige overtreding op de middenlijn. Hij krijgt hiervoor geel. Dat is zijn tweede en dus mag hij inrukken. Zo liggen de kaarten in een paar minuten tijd ineens heel anders op tafel en heeft SVVN zicht op een resultaat in het resterende kwartier. Dat heeft SVVN ook aan zichzelf te danken, want zeker na de wissels speelt het stuk beter en kan het met name aanvallend een woordje meespreken. Niet dat alles ineens goed gaat, maar het dramatisch slechte van de eerste helft is er wel af.

In de 83ste minuut neemt Melvin Morsink van rechts een corner. Hij vindt het hoofd van Roy Mulder die in de 5.5 onberispelijk raak kopt: 2-2. Hierna gaat SVVN verwoed op zoek naar de overwinning. Hiermee lijkt het nog de deksel op de neus te krijgen als ASV bij een uitbraak scoort. Hij zou dat echter in buitenspelpositie hebben gedaan. SVVN zet nog wel druk, maar kan geen echte grote kansen creëren. Dat laatste geldt ook voor ASV zodat de prima fluitende Stan Smit na 93 minuten een einde maakt aan deze wedstrijd en beide ploegen de punten zal moeten delen.

SVVN speelde over het geheel niet goed. Het kan veel beter en dat zal ook moeten willen ze winnen. SVVN had vandaag maximaal een punt verdiend en ASV verdiende dat punt minimaal. Volgende week zaterdag speelt SVVN de laatste wedstrijd van 2018. SVVN gaat op bezoek naar Sportpark De Voordam voor de gemeentelijke derby tegen VV Hellendoorn. De wedstrijd begint om 15:00 uur en scheidsrechter is de heer Herman Marschalk uit Enschede.