College beantwoordt vragen van de VVD over de capaciteit van het electriciteitsnetwerk

Datum: 23-01-2019

18.47 uur - Op 20 januari 2019 heeft de raadsfractie van VVD vragen gesteld aan het college van B&W betreffende de capaciteit van het electriciteitsnetwerk. Onderstaand de antwoordbrief van het college van B&W aan de VVD-fractie.

 

Klik HIER voor de brief van de VVD aan het college van B&W.

 

Antwoord van het College van B&W

 

Nijverdal, 23-1-2019

Geachte raads- en commissieleden,

In een brief van de fractie van de VVD van 20 januari 2019 worden een aantal vragen gesteld en opmerkingen gemaakt over de capaciteit van het stroomnet en dakgebonden zonneprojecten in Hellendoorn. In deze brief gaan wij hier nader op in.

Heeft het college kennis genomen van de problematiek van beperkte capaciteit op het elektriciteitsnetwerk in delen van ons land?

Wij hebben hier met Enexis over gesproken en op 20 december 2018 nogmaals via een brief van Enexis vernomen dat er sprake is van transportschaarste in delen van haar netwerk. De vraag naar aansluitingen voor teruglevering is zo groot dat Enexis Netbeheer en TenneT op dit moment in specifieke gevallen melden dat er niet altijd direct voldoende, of beperkt, capaciteit kan worden geboden. Voor Overijssel is dit o.a. van toepassing op het station Vroomshoop. Voor dit station geldt dat er nog beperkt transportcapaciteit beschikbaar is.

Dit is ook de reden dat wij altijd aan initiatiefnemers adviseren om in een vroeg stadium in contact te treden met Enexis. Dat gebeurt vooralsnog ook.

Heeft het college kennis genomen van het feit dat de opgewekte stroom van het geplande zonnepark aan de Dalvoordeweg niet naar het beoogde verdeelstation in Vroomshoop kan worden geleverd, maar dat het elders over het netwerk wordt verdeeld?

Ja, het college heeft hiervan kennis genomen. De initiatiefnemer heeft de vrijheid om naar alternatieve technische oplossingen te zoeken als de voor de hand liggende aansluiting (Vroomshoop) niet mogelijk blijkt te zijn. Tijdens de procedure voor een aanvraag om omgevingsvergunning is hierover met de initiatiefnemer gesproken.

Blijft het college bij de garantie dat er voor alle huidige en toekomstige initiatieven binnen onze gemeente van zonnepanelen op daken voldoende ruimte op het bestaande elektriciteitsnetwerk voorhanden is?

Wij zullen initiatieven begeleiden en samen met Enexis zoeken naar mogelijkheden voor realisatie. Het initiatief aan de Dalvoordeweg geeft aan, dat ook als er geen aansluiting mogelijk is op een 110 kv station er voldoende alternatieven zijn om de elektriciteit terug te leveren. Ondanks dat wij als gemeente geen beheerder zijn van het elektriciteitsnetwerk en daarmee ook niet eindverantwoordelijk (dit is Enexis), zien wij voldoende mogelijkheden voor zon op daken.

Blijft het college ook van mening dat initiatieven voor zonnepanelen op daken, eventueel in combinatie met het verwijderen van asbestdaken, altijd voorrang moeten hebben op andere initiatieven zoals zonneparken?

Het college voert hiertoe het door de raad vastgestelde beleid uit, zoals beschreven in het beleidskader zon- en windenergie. Gezien de grootte van onze doelstellingen en taakstellingen die naar ons toe zullen komen via het Klimaatakkoord en de RES is het volstrekt helder dat het geen kwestie is van kiezen tussen zon op daken of grondgebonden zon, maar dat alle opties voor de opwek van duurzame energie noodzakelijk zijn om invulling te geven aan deze opgave. Het is aan het gemeentebestuur (zowel raad als college) om hier zorgvuldige afwegingen in te maken.

Waar wij of anderen kansen zien voor zonnepanelen op daken, al dan niet in combinatie met het verwijderen van asbest, zullen wij dat uiteraard altijd actief stimuleren (o.a. via voorlichting) en waar nodig begeleiden.

Overigens zijn de particuliere eigenaren van de betreffende daken zelf uiteindelijk verantwoordelijk voor het verwijderen van asbest en het eventueel plaatsen van zonnepanelen. Wij proberen als gemeente hier binnen onze mogelijkheden volop in te ondersteunen.

Namens het college van B&W,

Dennis op den Dries Wethouder Duurzaamheid

 

 

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: