College beantwoordt vragen Lokaal Hellendoorn over draagvlak duurzaamheidsmaatregelen

Datum: 23-01-2019

18.58 uur - Op 21 januari 2019 heeft de raadsfractie van Lokaal Hellendoorn vragen gesteld aan het college van B&W betreffende  draagvlak voor duurzaamheidsmaatregelen. Onderstaand de antwoordbrief van het college van B&W aan de Lokaal Hellendoorn-fractie.

 

 

 

Voor de brief van Lokaal Hellendoorn klik HIER

 

Antwoord van het College van B&W

Nijverdal, 23-1-2019

Geachte raads- en commissieleden,

In een brief van de fractie van Lokaal Hellendoorn van 21 januari 2019 worden een aantal vragen gesteld en opmerkingen gemaakt over het energiebeleid in Hellendoorn. In deze brief gaan wij hier nader op in.

Initiatief windenergie Daarle
Wij zijn op dit moment in gesprek met initiatiefnemers die een windmolenpark in Daarle willen realiseren. We richten ons hierbij op de invulling van het door de raad vastgestelde beleidskader zon- & windenergie. Er is op dit moment nog geen sprake van een aanvraag of concreet verzoek, daarom is er, in tegenstelling tot wat u in uw brief beweert, ook geen sprake van een principeakkoord of een ander besluit dat is genomen over het initiatief.

Het uitgangspunt bij het windmolenpark, en elk ander initiatief is, wederom volgens het door de raad vastgestelde beleidskader, dat deze wordt ontwikkeld via een gebiedsgerichte aanpak, waarbij met de omgeving afspraken worden gemaakt over de inpassing en invulling van het gebied en in hoeverre omwonenden kunnen participeren in zowel ontwikkeling als eigenaarschap. Doel is dat de lusten en de lasten eerlijk worden verdeeld. Het college hecht zeer aan het feit dat inwoners uit het gebied nadrukkelijk positie hebben als er initiatieven worden ontwikkeld. Als een initiatief leidt tot een concrete aanvraag, wordt hierop ook getoetst, zoals vastgelegd in het beleidskader.

Regie
In uw brief vraagt u ons om het duurzaamheidsbeleid aan te passen. Wij geven op dit moment, zoals onze taak is, uitvoering aan de door de raad vastgestelde kaders, doelen en beleid (o.a. de‘Duurzame Energievisie Hellendoorn’ en het ‘Beleidskader zon& windenergie’).

Daarnaast hechten wij eraan om het volgende met u te delen. Als gemeenten hebben we een formele regierol binnen de energietransitie en worden we straks eindverantwoordelijk voor de opgaven die voortvloeien uit het Klimaatakkoord. Hier worden wij door het Rijk ook aan gebonden. De opgave die dit met zich meebrengt is enorm. Gemeenten kunnen dat in praktische zin niet alleen en gaan hiervoor samenwerken met andere gemeenten en de provincie in het kader van de Regionale Energie Strategie (RES). De eindregie van de gehele energietransitie volledig bij inwoners neerleggen, is dan ook, zowel formeel als praktisch, niet haalbaar en realistisch.

Overigens weten wij ook dat zowel onze eigen doelstellingen als de taakstellingen die vanuit het Klimaatakkoord als de RES bij ons zullen worden neergelegd, zo groot zijn dat een combinatie van alle mogelijke maatregelen noodzakelijk is, zowel wat betreft energiebesparing als alle mogelijke vormen van de opwek van duurzame energie.

Wanneer de indruk wordt gewekt dat wij aan onze eigen doelen en straks aan de taakstellingen van het Rijk kunnen voldoen door alleen in te zetten op het isoleren van gebouwen en het plaatsen van zonnepanelen op daken, wordt daarmee een totaal onjuist beeld gegeven naar onze inwoners. Dat zal dit college dus ook nooit doen.

Natuurlijk zijn wij ons ervan bewust dat we de grote taken die op ons af komen als gemeente niet alleen kunnen uitvoeren. Daarom zijn we continu in gesprek met de samenleving om waar mogelijk samen tot een invulling te komen van de doelstellingen.

Dit doen we onder andere via de Regionale Energie Strategie (RES-Twente) en het in ontwikkeling zijnde uitvoeringsprogramma van de door u vastgestelde Energievisie. Daarin zoeken wij steeds nadrukkelijk de samenwerking met inwoners, bedrijven, woningcorporaties en andere maatschappelijke partners.

Kortom: het college voert het door de raad vastgestelde beleid uit en zal ook de doelstellingen die ons vanuit het Rijk worden opgelegd, voortvloeiende uit het Klimaatakkoord, uitvoeren, onder andere via de RES. Dat is ook de verantwoordelijkheid en de taak van het college.

Wij hopen dat iedereen zich bewust is van de enorme klus die we samen te klaren hebben en rekenen op ieders constructieve bijdrage om de door de raad vastgestelde doelen en de vanuit het Rijk op te leggen taakstellingen te halen, op een manier die goed is voor Hellendoorn en haar inwoners.

Namens het college van B&W,

Dennis op den Dries Wethouder duurzaamheid

 

 

 

 

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

William S. Burroughs schreef op 23-01-2019

Duidelijk antwoord. Wat de regie betreft had de wethouder ook kunnen zeggen: Ik geef het een kans zodat men er zelf achter komt dat dat niet gaat werken. Maar dat kon hij gezien de tijd natuurlijk niet zeggen. Prettige dag.

Meisje schreef op 23-01-2019

Wat een onzin verhaal. De coalitie is 13 plus 1= de PVdA. Gaat dus niet om de meerderheid. Lokaal Hellendoorn heft gewoon een punt. De gemeente moet gewoon de regie nemen. Niet commerciele partijen. .

Dirk Jan schreef op 23-01-2019

Zo groen dat ze de waarheid niet willen zien! Onze wethouder snapt het allemaal nog niet helaas!

William S. Burroughs schreef op 24-01-2019

Aan Dirk Jan. Laat de waarheid eens horen en wat snapt de wethouder niet? Prettige dag.

Dirk Jan schreef op 24-01-2019

Het huidige klimaatakkoord zal ons niet verder brengen. Windmolens zijn niet een groene oplossing, ze dragen niets bij. Een groen sprookje die ons opgedrongen is. Maar ja dat was een coalitie deal Het moet en het zal gebeuren als het aan hun ligt...

Mitis schreef op 24-01-2019

Politici zijn opportunisten die vechten voor stemmen. Op wereldschaal stelt de CO2 van Nederland niets voor maar goed we doen mee in de hype. Als ze echt wat tegen CO2 zouden willen doen doe wat aan vliegbewegingen en bouw een paar dikke kerncentrales maar nee hier regeert de angst van koning onbenul, wel meepraten, nergens verstand van. En jij burger mag deze onzin betalen!!!

Wat ben ik toch een tut! schreef op 25-01-2019

De wereldwijde veehouderij is verantwoordelijk voor 14,5 procent van alle uitstoot van broeikasgassen, net zoveel als alle transport bij elkaar... Tweederde van alle landbouwgrond ter wereld wordt gebruikt als weiland voor grazende dieren of de teelt van veevoer... 90 % van de in Nederland geïmporteerde soja wordt verwerkt tot veevoer. Terwijl we ook rundvlees uit Zuid-Amerika importeren... De vee-industrie is de grootste veroorzaker van de vervuiling van rivieren en kustwateren met fosfaat en stikstof... Circa een kwart van het wereldwijde watergebruik gaat naar de productie van dierlijke producten.

Dirk Jan schreef op 25-01-2019

Eens! Als je serieus wat wil kom je aan de luxe van de rijkere mensen! En oei dat doet zeer! Als je nagaat wat vliegtuigen veroorzaken aan CO2 uitstoot begin je niet over Lelystad of uitbreiden van Schiphol! Onze wethouder zal vast vanaf nu niet meer vliegen als hij echt zo groen is! Onzin verhalen verspreiden ze en strooien met onjuiste cijfers! Ook gemeente hellendoorn met een Twence meenemen in hun berekeningen!

Mitis schreef op 25-01-2019

Idd Tut, vanaf vrijdag 2 x 150 gram Zuid- Amerikaanse kogelbiefstuk voor E 5,00 bij de Aldi, niets mis mee ;-)

H v Henk schreef op 25-01-2019

Wat ben ik toch een tut, wat moet u een frustratie in u hebben. Ik hoop voor uw omgeving dat u vrijgezel bent,en dat u allen woont. Of bent u soms een boerendochter die zich onterecht onterft voelt.

Pff schreef op 25-01-2019

En het volgende hoofdpijn dossier wordt de PMD inzameling. Gemeente wil beginnen met voorlichting ipv dat die ambtenaren zich eens verdiepen in de materie. Veel plastic wordt niet hergebruikt omdat er geen markt voor is. Ik gooi wekelijks 400kg schoon plastic bij het restafval omdat de verwerker het niet wil hebben. Stop met inzamelen en verplicht de afvalverwerker tot sorteren. Verschillende steden hebben de inzameling al terug gedraaid. Voorlichting is weggegooid geld want. https://t.me/Nijverdalnieuws/7784

Geronimo schreef op 25-01-2019

@tut, 1 puntje. 2/3 van alle landbouwgrond klopt natuurlijk niet. Men zou deze grond daarvoor kunnen gebruiken. Of het zou zo moeten zijn, dat naast naast de al bestaande weilanden, nu ook nog eens 2/3 van de landbouwgrond extra voor de dieren wordt gebruikt.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 25-01-2019

@Geronimo; ik heb het over de wereld, niet over Nederland. @H v Henk; je bedoelt dat gefrustreerden, vrijgezelllen, alleenstaanden en onterfde boerendochters hun mening niet mogen laten horen? Ik ben wel kritisch en zoek graag naar de feiten, achtergronden, bedoelingen, die níét in een bericht worden genoemd. @Mitis: gatverdamme, goedkoop supermarktvlees. Hoe is het mogelijkdat het zo goedkoop kan, misschien oud, omdat het met de feestdagen niet verkocht is? Ga a.u.b. toch naar ouderwetse betrouwbare slager b.v. Pennings, goedkoper en betere kwaliteit dan Albert Heijn.

William S. Burroughs schreef op 26-01-2019

Aan Geronimo. Wanneer de Chinezen morgen besluiten om net zoveel vlees als ons te gaan eten moeten wij voor de koeien overmorgen op zoek naar op zijn minst 3 nieuwe planeten. Kortom we consumeren de wereld met elkaar direct of indirect naar de kloten. Of we nu eten, fabrieken of vliegen. Klimaat akkoord halen in 2021? TUI!!! Welnee dat gaat nog generaties duren. Toch is er voor de aarde 1 troost. Die blijft met of zonder ons echt wel draaien. Maar als soort weten we het sinds de industriele revolutie van 1917 binnen een paar honderd jaar met al onze zogenaamde intelligentie voor onszelf wel heel goed te verklooien. Kan zo een twee drie geen andere soort bedenken die dat sneller is gelukt. Nu is het natuurlijk ook wel zo dat er geen soort is die zo goed kan wijzen als de mens. Prettige dag.

Geronimo schreef op 26-01-2019

@tut, ik betrok het nergens op. Maakte gewoon een punt. En of je het nu binnen NL houdt of over de gehele wereld, dan klopt mijn puntje gewoon.

Geronimo schreef op 26-01-2019

@WSB, weet niet waarom je je specifiek tot mij richt. Ik wees tut gewoon op een "foutje" in haar redenatie, niets meer, niets minder. Heb verder geen CV, geen auto, weiger plastic tasjes, eet geen vlees en neem 1x per jaar een een retourticket..O ja, verder koop ik waarschijnlijk, net zoals de meesten hiet, net iets teveel "troep", wat je waarschijnlijk niet nodig hebt.

Hendrik schreef op 26-01-2019

In China worden 700 nieuwe kolencentrales gebouwd. De "Harmony Of The Seas" is 's wereld grootste cruisschip (een van de vele) en die verstookt op een dag 60000 kg zware stookolie, en de uitstoot is gelijk aan die van 4 miljoen personenauto's. Waar hebben we het hier in Nederland toch over, als de rest van de wereld het geen bal schelen kan. Het CO2 verhaal is een grote farce om de burger op te laten draaien voor de kosten van het terugdringen er van.

Geronimo schreef op 26-01-2019

@Hendrik, blij dat de jeugd van Belgie, en in NL begint het nu ook, hun toekomst inzien en daarom de straat opgaan. Heel wat beter dan dat geneuzel van jouw.

Mitis schreef op 26-01-2019

@ Tut; Vlees komt niet van de supermarkt maar van runderen, varkens, kippen enz. Dream on girl.

Mitis schreef op 26-01-2019

@ Geronimo: Wat Hendrik hier schrijft klopt aardig. Meningen die jou niet passen zijn geneuzel?

Mitis schreef op 26-01-2019

@ WSB: Ben in China geweest prachtig land erg onvrij. De Chinese gids vertelde dat Chinezen alles eten met 4 poten of vleugels behalve de tafel waaraan ze aan zitten en het vliegtuig waar ik mee naar huis moest. Op de markten zie je dat dus, honden, katten schildpadden kikkers kippen en veel soorten vis, andere wereld!

Han schreef op 27-01-2019

Diegene die de woorden milieu, CO2 en opwarming van de aarde met elkaar in verband heeft gebracht, had een behoorlijke kijk op hoe de mensheid beïnvloedbaar is. Het is een groot verdienmodel geworden. Neemt niet weg, we maken er een rommeltje van. Wij met zijn allen zijn niet zuinig op aardbol. Wat de meeste mensen niet zien, snappen of willen zien, is dat de opwarming, extreme weersomstandigheden en afkoeling elders op onze aarde een natuurlijk verloop heeft. Sinds 2016 neemt de ijsmassa weer toe op de noordpool ipv dat het afneemt. Ik heb eerder al eens geschreven over continentale drift. Onze werelddelen verschuiven constant, waardoor je andere oceaanstromingen krijgt, als gevolg andere weersinvloeden. Daarbij komt ook nog eens dat onze magnetische noordpool jaar 53 km verschoven is en dit proces gaat nog verder. Ook dit is een natuurlijk proces, wat in de geschiedenis al eerder is gebeurd. De gevolgen hiervan kunnen wij niet voorspellen, enkel naar gissen. Onze navigatie systemen raken in de war, trekvogels weten de weg niet meer. Maar laten we de vele aardbevingen, vulkaanuitbarstingen niet vergeten. Deze activiteiten gebeuren onder ons aardoppervlak, waar wij geen invloed op hebben. Al deze activiteiten hebben invloed op ons klimaat. En laten we de invloed van de zon niet vergeten. Ooit gehoord van zonnevlammen. Dit is een cyclus van 11 jaar. Het hoogtepunt hebben we inmiddels achter de rug. Ik wil het fabeltje niet goedpraten, we zijn niet zuinig op onze natuur, dat is een feit. We vervuilen en vervuilen, enkel door onze hebzucht. Kijk naar het plastic in de oceanen, kijk naar het afval langs de wegen. Kijk naar de hoeveelheid vlees wat wij opvreten, moeten we zoveel vlees consumeren, neen, het is een luxe waarin we leven. Onze luxe is veranderd in hebzucht. Wij dringen onze standaarden op in andere werelddelen, hopende dat zei ook zoveel gaan consumeren, we verdienen dan nog meer. Als ik wil, kan ik nog uren schrijven. Ga ik niet doen. Conclusie, maken wij er een zooitje van, ja. Hebben wij invloed op de klimaatverandering, nee. Dat is een natuurlijk proces. Moeten wij de natuur gaan benutten in onze dagelijkse behoefte voor bijvoorbeeld energie opwekken, ja. Een Shell heeft dit vele jaren tegengehouden, het verdiende zo lekker. Nu gaat Shell inzetten op wind en zonne-energie. Verdient ook lekker.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 27-01-2019

Door neoliberalisme (groeiende kloof tussen arm en rijk), en verdwijnen van religie is iedereen meer individualistisch geworden, waardoor de samenhang en verantwoordelijkheidsgevoel voor elkaar vermindert. Door het crëeren van een “gezamenlijk probleem” klimaat dus, wordt geprobeerd het uiteenvallen van samenleving te verminderen. Vandaar zwartepietendiscussie, elfstedentochthype, Oranjegekte, top 2000 enz..

Han schreef op 27-01-2019

Tut, lees je eigen reactie nog eens terug. Jij bent toch diegene die al jaren strijd tegen het geloof. En nu praat je over een kloof.

Mitis schreef op 27-01-2019

@ Han; Tut is net als ik geen liefhebber van welk bijgeloof dan ook. Dat is wat anders dan ze hier bedoelt. Haar frustratie over de door haar genoemde steeds grotere kloof tussen arm en rijk is natuurlijk onzin. In elke maatschappij vind je zo´n 15 % die niet mee kan komen, door welke oorzaak dan ook. Tegenwoordig wordt de onderklasse op de been geholpen met tig toelagen, dat was vroeger wel anders.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 27-01-2019

Kloof tussen arm en rijk wordt wel steeds groter. In 1960 was 2% hoogopgeleid, nu is dat 30%. Vroeger trouwden hoog en laag met elkaar, dokters met verpleegsters, directeuren met schooljuffrouwen. Daar kwamen gemiddeld intelligente kinderen van. Hoog en laag liep door elkaar in familie en vriendschappen. Zo bleven de hoogopgeleiden, die vaak bestuurs- en politieke functie’s hadden, op de hoogte welke problemen er in alle lagen van de bevolking speelden. Toen kon men makkelijker advies vragen aan hoogopgeleide zwager of vader van kameraad wanneer je probleem had met b.v. je werkgever of overheid. Tegenwoordig kiezen hoogopgeleiden voor partner van eigen niveau, daarvan komen intelligentere kinderen, die weer meer kansen hebben, doordat ouders geld en hersens hebben, de juiste manieren hebben, connectie’s voor b.v. stageplekken en slimmere carriërepaden voor hun kinderen creëren. De kinderen gaan naar scholen in betere buurten en daardoor ook weer vrienden van eigen niveau (oude klasgenoten, uit studentenverenigingen, van dure sportclubs). Hoogopgeleiden komen vaker in bestuurs- en politieke en andere invloedrijke functie’s terecht. Omdat ze in deze bubbel leven hebben ze geen flauw idee met welke problemen de ‘arme laagopgeleiden’ worstelen. Daarom verzinnen ze idiote plannen; gas eraf, warmtepompen, zonnepanelen, electrische auto’s en meer groene malle ideeën.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 27-01-2019

Religie brengt samenhorigheid, maar dat kan ook op betere manieren; sportclubs, buurtverenigingen, dorpsfeesten, carnaval, culturele activiteiten. Religie geeft mensen schuldgevoel, angst, schaamte. Het houdt gelovigen dom en onmondig door contact met ongelovigen en andersgelovigen te vermijden, ‘dwingen’ om kranten, tijdschriften van eigen zuil te lezen, en zo geen objectieve informatie te krijgen. Goddank, via internet heeft iedereen wel toegang tot objectieve informatie Inentingen te verbieden of zelfs medische behandeling, omdat ziekte of handicap, de wil van God is, of zelfs als straf van Hem wordt gezien. Van de pot gerukt dus. Religie maakt dus willoze marionetten van gelovigen, die niet meer kritisch gaan nadenken om te controleren of al die onzin wel klopt.

Mitis schreef op 27-01-2019

@ Tut: Leuk verhaal, klopt niet! Laag geschoolden die willen werken daar schreeuwen ze om in de bouw, loodgieters al dat type medemens kunnen goed de kost verdienen. Ook lichamelijk beperken kunnen een redelijk leven leiden. Nee een Rolls Roys zit er niet in, die heb en wil ik ook niet een deel is natuurlijk nooit tevreden die willen niet begrijpen dat anderen voor hun levensonderhoud hard moeten werken.

Mitis schreef op 27-01-2019

@ Tut: Je schrijft, Religie brengt samenhorigheid. Ik ben voor mijn werk vaak in de USA geweest. Daar zag ik hoe het werkt in een systeem zonder goede sociale voorzieningen, in de plaats waar ik was barstte het van de kerken, waren ze daar zo religieus dan, nee hoor, maar als het helemaal fout met je gaat wordt je daar wel goed opgevangen, ik zie dat wel als een goede zaak. Er wordt daar - voor wat ik gezien heb - goed voor elkaar gezorgd, niet met 2 Euro zoals hier met kerst in de bak van het Leger des heils, maar echt dikke bedragen! Omdat ik soms wat langer moest blijven heb ik ook wel eens gebruikgemaakt van de gastvrijheid in zo'n kerk gemeenschap omdat me dat hevig interesseerde. Heel leuk, maar ze blijven wel Republican, van de Democraten - sociaal - moeten ze niet hebben. We doen het zelf wel en dat doen ze dus!

H v Henk schreef op 27-01-2019

Ja tut nu wordt heel veel duidelijk.

Geronimo schreef op 28-01-2019

@Han, een heel betoog, maar je verliest een zaak uit het oog, nl tijd. Opwarming is van alle tijd, klopt. Maar niet in dit snelle tempo. Dit valt te berekenen uit de aardlagen. Sinds de industriele revolutie, is onomstotelijk vast komen te staan, dat de mens verantwoordelijk is voor de huidige snelle opwarming van de aarde.

Geronimo schreef op 28-01-2019

@Mitis en Hendrik, "geneuzel" is niet goed uitgedrukt. Maar dat de jeugd het niet langer pikt.is een goede zaak. Jarenlang ging de jeugd nergens de straat meer voor op, en nu eisen zij hun recht op een verantwoorde toekomst op.

Mitis schreef op 28-01-2019

Geronimo; Klopt niets erger dan jeugd zonder idealen, met of zonder noodzaak ;-)

Mitis schreef op 28-01-2019

@ Geronimo, lees de Volkskrant van vandaag (de 28e) goed verhaal over de bouw van kolencentrales door de Chinezen. (Ja ik heb als rechtse rakker ook een abo op de Volkskrant, je moet weten waar de vijand mee bezig is, ;-) )

Geronimo schreef op 30-01-2019

@Mitis, als ik alles zo lees, verliest zelfs de vrijgevochten sex heden ten dage aan populariteit. ;-)

Mitis schreef op 30-01-2019

Idd Geronimo. wij zijn een vazalstaat van de USA alleen alles komt hier 10 jaar later, de seksuele vertrutting incluis. Kun jij de jaren 70 nog herinneren, vrijheid blijheid, mooie tijd, verder lijkt me zwijgen beter...

Geronimo schreef op 31-01-2019

@Mitis, begint het echt spannend te worden en dan ga jij zwijgen. :-))

Uw reactie

Naam:
Bericht: