Gezamenlijke zienswijze provincie Overijssel en 15 gemeenten over Lelystad Airport

Datum: 15-02-2019

14.04 uur - Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en de Tweede Kamer moeten nu géén besluit nemen over het luchthavenbesluit voor Lelystad Airport. Eérst moet er een nieuwe luchtvaartnota zijn gemaakt, waarin de randvoorwaarden voor de luchtvaart in Nederland worden vastgesteld.

 
 
Daarna moet eerst het luchtruim worden herzien, zodat hoger kan worden gevlogen. Deze oproep staat in de zienswijze die vijftien gemeenten en de provincie Overijssel indienen over het luchthavenbesluit, dat momenteel ter inzage ligt. 
 
In de zienswijze benoemen de Overijsselse overheden ook de randvoorwaarden die zij stellen mocht Lelystad Airport onverhoopt toch eerder open gaan. Doel is om de overlast voor inwoners zoveel mogelijk te beperken.
 
Terugwinnen vertrouwen
Toen de minister het dossier Lelystad Airport aan het begin van de kabinetsperiode oppakte, nam zij zich voor om te werken aan het herstel van vertrouwen in de overheid. In dat verband pleiten de provincie en gemeenten voor een open, transparant en navolgbaar besluitvormingsproces. Met de nu gekozen volgorde van besluitvorming wordt voorbij gegaan aan de belangrijke discussies die in het kader van de luchtvaartnota worden gevoerd, en waarin de minister ook zelf de balans wil zoeken tussen economie, veiligheid, duurzaamheid en leefbaarheid. Een andere volgorde van besluitvorming is daarom wenselijk.
 
Belangrijke randvoorwaarden
Mocht het toch tot besluitvorming komen over het luchthavenbesluit, dan willen de gemeenten en de provincie dat er een aantal randvoorwaarden wordt vastgelegd. Het gaat dan onder meer over een snelle stijging en daling van en naar Lelystad Airport, onderzoek naar de risico’s van vogelaanvaringen, een limiet van 10.000 vliegbewegingen per jaar tot dat het luchtruim is herzien en een plan voor monitoring, handhaving en evaluatie van milieugevolgen dat op voorhand moet zijn vastgesteld. Zie voor een volledig en gedetailleerd overzicht van de randvoorwaarden de meegezonden zienswijze.
 
Verkeersverdelingsregeling Schiphol – Lelystad Airport
Naast het luchthavenbesluit hebben de gezamenlijke overheden ook een zienswijze ingediend op de Verkeersverdelingsregeling voor Schiphol. In de laatste versie van deze regeling is een lijst met bestemmingen waarop kan worden gevlogen vervallen. Deze lijst ligt ten grondslag aan de milieueffectrapportage waarop het luchthavenbesluit is gebaseerd. Hiermee wordt opnieuw onduidelijk of de milieueffectrapportage nog juist is.
 
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

William S. Burroughs schreef op 15-02-2019

Ik heb een sterk vermoeden dat de VVD na de provinciale verkiezingen het kabinet laat sneuvelen. Want het lijkt mij sterk dat zij de verantwoording gaan nemen wat het milieu betreft. Dat kost hen namelijk een groot deel van de achterban inclusief Mitis. Het is maar een hersenspinsel of kronkel.. Prettige dag.

Han schreef op 15-02-2019

Aan WSB, wanneer we de verantwoordelijkheid bij de groenen wegleggen, dan sneuvelen we met z'n allen. Zal gaan jaar duren en Nederland zal er net zo slecht voorstaan dan de UK. Grote bedrijven zullen massaal vertrekken en wij burgers worden uitgeknepen tot en met. Nee, zo slecht gaat het nog niet met de VVD aan het roer.

Mitis schreef op 15-02-2019

@ WSB, Lijkt me heel goed mogelijk, het biedt Rutte dan ook de mogelijkheid om zonder gezichtsverlies door te schuinen naar een baan bij de EU.

Mitis schreef op 15-02-2019

@ WSB, even voor de duidelijkheid, ik heb niets tegen de ontwikkeling van alternatieve energie bronnen, ik wil alleen als liberaal niets opgedrongen krijgen. De nu als iets nieuws gepresenteerde warmtepompen bestaan al lang. In het zuiden van de US staan ze in elke woning ze zijn daar geoptimaliseerd voor koeling indien nodig verwarmen ze de woning ook, dat verwarmen is niet echt prettig. Het is daar in de vorm van hete lucht verwarming, knalrood hoofd van de warmte en steenkoude voeten, waardeloos!

Harm schreef op 15-02-2019

Laten ze de rapportages van de vorige verantwoordelijke staatssecretaris ( nu wethouder in Amsterdam} maar eens boven water halen en je zult zien dat het gehele verhaal 1 grote leugen is...………….

Geronimo schreef op 17-02-2019

@Han, je hebt vorige maand toch wel een loonstrookje ontvangen?

Mitis schreef op 17-02-2019

@ Geronimo, ik heb idd onze loonstrookjes bekeken en we zijn er een paar Euro op vooruit gegaan. Stelt niks voor idd. Je hebt vast ook gelezen dat gemeenten met Links bestuur die graag andermans geld uitgeven in het algemeen de duurste plaatsen zijn om te wonen, nu jij weer....

Han schreef op 18-02-2019

Geronimo, klopt inderdaad wat Mitis zegt. Heb al wel vaker gezegd, links blijft maar geld uitgeven. Maar ja, dat kan niet oneindig, dat punt is nu bereikt. De burgers worden in die gemeenten behoorlijk kaal geplukt. Zorg dat je wat achter de hand hebt, is mij altijd geleerd, dan heb je wat in lastige tijden. Gelukkig denkt ons huidige regering er ook zo over. Kijk naar de wereldeconomie, kijk naar de lage rente. We leven weer in een grote zeepbel, deze zal knappen. We komen in een recessie, en deze zal heftiger zijn dan 2008/2009. Links zal gelijk naar rechts wijzen als schuldige. Maar wat ben ik blij dat rechts aan het roer heeft gestaan en dat rechts een buffer heeft opgebouwd. Onder links, en ik hoor het de PvdA en SP nog zo zeggen, nu moeten we investeren, laten we gelijk alles uitgeven. Nu jij weer....

Geronimo schreef op 18-02-2019

@Mitis en Han, na het zuur zouden we het zoet krijgen; woorden van pipo Rutte. En ja het loonstrookje is een paar tientjes omhoog, maar ik hoef jullie toch niet te vertellen wat we meer neertellen voor ons consumeren. Neem de BTW-verhogingen, etc.. Dus per saldo gaan we er op achteruit. En dan speciaal voor Han: deze verhogingen werken nu juist inflatie in de hand.

k e schreef op 18-02-2019

gewoon blijven stemmen op de VVD en we worden verder uitgeknepen

Han schreef op 18-02-2019

Lekker naïef blijven denken links. Nu maar wachten op een nieuwe financiële crisis en jullie staan weer met open handjes vooraan. Teren op andermans centen.

Mitis schreef op 18-02-2019

Het klopt dat we van Rutte niets beter worden maar met links wordt het alleen maar erger, leuke dingen voor de mensen moeten ook betaald worden.

Tom schreef op 18-02-2019

@mitis wat betreft de warmtepompen heb je gelijk, 2004 heb ik deze al op 8 kantoren laten plaatsen als verwarming en airco. De pompen uit die tijd zijn echter niet voldoende en rendabel bij -5. De huidige pompen gaan tot -20 en 60 graden tapwater. Er is dus wel een hele vooruitgang geboekt.

De gewone man schreef op 19-02-2019

Tom, als ik u was zou ik mijn geld niet inzetten op de warmtepomp. Dure installaties en echt niet zo zaligmakend dan dat ze lijken. De warmtepomp vraagt over het algemeen veel energie, helemaal als de watertemperatuur boven de 60/65 uit moet ivm salmonella bestrijding. Onlangs was een woonwijk in Nijmegen in het nieuws, hoofdpijn klachten en droge lucht. Daarbij komend het lawaai wat ze voortbrengen. Je zult in een woonwijk wonen waar elk huishouden zo'n apparaat heeft. Heeft u zich al eens verdiept in waterstof?

Geronimo schreef op 19-02-2019

Mitis, zoveel erger word het sowieso niet, aangezien er altijd een coalitie gevormd moet worden. En laten we eerlijk zijn, alleen PvdA en D'66 hebben in de regering gezeten, dus wat die andere twee eventueel kunnen uitvoeren is natte vingerwerk. Verder hoef ik jou toch niet uit te leggen, dat tussen links en rechts maar een klein verschil zit in vergelijking met de republiekijnen en democraten in de VS.

Mitis schreef op 19-02-2019

@k.e. Als je tot de categorie hand op houders of toeslagen consument behoort zou je best gelijk kunnen hebben. ;-) .

Mitis schreef op 19-02-2019

@ Geronimo, klopt, gelukkig zijn we tot nog toe door redelijk nette partijen en nette - soms naïeve - mensen bestuurd. Een iedereen, ook bestuurders mogen 1 afwijking hebben zeiden we op mijn werk. De US is een andere verhaal, nergens in de wereld ben ik zoveel slecht opgeleid en dom volk tegengekomen, het resultaat speelt nu president. De blanke elite houden goede banen voor hun vrienden en kinderen vrij en als jij die baan hebt kun je gaan. Ze moet lachen om ons koningshuis maar zien niet in dat in de US uitsluitend de dollar regeert, 1 corrupte bende!!!

Mitis schreef op 19-02-2019

Tom schreef: De huidige pompen gaan tot -20 en 60 graden tapwater. Waar wil jij bij -20 dan de warmte aan onttrekken? Grondwater? Of een leidingnet met glycol onder het maaiveld? Laat Jesse en Rob het zelf maar eerst eens proberen...

Geronimo schreef op 20-02-2019

Mitis je kunt wel zeggen dat dat het met links erger word, maar volgens mij kunnen ze het niet erger maken dan die (K)Wiebes en van Nieuwenhuizen. En het volgende dient zich alweer aan. ;-))

Mitis schreef op 20-02-2019

@ Geronimo, het maakt idd weinig uit wie in Den Haag aan de touwtjes trekt, maar alleen zolang Jan met de Pet netjes het geld verdient en belasting afdraagt, anders gaat hier snel het licht uit.

Uw reactie

Naam:
Bericht: