Uitslag koopzondagenquete bekend en duidelijk!

Datum: 23-04-2019

 

Van 19 maart tot 9 april stond de koopzondagenenquête open. Een enquête op verzoek van de gemeenteraad om aan jullie te vragen hoe jullie tegen het huidige koopzondagenbeleid aankijken. Op dit moment zijn er jaarlijks namelijk 8 koopzondagen vastgesteld voor alle ondernemers en 12 extra koopzondagen voor supermarkten. 

De uitkomst van de enquête is bekend. Belangrijk om te weten is dat de gemeenteraad de uitkomsten van de enquête ter ondersteuning gebruikt. De uitkomsten zijn raadgevend. 

In de commissievergadering Grondgebied van woensdag 29 mei is het mogelijk om in te spreken over het koopzondagenbeleid. In de raadsvergadering van dinsdag 11 juni 2019 staat de evaluatie van het huidige koopzondagenbeleid op de agenda. Deze vergadering is openbaar. Het is ook mogelijk de vergadering live mee te kijken via raad.hellendoorn.nl.

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Mitis schreef op 23-04-2019

Uitkomst is zoals verwacht, nu zal snel blijken of het CDA en ChristenUnie zo democratisch zijn als ze zelf denken te zijn...

K e schreef op 23-04-2019

OK, de meerderheid wil de winkel open en gund een ander geen vrij. Ik vind het goed want ga zo wie zo niet, P S ben niet gelovig.

Geronimo schreef op 23-04-2019

Foutieve enquete. Je moet nl de winkeleigenaren en hun personeel vragen. Zij zijn degene die de baten en de lasten dragen. Deze enquete heeft alleen maar geld gekost, terwijl iedereen deze uitslag van tevoren wel kon uittekenen.

Mitis schreef op 23-04-2019

Een foutieve enquête bestaat niet, een enquête kan hoogstens vragen stellen die je niet uitkomen. Winkels hoeven niet open, personeel hoeft niet te werken. Idd de uitslag was voorspelbaar.

Han schreef op 23-04-2019

@K e. Daar bent u volkomen eigen baas over. Ik ga sowieso op dinsdag niet naar de winkels. Ook ik ben niet gelovig. @Geronimo. Bij openstelling kan de winkelier altijd zelf nog bepalen of hij/zij open gaat. Wanneer het een verplichting wordt, dan is er serieus iets mis. Dit geldt ook voor de werknemer, zodra de werkgever hen verplicht op zondag te werken, dan is het snel gedaan met de openstelling van winkels. Prima dat de winkels open gaan, enkel het moet wel vrijblijvend zijn, zowel voor werknemer, als werkgever.

klaas schreef op 23-04-2019

Laat iedereen lekker vrij ook de winkeliers die graag open willen laat gaan .Of moeten er nog meer slachtoffers vallen onder de winkeliers , hebben het al moeilijk genoeg met internet . Dus Gem Hellendoorn denk eens na of nog meer leegstand . gezelligheid kent geen tijd meer hier in de gemeente .

D.J. schreef op 24-04-2019

Ik hoop dat het personeel ook de keuze krijgt of men wel of niet op de zondag wil werken en niet bij weigering op straat komt te staan. Overigens geloof ik niet dat zondag open en leegstand met elkaar heeft te maken het is gewoon de trant van deze tijd, het is zo als het is op dit moment.Met alle respect voor het centrum van Nijverdal maar daar ga je heen om gericht een boodschap te doen en als je dan toch gezellig wil winkelen zal je je blik wat moeten verruimen en naar 1 van de omliggende grote steden moeten.

Mitis schreef op 24-04-2019

Idd D.J. een boodschap doe je in ons centrum, shoppen in Zwolle of Enschede. Van mij hoeven de winkels niet open op zondag, voor gezinnen is het best handig om op zondag de boodschappen te kunnen doen als je alle 2 werkt, wat toch steeds meer de norm is.

Geronimo schreef op 24-04-2019

Mitis, een enquete moet representatief zijn, a-selectief, steekproefsgewijs en eenduidig. Volgens mij vergeet ik er nog een. Ja, economisch onderwijs komt nog steeds van pas.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 24-04-2019

@Geronimo, mensen die ‘winkelen op zondag’ niet boeiend vinden, reageren minder op enquêtevraag. Dus alleen de echte winkelen-op -zondag-liefhebbers, reageren massaal. Ze hebben Grotestraat aangepast voor de toeristen die vanaf de berg het centrum in kunnen lopen. Juist zondags is het heel druk op de berg.

Geronimo schreef op 24-04-2019

tut, dan is het dus een foute enquete, nl voldoet niet aan de eerste twee genoemde punten.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 24-04-2019

@Geronimo, enquêtes geven nooit een beeld van de werkelijkheid. Ook omdat de invullers vaak wat anders invullen, dan hun werkelijke gedrag. Ze zeggen A en doen B. En vooral degene die veel interesse in het onderwerp heeft en de felle tegenstanders vullen enquête in. De middengroep die het niet boeit, doen geen moeite om iets in te vullen. Enquêtes hebben als doel om mensen betrokken te maken bij een onderwerp, en ze zo te informeren, sluikreclame dus, te sturen, te beïnvloeden. Wanneer je nog nooit bent geattendeerd op ‘koopzondag Nijverdal’, zal je zondags automatisch naar andere winkelstad gaan. Door deze enquête in te vullen en over de uitslag te lezen, wordt term ‘koopzondag Nijverdal’ in je geheugen gegrift. Dit is logisch gevolg op vernieuwing Grotestraat, dat als doel had om meer mensen vanaf de berg naar het centrum te sturen. Er staat ook duidelijk dat uitslag enquête raadgevend, dus niet beslissend is. Koopzondagen zijn echter noodzakelijk; men moet zich aanpassen aan veranderde situatie, en zorgen dat je de concurrentie vóórblijft. Want anders gaan de inwoners van deze gemeente (en toeristen) winkelen in andere plaatsen. Velen hebben op zondag tijd om rustig te slenteren, impulsaankopen te doen en naar horeca te gaan. Dat is evolutie, de slechts aangepasten zullen uiteindelijk verdwijnen.

Geronimo schreef op 25-04-2019

tut, je denkt toch niet dat ik die lap tekst ga lezen? Ik haalde gewoon aan, waar een enquete aan moet voldoen, niet meer of minder.

Richard schreef op 26-04-2019

waarom zijn koopzondagen echter noodzakelijk Tut? Denk je nou echt dat mensen nu 2x gaan winkelen b.v. woensdag en zondag en hierdoor 1.5 tot 2x zoveel kopen als ze normaal doen??? Weer een onzinnige reactie van je !!!

janneman schreef op 26-04-2019

Gewoon marktwerking toepassen, is het lonend om op zondag geopend te zijn, dan als winkelier je deuren openstellen voor klanten. Wil je niet op zondag werken, zoek een andere baan. Vrij simpel lijkt mij.

Hans schreef op 26-04-2019

beste Richard, als je een klein beetje je best zou doen en wat research zou plegen zou je er achter kunnen komen dat de koopzondag in elke gemeente waar het speelt inderdaad voor een grote omzetstijging zorgt. Als je dat wilt zien dan mag dat, is je goed recht, maar ga andere mensen niet beschuldigen terwijl je er zelf aantoonbaar vreselijk naast zit.

Geronimo schreef op 26-04-2019

janneman, weet je zelf wel wat je opschrijft? Als het niet lonend is, bljven de deuren gesloten en daarom moet men volgens jou een andere baan zoeken? Ik vind hier niks simpels aan.

H v Henk schreef op 26-04-2019

@Hans,wat betreft supermarkten zie ik geen omzetstijging. De mensen eten nu zeven dagen per week en dat doen ze met een koopzondag erbij ook. Maar kleding en schoenwinkels,bouwmarkten en meubelpleinen zouden wel eens kunnen profiteren van een koopzondag.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 26-04-2019

@ Richard; Er hoeft niet speciaal wat gekocht te worden, het gaat erom dat het geen spookdorp wordt. Tijden veranderen, daarom moeten winkels mee veranderen om de leefbaarheid te behouden. Anders gaan klanten naar omliggende plaatsen om te winkelen. Dan wordt winkelstraat steeds onaantrekkelijker, dus meer leegstand. Wanneer winkels verdwijnen wordt het dorpscentrum doods. Dan kiezen mensen woonplekken, waar wel een aantrekkelijk centrum is. Gemeente moeten zorgen dat het plezierig is om naar centrum te komen, dus zorgen voor inrichting winkelgebied, bankjes, fonteinen, speeltoestellen, goed parkeerbeleid, dat ondernemers zelf hun openingstijden kunnen bepalen, gratis WIFI, toiletten, sfeervolle verlichting etc.. Overdekte hangplek voor ouderen. Grotestraat is prachtig geworden; centrum moet moet weer functie van dorpsplein krijgen, ontmoetingsplek waar mensen samenkomen. Vooral ouderen, alleenstaanden, ouders van jonge kinderen, die wandeling gaan maken, in de winkelstraat bekenden tegenkomen, praatje maken terwijl hun kinderen zich vermaken met klauteren op de muurtjes, misschien ergens een kopje koffie samen gaan drinken. Vooral op de saaie zondagen hebben mensen tijd om te slenteren in het centrum. Dus er moet gezorgd worden leuke activiteiten.

Geronimo schreef op 27-04-2019

tut, wat zeur je toch weer dom. Als er niets gekocht word, blijft een ondernemer 2 weken open en sluit zijn zaak de volgende zondag. Hij geeft toch geen geld weg aan personeel, als er niets binnenkomt. Tevens kan hij ook wel wat leukers bedenken als tijdverdrijf. En dat zou elke ondernemer doen, in welke plaats hij ook woont. PS en jouw voorstellen: de gemeente heeft nog geen nagel om de kont te krabben.

Pibernik schreef op 27-04-2019

Tut, is het mogelijk om wat u nu precies duidelijk probeert te maken ook in 1 zin te doen ?

Wat ben ik toch een tut! schreef op 27-04-2019

@Geronimo, ondernemers die zondag’s liever op hun krent zitten, verliezen klanten aan concurrent die winkelen wél aantrekkelijk maakt voor zijn klanten. Door nieuwe activiteiten te ontwikkelen.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 27-04-2019

@Pibernik; Einde winkels = einde dorp.

Geronimo schreef op 27-04-2019

tut, dus ze verkopen niets, ontwikkelen nieuwe activiteiten, wat hun geld en nog meer tijd kost, om toch maar "klanten" naar het centrum te trekken; jij hebt echt het licht gezien he? Ik zou zeggen, ga bedrijfseconomie aan de jeugd onderrichten.

Pibernik schreef op 27-04-2019

Aan Tut, was dat nou zo moeilijk en het is mij nu ook meteen duidelijk wat u bedoeld.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 27-04-2019

@Geronimo, jij kijkt op micro-niveau, vanuit de ondernemer gezien. Ik kijk op macro-niveau, dat wat betreft het hele winkelgebied. Het onaantrekkelijker worden van een dorpscentrum, verminderd leefbaarheid, en veroorzaakt dalende huizenprijzen. Kijk naar noord-oost Groningen.

Mitis schreef op 27-04-2019

Vandaag Koningsdag door het Keizerserf gelopen, wat een desolate situatie, erg triest .Ik kom er verder ook nooit.. Wij shoppen na het parkeer gedoe veel in Rijssen, Raalte is ook leuk.

Harm schreef op 28-04-2019

Wat voor bril heb jij op, Ga lekker shoppen in Rijssen of Raalte en als het kan ook verhuizen, want op mensen met deze opvattingen zitten we in Nijverdal niet te wachten, want Nijverdal wordt weer de parel van Overijssel, zoals in de 60er jaren en daar moeten we voor gaan...…..

Geronimo schreef op 28-04-2019

tut, eer je begrippen als micro en macro gebruikt, zoek eerst hun betekenis op.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 28-04-2019

@Geronimo; Bijdehandjes gegeten?

William S. Burroughs schreef op 28-04-2019

Ik heb gisteren als republikein een oranje tompoes gegeten. Dat lijkt micro maar is natuurlijk macro fout. Loat goan.. Prettige dag.

Geronimo schreef op 28-04-2019

tut, eerst zeuren over een enquete en daarna over micro en macro-economie.Jij hebt overduidelijk geen onderricht gehad in beiden. En dan ga je schijtlollig tegen mij proberen te zijn met je laatste opmerking?

Wat ben ik toch een tut! schreef op 28-04-2019

@Geronimo, ik heb het helemaal niet over micro- en macroECONOMIE. Ik bedoel deze termen in sociologisch opzicht; gevolgen voor de leefbaarheid van een dorp. Ik probeerde inderdaad schijtlollig te zijn, maar jou reactie hierop, overtreft al mijn verwachtingen; mijn dag kan niet meer stuk! : )))

Mitis schreef op 29-04-2019

@ Harm, nee hoor ik woon prima op Nijverdal, wij shoppen waar we het leuk vinden. Kom half Nijverdal tegen in Rijssen zelfs winkeliers...

Geronimo schreef op 29-04-2019

tut, hebben mijn reacties aan jou toch nog wat opgeleverd.;-)

Uw reactie

Naam:
Bericht: