Veel activiteiten bij het buitencentrum van Staatsbosbeheer in de kerstvakantie

Datum: 08-12-2019

9.32 uur - Het is koud en het wordt al vroeg donker. Toch is het ook in de winter heerlijk om naar buiten te gaan. Tijdens de kerstvakantie zijn er diverse activiteiten voor oud en jong bij het buitencentrum van Staatsbosbeheer, Grotestraat 281, 7441 GS in Nijverdal.  Ga mee naar buiten voor een heerlijke wandeling of kom gezellig  vogelvoer maken, een nestkast timmeren of braakballen uitpluizen. Er is voor elk wat wils.

Voor de kinderen  worden diverse activiteiten georganiseerd. Zaterdag  21 december kan je een nestkastje timmeren. Eerst ga je zelf aan het werk en daarna kijken hoe druk de vogels in het voorjaar zijn bij de door jou getimmerde nestkast.  Voor de vogels breken juist nu weer de barre tijden aan.  Om de vogels wat te helpen kan je donderdag 2 en zaterdag 5 januari ‘een boswachter om op te eten’ knutselen van vogelvoer. Woensdag 27 december kan je als echte onderzoeker aan het werk om braakballen uit te pluizen. Wat hebben die uilen allemaal gegeten?
 
Naar buiten om even een frisse neus te halen is natuurlijk ook heerlijk. Maandag 30 december en vrijdag 3 januari is er een ‘frisse neus wandeling’. Heerlijk met het hele gezin naar buiten en luister naar de verhalen van de natuur, cultuur en historie van de Sallandse Heuvelrug. 
 
Zondag 29 december is er ’s morgens een stilte wandeling. Geniet van de rust, ruimte  en reliëf op de Sallandse heuvelrug. Tijdens de wandeling staan we af en toe stil en luisteren we naar de stilte. Een wandeling om te genieten van de natuur en van de rust die de natuur uitstraalt.
 
En wat dacht u van een goed begin van het nieuwe jaar met een “groene voornemens wandeling”?  
 
Zaterdag 4 januari organiseren de sterrenwacht Hellendoorn en Staatsbosbeheer een “Loop naar de maan” wandeling. Sluit je dag af met een bezoek aan de sterrenwacht en een avondwandeling over de Sallandse Heuvelrug. Een wandeling door bossen en over heidevelden, van waar je bij helder weer de maan tevoorschijn ziet komen.
 
Wij hopen u te ontmoeten in het buitencentrum. Voor de activiteiten kunt u zich online aanmelden via de website:  https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/salland/activiteiten
 
 
 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

William S. Burroughs schreef op 08-12-2019

Ik heb gehoord dat men in het restaurant tegenover het buitencentrum onbeperkt Korhoen kan eten voor een schappelijke prijs. Deze actie schijnt een half uur te duren in verband met de beperkte voorraad. Mocht u hier geen tijd voor hebben en toch willen dromen alias mijmeren over vlaktes vol met korhoen. Dan raad ik u inclusief Mitis het Schotse whiskey merk The Famouse Grouse aan alwaar er op het etiket een korhoen staat. En waar u naar lang genoeg nippen en turen de korhoen vanzelf ziet verdubbelen tot het aantal van 2 of misschien wel meer. Prettige dag

Han schreef op 08-12-2019

Met zo'n kaalslag die SBB heeft aangericht, sterft de korhoen wel uit. Laten we eerlijk zijn, hier denkt men dat de korhoen beschermt moet worden, terwijl in Zweden de korhoen op de menukaart staat. Omgekeerde wereld.

H v Henk schreef op 08-12-2019

We hebben vrijdag gegeten bij De Sallandse Berg, daar hebben ze Wildsoep.

Henk schreef op 08-12-2019

Wat zitten jullie toch te zeuren over de korhoen die is allang opgegeven het gaat nu over twee kudde,s schapen .of dit haal baar is voor Staatsbosbeheer nu de shoarma tenten slecht gaan Arend spijker lust geen schape vlees dus moeten we wat anders zoeken help mee AUB

Geronimo schreef op 09-12-2019

@WSB, klopt niet, is het wel? Onbeperkt eten is niet mogelijk, indien de voorraad beperkt is.

William S. Burroughs schreef op 09-12-2019

Aan Geronimo. Ik heb een hekel aan muggen laat staan dat ik ze ga ziften maar u heeft gelijk. Prettige dag.

Mitis schreef op 09-12-2019

Idd WSB ik ben heel gek op de korhoen, vooral als hij op de fles voor me staat. By the way ik gun Arend Spijker zijn regelmatige gratis snoepreisje naar Zweden om weer wat van die beesten op te halen, dit om de onzin illusie - de aanwezigheid van de korhoen - kunstmatige in het leven te houden. (Voor de feestdagen gun ik me een beter wiskey)

Mitis schreef op 09-12-2019

Het is nu aardig laat. Er staan meer dan 2 korhoenders op de fles, vreemd. Ik geniet weer van Van Morrison (Met hoofdtelefoon) https://www.youtube.com/watch?v=RlNK5ZJMP3U En zoek de tekst via google: text van morrison no religion (De directe link is idioot lang)

gerard schreef op 10-12-2019

Sprak op de koningsbeld een vogel spotter die volgens de wens van de gedachte zei dat er mogelijk een een korhoen scharrelt.Bij staat nog wel een vervoer krat ieder die naar zweden gaat en twee hennen mee terug neemt dan hoeft ze ook geen 10000 euro per stuk te kosten.Beetje minder wetenschappeljk maar funktioneel.

Geronimo schreef op 10-12-2019

@WSB, voor iemand die goed bij de pinken is, mag je van mij wel even muggenziften.

William S. Burroughs schreef op 10-12-2019

Aan Geronimo. Ook daar heeft u wel een beetje gelijk in. Zal mij in het vervolg wat beter focussen. Prettige dag.

Han schreef op 10-12-2019

Nu Arend Spijker zijn hobby dreigt te mislukken, hebben ze al een nieuwe hobby bedacht. Op de website van tubantia staat dat de wolf binnen korte tijd zich gaat vestigen op de sallandse heuvelrug. Of zouden ze ook uitgezet worden, gezien er in België een aantal wolfen met een chip verdwenen zijn. https://www.tubantia.nl/hellendoorn/wolf-vestigt-zich-snel-op-sallandse-heuvelrug-maatregelen-noodzakelijk~a76f9850/

gerard schreef op 11-12-2019

Vestigings klimaat voor de wolf ? zie weinig reewild laaste tijd kan de tijd van jaar zijn als slecht enekel wolven worden die er ook wel uitgelopen door de ree schat stuk sneller in dan de wolf kan nog leuke taferelen opleveren zie je een ree op volle snelheid de weg over steken met daar achteraan een amechtige wolf die er net niet bij komt.

William S. Burroughs schreef op 11-12-2019

Aan Henk en gerard. Wolf_schaapskudde? Prettige dag.

Geronimo schreef op 11-12-2019

Gelukkig heeft Bor liever een possie beukenoten.

Han schreef op 11-12-2019

Aan Gerard. Dit kan kloppen dat je bijna geen reeën meer ziet. Reeën houden van beschutting in bossen en struikgewas. Laat ons SBB nou net een kaalslag hebben aangericht op de sallandse heuvelrug om bepaalde plantjes te laten groeien en een korhoen te laten rond scharrelen. Dat het andere wild hier de dupe van wordt zal ze niets uitmaken. Persoonlijk denk ik dat ze daar helemaal niet over nagedacht hebben, gezien de grijze massa van SBB niet verder vooruit kan denken dan luttele uren.

Henk schreef op 12-12-2019

Aan William jij bent zeker de wolf in Schaapskleren fijne daaag

Han schreef op 12-12-2019

Trouwens ook wel fijn dat geldwolf SBB gezelschap krijgt van de echte wolf. Kunnen wij burgers gelijk zien waar onze belastingcenten aan besteedt wordt. Vooral massaal op links blijven stemmen en SBB gaat nog veel meer wild importeren en uitzetten in Nederland. Misschien zet volgend jaar bruintje beer wel haar eerste stapjes in ons woeste natuur land Nederland.

Geronimo schreef op 12-12-2019

Han, als SBB een geldwolf is, dan staan ze dus rechts in het spectrum. En dan praat je jezelf weer tegen, geldwolven blijven op hun geld zitten, maar wild importeren en uitzetten kost een flinke duit. Kijk maar eens wat die Scandinavische soepkip al heeft gekost.

Han schreef op 12-12-2019

Geronimo. Je hebt natuurlijk wel gelijk, maar geldwolf moet je hier niet letterlijk nemen. Je kunt ook iets ruimer denken.

Geronimo schreef op 12-12-2019

Han, dat had ik al wel door, maar jij labelt alles aan links. Denk zelf ook eens na. ipv iedereen na te praten. Rechtse hobbies kosten ook veel geld en rechts liegt volgens mij meer dan links. VVD hoef ik denk ik niet uit te leggen en ga je nog verder, FvD of PVV, dan ben je volgens mij al verloren.

Han schreef op 12-12-2019

Geronimo. Als links maar iets tegenwind krijgt, klimt u gelijk in de pen. Je kunt niet ontkennen dat links, Nederland op dit moment aan het afbreken is met hun stikstof, pfas, zelf gecreëerde natuur en noem maar op. Wanneer links zijn zin had gekregen, zat Nederland nu in een recessie. En ja, ik durf best toe te geven dat de VVD ook fouten heeft gemaakt. En wie zou ik moeten napraten?

Geronimo schreef op 13-12-2019

Han, de rechtse politiek. En hetgeen jij opnoemt is toch ook een probleem, dat valt niet meer te ontkennen, zelfs Baudet heeft het daar moeilijk mee. En aangezien het CDA naar rechts is opgeschoven, zitten we al sinds Lubbers I met een rechtse minister op Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (naam een paar keer veranderd en, naar ik meen, 1x een D'66er op deze post)

Han schreef op 13-12-2019

Geronimo. Het is maar net welke rekenmethode je toepast. En zolang er nog geen openheid is hoe, en welke rekenmethode, dan zegt mij het denkbeeldige probleem helemaal niets. Neem even de norm voor pfas. Binnen een maand was de norm ineens 8x verhoogd. Is dit geloofwaardig, of is dit onzin. Is het probleem opgelost, of is er nooit een probleem geweest. Het punt wat ik wil maken en ik denk dat we het daar wel over eens zijn is. Die gevaarlijke linkse broeders die vinden dat alles moet wijken voor bepaalde plantjes en diertjes, die zelfs zo ver durven te gaan, dat het ze niet interesseert dat Nederland in een recessie belandt. En Geronimo, we praten hier over plantjes en diertjes die van nature hier niet voorkwamen en/of uitgezet en aangeplant zijn. Kunstmatig gecreëerde natuur wel te verstaan. Ondertussen hebben sommige van deze gebieden stilzwijgend de stempel natura 2000 gekregen, terwijl dit niet afgesproken was. Natuur is prima, ik kan er ook best van genieten. Maar niet op zo'n laffe manier. Wat is kwalijker voor bijvoorbeeld het Wierdense veld. De uitlaatgassen van onverbrande diesel en benzine van al die auto's die daar elke dag in de file staan, of een 4 baans autoweg waar doorstroming is en de brandstof volledig verbrand wordt. Het is onverkoopbaar wat ze doen. Domme mensen slikken dit en denken dat alles op waarheid berust is wat zij roepen. Een weldenkend mens, die logisch nadenken kan, vreet dit niet. Het is heel simpel, in de duinen bij Zandvoort staat een heide gras, die met het huidige percentage stikstof niet eens had kunnen groeien. En de duinen staat vol met grassoort. Ga er maar rustig van uit dat we te maken hebben met een denkbeeldig probleem van een stel linkse kleuters die constant blijven door drammen om hun zin te krijgen. En ze schuwen zich er niet voor om Nederland economisch kapot te maken.

Mitis schreef op 13-12-2019

Nou Han, een schijn deskundige?

Han schreef op 14-12-2019

Mitis. Nee, de realiteit.

Geronimo schreef op 14-12-2019

Han, Mitis zegt genoeg, is het niet? En dan zou jij met de toekomst van komende generaties willen gokken of het nou waar is of niet? Dus na jou de zondvloed.

William S. Burroughs schreef op 14-12-2019

Aan Han. U zet in uw reactie de definitie van een weldenkend mens wel op losse schroeven. Want ik mag toch hopen dat niet iedereen zo weldenkend is als u. Daarnaast weiger ik iets wat wetenschappelijk aantoonbaar is denkbeeldig te gaan noemen. Prettige dag.

Han schreef op 14-12-2019

Methaan is naast koolstofdioxide en lachgas één van de belangrijkste broeikasgassen dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Als broeikasgas is het zelfs 28 keer zo sterk als CO2. De hoeveelheid methaan in de lucht is sinds 1750 meer dan verdubbeld. Maar onderzoekers hebben vooral een gestage toename waargenomen sinds 2007. 1/3 deel van de wereldwijde toename van methaan komt uit tropisch Afrika blijkt nu. Er is dus altijd gelogen dat de mensen hier de oorzaak van zijn en dat de veestapel drastisch moet krimpen, om maar een oorzaak te noemen die ons voorgespiegeld is. Nog een voorbeeld. Inmiddels is in Australië meer dan 2 miljoen hectare bos afgebrand. Hier hoor je geen enkele wetenschapper over. Weet je hoeveel CO2 uitstoot dit is, en deze uitstoot blijft echt niet tussen de landsgrenzen van Australië. Nederland zou ook verdroger na afgelopen zomer, na alle regen van afgelopen periode hoor je geen wetenschapper. Het zou mijn tijd ook duren, ik geloof er niet in. Na bijna een eeuw heb ik wel meerdere extremen gezien, die met logisch nadenken te bevatten zijn. Waarom moet alles tegenwoordig met wetenschap bewezen worden? Omdat ze ons dingen willen laten geloven inderdaad.

Mitis schreef op 14-12-2019

@ Han, DE realiteit? Ieder mens leeft binnen zijn eigen illusies. Zelfs Han.

Han schreef op 14-12-2019

En wat denken jullie van de emissierechten die verhandeld worden. Het is een wassen neus aan het worden.

William S. Burroughs schreef op 14-12-2019

Aan Han. U klinkt als in paniek en dat is ondanks de bewezen invloed van de mens op het klimaat nergens voor nodig. Ik zeg altijd maar zo: iedereen in paniek behalve ik want daar blijf je rustig bij. Prettige dag.

Han schreef op 14-12-2019

Aan WSB. Nou nee hoor. Paniek is niet goed voor mijn hart. Wanneer ik die milieu dammers hoor, dan verkeren zij in paniek. Blijkbaar vergaat de aarde komend jaar. Toevallig dat stuk in de tubantia gelezen, waar het CDA een voorstel heeft gedaan om 30 miljoen euro te investeren in 125 m2 hoogveen. Dit bedrag voor die oppervlakte staat niet in verhouding en valt niet goed te praten. De hele klimaat kwestie is een verdienmodel geworden en staat haaks op de samenleving. En nog sjouwen jullie er achteraan. Sorry WSB, doorgaans heb ik u aardig hoog en heb respect voor uw betogen, maar had niet gedacht dat u blind mee zou sjouwen met de rest en ons belastinggeld laat verbrassen.

William S. Burroughs schreef op 14-12-2019

Aan Han. Ik ben niet blind maar erken gewoon dat we een probleem hebben en dat we daar als mens een groot aandeel in hebben. Punt is dat we rijkelijk laat zijn met ingrijpen en nu heel hoog in de boom gaan zitten met afspraken. En een kat in het nauw maakt zoals u weet rare sprongen. Niet alle oplossingen zijn goed. Dat ben ik met u eens. maar dat er naar soms drastische oplossingen gezocht moet worden is een feit. We hebben het stevig verknald en dat verdiend nog steviger oplossingen. Dat het een verdienmodel gaat worden is logisch want daar zijn we mensen voor. Delen en iets in verhouding houden vinden we net als kinderen vaak moeilijk. Eigenlijk is een volwassen mens net een kind alleen zijn of haar streken zijn vele malen erger. Tot slot kan ik u gerust stellen dat de aarde niet zal vergaan. Wij (de mens) zullen altijd eerder gaan omdat we ons het leven op aarde onmogelijk zullen maken. Het meest verontrustende bij deze hele milieu transitie is dat je daar sterke leiders bij nodig bent. En die hebben we niet vanwege te druk met eigen agenda. Oftewel sterk in eigen kring maar daarbuiten een farce. Zoals ik al jaren zeg het denken en bewustzijn moet anders en dat komt helaas maar hortend en stotend op gang. Prettige dag.

Mitis schreef op 14-12-2019

10 points for WSB.

Han schreef op 15-12-2019

Aan WSB. Dat de mensen de aarde verpest hebben zie ik zelf ook. Dit vraagt geen verdere uitleg. Kijk naar al het plastic in zee, olievervuiling en ga maar door. Dat in deze problemen geïnvesteerd wordt is een groot goed. Maar om bijvoorbeeld 30 miljoen uit te gaan geven voor 125 m2 hoogveen is natuurlijk grote onzin. Begin met de echte problemen op te lossen ipv een stukje hoogveen te redden. Met die 30 miljoen kan je ook onderwijs en ondersteuning verlenen in bijvoorbeeld Afrika om die landen zelfvoorzienend te laten worden in hun voedsel. En laten we eerlijk zijn, iedereen heeft op dit forum een grote mond dat alles in Hellendoorn duurder wordt door mis beleid. Maar dat er miljoenen voor 125 m2 hoogveen wordt uitgetrokken wordt geslikt als zoute koek. Dit beleid en dit gedrag weerhoudt mij ervan om maar 1 euro te gaan uitgeven aan een tot nu toe denkbeeldig probleem die onstaan is op papier.

Han schreef op 15-12-2019

Nogmaals aan WSB. Toevallig de klimaattop gevolgd? Hieruit blijkt maar weer dat maar 1 ding telt en dat is geld. Wanneer er een daadwerkelijk probleem was, dan werden er unaniem beslissingen genomen. Formeel worden alle landen uitgenodigd, enkel de rijke landen maken beslissingen, terwijl landen die dreigen te verdwijnen door een stijgende zeespiegel niet eens aan het woord komen. Het zal een eindeloze discussie blijven, waar zelfs de geleerden niet uitkomen. En wij ook niet.

William S. Burroughs schreef op 15-12-2019

Aan Han. Dan laten we het voor nu even rusten. Uw reacties zijn mij duidelijk en ik zie naast de verschillen ook wel raakvlakken in onze reacties. Prettige dag.

Han schreef op 21-12-2019

Ik moest hier nog even reageren. Nederland wordt kapot gemaakt, mede door de aanpak van stikstof. Biodiversiteit staat blijkbaar hoog in het vaandel bij de groenen. Laat de oplossing heel simpel zijn, waar de geleerden van SBB niet aan gedacht hebben (ligt ook in de lijn der verwachting). Graag nodig ik jullie uit om het volgende artikel te lezen. Een goede en relatieve goedkope oplossing, waar vele mensen ook nog eens van kunnen genieten. De grote boze wolf, die inmiddels al gespot is op de sallandse heuvelrug, heeft dan ook gelijk wat te vreten. https://www.trouw.nl/opinie/alleen-stikstofaanpak-redt-de-heide-niet-we-hebben-schaapherders-nodig~b67c7361/

Wat ben ik toch een tut! schreef op 22-12-2019

@Han, klopt, ooit was wetenschap betrouwbaar. Tegenwoordig zijn er economische- en eigenbelangen van onderzoekers (onderzoeksgeld, opdrachtgevers, subsidies, winstmaximalisatie universiteiten). Resultaten van onderzoeken kunnen op verschillende manieren worden geïnterpreteerd en benadrukt. In Zandvoort hebben de duinplanten geen last van stikstof, omdat er meestal westenwind waait. Dus stikstof uit Engeland belandt niet in Nederland.

Han schreef op 22-12-2019

Tut, gelukkig heb ik nog medestanders in deze discussie.

Uw reactie

Naam:
Bericht: