Een dag voor de bevrijding…

Datum: 30-03-2020

14.01 uur - Op 9 april 2020 is het precies 75 jaar geleden dat Gerrit Jan Grobbink, Marinus Maris en onderduiker Klaas Andries Neuman omkwamen door geallieerd granaatvuur, een dag voor de bevrijding van Hellendoorn. Na driekwart eeuw is door Oald Heldern De Noaberschop en Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal besloten voor deze drie slachtoffers een gedenkteken te plaatsen op de hoek van de Kluversweg en de Pastoor Rientjesstraat (waar vroeger ’n dikken Beukenboom stond). 

Wat gebeurde er op 9 april 1945?
Het Canadese leger schiet bij zijn opmars regelmatig granaten af richting de dorpen of steden waar ze naar onderweg zijn om de zich terugtrekkende Duitsers af te schrikken. Zo wordt er op 6 april in Daarlerveen een boerderij in brand geschoten en komt op 9 april op de Boomcateweg in Nijverdal Willem Lazoe door granaatvuur om het leven. Op diezelfde dag wordt ook Hellendoorn beschoten. 
In het land bij de boerderij van Grobbink (waar nu garage Dijk staat) zijn Gerrit Jan Grobbink, zijn buurman Marinus Maris en onderduiker Klaas Neuman, vergezeld van de kinderen Alie en Jan Grobbink en de kleine Gerrie Maris, bezig om aardappels van hun kiemen te ontdoen. Zij willen voldoende voedsel in huis hebben, want het zou er de komende dagen nog wel eens heet aan toe kunnen gaan. 
Als een donderslag bij heldere hemel wordt hun vrees bewaarheid. Vlakbij het zestal slaan granaten in. De rondvliegende scherven zorgen voor dood en verderf. Gerrit Jan Grobbink is op slag dood. Klaas Neuman sterft een uur later. Marinus Maris wordt zwaar gewond naar huis gedragen. De inderhaast opgeroepen huisarts Rein ter Borg kan alleen maar constateren dat Maris aan zijn verwondingen is bezweken. De kleine Jan Grobbink is ook gewond, maar niet ernstig. De andere twee kinderen zijn er ongedeerd vanaf gekomen. Wat heet? Hun hele leven zullen ze een verschrikkelijke herinnering met zich meedragen.
 
Grobbink en Maris worden naast elkaar begraven. Zij waren noabers tijdens hun leven en zijn dat ook in de dood. Klaas Andries Neuman wordt ook op de algemene begraafplaats ter aarde besteld, maar zijn moeder, die per brief op de hoogte is gebracht van de verschrikkelijke gebeurtenis, wil haar zoon bij zich hebben. Op 19 oktober 1945 wordt hij in Leeuwarden herbegraven.
 
Onthulling later
Precies vijfenzeventig jaar later, op donderdag 9 april 2020, zou er een eenvoudige gedenksteen worden onthuld, dichtbij de plek des onheils. Dit gaat nu natuurlijk niet door, maar de fraaie steen,
vervaardigd door steenhouwer en oud-dorpsgenoot Aart Elkink, wordt binnenkort wel geplaatst. Op een later moment zal er met de families van Grobbink, Maris en Neuman op gepaste wijze aandacht aan worden besteed. 
 
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: