Veel belangstelling voor thema-avond windturbines Lokaal Hellendoorn

Datum: 27-09-2020

19.15 uur - Politieke partij Lokaal Hellendoorn kijkt positief terug op de thema-avond over de windturbines gehouden op vrijdag 25 september. De zaal van ‘Het Centrum’ in Nijverdal was met de 1,5 meter afstand regel goed gevuld en ook de belangstelling voor de livestream op Facebook was groot.

De deskundigen Ap Cloosterman en Mariana Alves-Pereira toonden verschillende onderzoeksresultaten over de effecten van windturbines op mens en milieu. Beiden waren helder in hun conclusies: windturbines vormen een gevaar voor de volksgezondheid en zijn geen oplossing voor de energietransitie.
 
De aftrap op deze avond was van Mariana Alves-Pereira, professor laagfrequent geluid aan de Universiteit Lusofona Lissabon. Mariana liet in een liveverbinding met Portugal uitkomsten zien van verschillende onderzoeken over de gevolgen van laagfrequent geluid voor de gezondheid van mensen. Laagfrequent geluid kan bij langdurige blootstelling volgens de professor leiden tot uiteenlopende klachten zoals luchtwegproblemen, depressies, maagdarmklachten, vermoeidheid, psychiatrische beelden, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, verschillende infecties en zelfs leiden tot cellulaire veranderingen zoals verdikking van celwanden, hartzakje en vaatwanden.
 
Invloed tot op verre afstand
Bijzondere constatering uit het onderzoek van Mariana Alves Pereira was dat door de lange golven van laagfrequent geluid er vrijwel geen bescherming tegen mogelijk is. De golven gaan door elk obstakel heen en kunnen op vele kilometers afstand van een windmolen nog gemeten worden. Sterker nog, door reflectie tegen gebouwen kan het geluidniveau plaatselijk juist weer verhoogd worden. Overigens wordt laagfrequent geluid niet door iedereen waargenomen, wat vervolgens niet betekent dat deze personen er geen gezondheidsschade van kunnen ondervinden.
 
Annemarie Dubbink, raadslid van Lokaal Hellendoorn, liet vervolgens de visie zien van de lokale politieke partij op de energietransitie. Voor Lokaal Hellendoorn is draagvlak van de bewoners cruciaal en is er bij de partij een grote voorkeur om bij de energietransitie de energieladder te hanteren. Daarbij is er een focus op energiebesparing door isolatie, aangevuld met zonnepanelen op daken en het stimuleren van innovatie. Door niet te overhaast te werk te gaan en te wachten op de nieuwe technologieën die nu snel op de markt komen wordt voorkomen dat er verkeerde keuzes worden gemaakt met verstrekkende negatieve gevolgen voor de inwoners van de gemeente Hellendoorn.
 
Deze visie werd ook beaamd door Ap Cloosterman, Ingenieur en gastdocent Astronomie en klimaatverandering die de avond mocht besluiten met zijn presentatie. Cloosterman hield een pleidooi om niet overhaast van het gas af te stappen en wees op kernenergie als een belangrijke bron voor energieopwekking. Vervolgens liet Cloosterman geen spaan heel van windenergie als oplossing voor de energietransitie. Cloosterman stelt onder andere dat de productie van windmolens milieuvervuilend en dus niet duurzaam is, windmolens het gevaarlijke zwavelhexafluoride lekken, windmolenparken een negatieve invloed hebben op het lokale klimaat, windmolens te instabiel zijn als bron van energieopwekking, windmolens zorgen voor landschapsvervuiling en de elektromagnetische stralen, (laagfrequent) geluid en de slagschaduw van windmolens zorgen voor gezondheidsklachten.
 
Gemeente Hellendoorn niet geschikt voor windmolens
Vervolgens nam Cloosterman de toehoorders mee in het rendement van windmolens. Het rendement van een windmolen is minimaal bij windkracht 3 en 4, is 12% bij windkracht 5 is optimaal bij windkracht 7 en vanaf windkracht 9 /10 moet een windmolens worden stopgezet. Vervolgens toonde Cloosterman een tabel met de gemiddelde windkracht in Nijverdal in 2019. Volgens de statistieken was de gemiddelde windkracht in januari en maart 2019 slechts 3 Beaufort. In de andere maanden was de gemiddelde windkracht slechts 1 of 2 Beaufort. Windstoten van 5 of 6 Beaufort komen in Nijverdal slechts af en toe voor. De conclusie van Cloosterman is dat het rendement van windturbines in onze gemeente minimaal is. Cloosterman besloot de avond door te stellen dat het instellen van 30 lokale RES-groepen duur en inefficiënt is en hield een pleidooi voor één landelijke projectgroep.
 
De presentaties zijn terug te zien op de Facebook en YouTube pagina van Lokaal Hellendoorn.
 
 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Han schreef op 28-09-2020

Aan LH. En nu?? Nu weet je wat. Hoe gaan we het oplossen?

William S. Burroughs schreef op 28-09-2020

Wanneer ik tegen vlees zou zijn dan nodig ik natuurlijk geen slager als spreker uit. Is het zo simpel? Ja zo simpel is het. Kortom veel te eenzijdig. Prettige dag.

Dirk Jan schreef op 28-09-2020

@william S. Volgens mij heet het “het andere geluid”. De reden van organiseren was toch omdat dit verhaal niemand verteld? Pro sprekers huurt de gemeente toch al vaker in. Kortom je slaat deze keer de plank mis.

William S. Burroughs schreef op 28-09-2020

Aan Dirk Jan. Dat mag u vinden maar "het andere geluid" heeft mij in ieder geval niet overtuigd. Prettige dag.

Dirk Jan schreef op 28-09-2020

@William S. Mag ik dan uit je woorden opvatten dat je in de zaal aanwezig was?

Jaap schreef op 29-09-2020

@Dirk Ik denk dat vrijwel niemand het verhaal Pereira verteld omdat het onzin is. Het doet een beetje aan de 5G nonsens angst denken. Er is daarnaast best een pleidooi te houden over de rol van kernenergie, maar het is een illusie om te denken dat het een totaal oplossing is voor het klimaatprobleem. Wat ik een beetje uit dit stukje proef is dat er naar redenen worden gezocht om nu maatregelen te traineren en dat is een wat oneigenlijke discussie. Het is makkelijk om te roepen dat ergens anders in Nederland een kerncentrale (want er is vast geen partij die pleit om hem neer te zetten in Daarle) moet komen als je weet dat je het niet hoeft waar te maken.

Han schreef op 29-09-2020

Dat we naar alternatieven moeten kijken om ons te voorzien in onze energiebehoefte ben ik het mee eens. Maar momenteel kost Links ons zo veel geld en Links trapt zo ontzettend op de rem om überhaupt aan en naar alternatieven te kijken en/of te gebruiken. Links wil naar windenergie, dan trapt de vogeltjeslinks weer op de rem, want er gaan vogeltjes dood. Links wil percelen opofferen om zonneparken te bouwen, dan trapt de bodemlevenlinks weer op de rem. Het bodemleven gaat eraan. En zo is er nog een hele lange lijst om op te noemen met ideeën van Links, die gelijk door dezelfde Links tegen wordt gesproken. En maar klagen en zeiken in Den Haag dat het kabinet te weinig doet. Wanneer Links zichzelf niet constant tegen praat en denkt in realistische oplossingen en hiermee het zittende kabinet ondersteund, dan zag Nederland er momenteel heel anders uit.

Dirk Jan schreef op 29-09-2020

@Jaap Ik denk niet dat het onzin is maar de angst dat het waar zal zijn! Want dan is er heel veel geld weg gegooid en volstaat sorry niet! Kerncentrale in Daarle? Mag aannemen dat u weet dat deze aan zee moeten staan ivm koeling. Momenteel zijn er dan ook 3 geschetst. Feit dat u daarle noemt doet mij vermoeden dat u in de kern mag wonen en denkt dat het buitengebied de energietransitie mag oplossen. Dat raakt u zelf niet.

Han schreef op 30-09-2020

Hierbij een link naar weer zo'n dure linkse hobby en ideeën. Ze willen we van alles, maar praten zich zelf tegen. https://www.destentor.nl/achterhoek/kan-een-foutje-bij-belgische-windmolens-het-einde-van-groot-zonnepark-bij-brummen-betekenen~a48482ea/

William S. Burroughs schreef op 30-09-2020

Aan Han. Zo bestaat er ook een narcistische struisvogel die bij het onderwerp klimaat zijn kop altijd in het zand steekt. Hij is dol op een of andere oude uil omdat die net als hem zijn arrogante kop 180 graden voor de camera kan draaien. Daarbij gebruikt hij dan heel veel dure woorden waarmee hij helemaal niks zegt. Wat op zich weer knap is ware het niet dat je er vanwege het klimaatprobleem of landsbelang natuurlijk geen ene reet aan hebt. U zult nu wel denken of het nog erger gaat worden? Helaas voor u wel. Want deze narcistisch klimaat ontkennende zelfgenoegzame struisvogen is hartstikke rechts. Moraal van dit verhaal is dat overal waar TE voorstaat zowel op rechts als links weinig bijdraagt aan de oplossing. Prettige dag.

Pff schreef op 30-09-2020

Wind turbines moet je neerzetten waar het waait een dat is niet in een vlak binnenland. Zet ze op zee met een kerncentrale als backup ernaast. Gratis wind en koelwater.

willy schreef op 30-09-2020

Dirk Jan; waar haal die wijsheid vandaan dat ze aan zee moeten staan, ik wist niet dat hier net over de grens ook een zee is????, kerncentrale Lingen.

Han schreef op 30-09-2020

Aan WSB. Een leuk betoog waar geen mens iets mee kan, ook bied het geen oplossing. Het punt die ik aan stip lijkt me duidelijk. Zolang geheel links niet op één lijn zit en ze elkaar telkens tegen praten, zullen er geen oplossingen komen. Helaas krijgt links teveel invloed, maar ze denken niet na over de consequenties. En onze stedelingen hobbelen er braaf achteraan zonder te weten wat er gebeurt in de rest van Nederland.

Mitis schreef op 30-09-2020

Klopt Pff hier in Hellendoorn waait het nooit. Net over de grens bij Gronau wel (;....

William S. Burroughs schreef op 30-09-2020

Aan Han. U bent belinkst zoals ik waarschijnlijk berechtst ben. (Deze termen zijn overigens niet geschikt voor scrabble maar dat terzijde) Oftewel we moeten er niets van hebben en daar komen we inderdaad niet uit. Dat noem je ook wel tegenpolen, patstelling etc etc. Prettige dag.

Harm schreef op 30-09-2020

Ik ben echt rechts, maar voor mij zijn het horizon en landschap vervuilers.....

William S. Burroughs schreef op 04-10-2020

Aan Harm. Ik ben ook rechts maar denk links. Prettige dag.

Harm schreef op 04-10-2020

W.S.B Links lullen is rechts vullen....

Pff schreef op 06-10-2020

@mitis Dat zijn over gesubsidieerde ventilatoren want ze kosten meer dan dat ze opbrengen. Duitsland heeft daar flink veel geld tegen aan ge gooit. Op zee worden ze pas rendabel zonder ons belastinggeld.

Pff schreef op 21-10-2020

Ik lees net dat ze meer hoogbouw willen toestaan in het centrum dus is er in de binnentuin van ons gemeente huis prima mogelijkheid voor een verticale windturbine. Duurzaam en houd ze wakker. ;)

Geronimo schreef op 21-10-2020

@Pff, als je als ondernemers maar genoeg connecties hebt op hoger niveau, dan kan er veel in de gemeente. Maar ik had dit al voorspeld op HvH.

Uw reactie

Naam:
Bericht: