College stelt raad voor OZB niet te verhogen en rioolheffing te verlagen; kosten voor afval stijgen

Datum: 21-01-2021

15:03 uur - Het college van B&W stelt voor aan de gemeenteraad om de onroerende-zaakbelastingen (OZB) dit jaar niet te verhogen en de rioolheffing te verlagen.

Door stijgende kosten voor de afvalverwerking moet de afvalstoffenheffing extra worden verhoogd. Dit is een landelijke ontwikkeling. Ondanks de hogere afvalheffing, blijft de lokale lastendruk ongeveer gelijk aan wat in november 2020 bij de vaststelling van de begroting 2021 was verwacht.

Gemeente Hellendoorn heeft het afgelopen jaar het financiële huishoudboekje weer op orde gebracht. De forse ombuigingsoperatie in 2019 en 2020 en de nieuwe werkwijze in het sociaal domein hebben ertoe geleid dat de gemeente meer grip heeft op de uitgaven. Inkomsten en uitgaven zijn daardoor weer in evenwicht. Bovendien is de gemeente Hellendoorn afgelopen jaar in staat geweest om de reserves weer aan te vullen. Mede door deze hernieuwde financiële stabiliteit en extra belastinginkomsten is er ruimte om de stijging van de gemeentelijke lasten voor inwoners en ondernemers in 2021 te beperken.

Gemeentelijke lasten in 2021
Door de verlaging van de rioolheffing, het stabiel houden van het OZB-tarief en de stijging van de afvalstoffenheffing gaat een gemiddelde woningeigenaar in 2021 € 16,-- (1,9 procent) meer betalen aan gemeentelijke lasten dan in 2020. Bij een gemiddelde woningwaarde van € 272.600,-- betaalt een inwoner van de gemeente Hellendoorn in 2021 € 1,37 per maand meer aan gemeentelijke lasten. Ook inwoners met een huurwoning gaan dit jaar € 1,37 per maand meer betalen aan gemeentelijke lasten dan vorig jaar. 

Eigenaren en gebruikers van niet-woningen zoals bedrijfspanden en verenigingsgebouwen gaan door de verlaging van de rioolheffing en het stabiel blijven van het OZB-tarief dit jaar gemiddeld € 17,-- (0,3 procent) minder betalen voor de gemeentelijke lasten dan vorig jaar.

Tarief begrafenisrechten aangepast
Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor om het tarief voor bijzetting van een urn in een bestaand graf te verlagen van € 1.230,-- naar € 226,--. Het college vindt het huidige tarief onwenselijk en niet in verhouding staan tot de kosten.

Besluit gemeenteraad volgende week
Op 26 januari 2021 neemt de gemeenteraad van Hellendoorn een definitief besluit over de tarieven die inwoners en ondernemers dit jaar betalen aan onroerende-zaakbelastingen, afvalstoffenheffing, rioolheffing en begrafenisrechten.

Vanaf eind februari 2021 verstuurt de gemeente de aanslagen voor de gemeentelijke belastingen.

 

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: