Inwoners kiezen voor duurzaamheid, maar met verstand!

Datum: 19-02-2021

15.29 uur - De inwoners van onze gemeente hebben massaal de enquêtes van de werkgroepen ingevuld met een overduidelijke uitkomst. Inwoners vinden duurzaamheid belangrijk mits er wordt gekozen voor kleinschalige opwekking. Dus geen grote windturbines in onze gemeente, maar vooral zon op dak. Ook onze inwoners zijn zuinig op de gezondheid, het noaberschap en onze prachtige omgeving.

 
 
Lokaal Hellendoorn is blij met de uitkomst van de enquête, die naadloos aansluit op ‘het andere geluid’ wat Lokaal Hellendoorn de laatste maanden actief heeft uitgedragen. Dat de inwoners duurzaamheid belangrijk vinden blijkt niet alleen uit de uitkomst van enquête, maar ook uit het totaalbod aan energieopwekking van alle werkgroepen. Deze bedraagt ruim 107 Gwh en dat is veel meer dan het concept-bod van 71 Gwh van de gemeente Hellendoorn aan de RES. Onze inwoners houden het dus niet alleen bij woorden, maar laten het ook zien in daden!
 
Lokaal Hellendoorn heeft grote waardering voor de werkgroepen. Zij hebben de afgelopen maanden veel werk verricht, waarvoor onze grote dank. Het college heeft aangegeven om de uitkomsten 1 op 1 over te nemen en de wensen van de inwoners te respecteren, dit waardeert Lokaal Hellendoorn. Geef onze inwoners daarom ook de garantie dat er geen windturbines in de gemeente komen en ondersteun de werkgroepen actief bij de realisatie van de plannen. Mochten bepaalde plannen niet haalbaar zijn, dan roept Lokaal Hellendoorn het college op om alsnog de opwekking van Twence in te zetten zodat het bod van 71 Gwh alsnog wordt gehaald. Daarmee ontstaat er rust in vele dorpen en buurten binnen onze gemeente en werken we samen aan een echt duurzame toekomst.
 
 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Heinrich schreef op 19-02-2021

zo'n paneel is ongeveer 1,5 meter lang, dus ze staan met z'n zevenen ongeveer binnen een afstand van 3 meter bij elkaar, lijkt me niet echt veilig.

C.Orona schreef op 19-02-2021

Kun je nog meer mensen op 1,5 vierkante meter kwijt?? Prutsers

Jos schreef op 19-02-2021

Hebben vast al Corona gehad. Tevens wil niemand een windmolen in de eigen tuin, maar een plek langs de n35 / industrie terrein zal niemand iets uitmaken.

Jos schreef op 19-02-2021

een windmolen met een vermogen van 3 MW. Deze levert jaarlijks gemiddeld 7 miljoen kWh aan stroom. Dit is genoeg voor ongeveer 2000 huishoudens. Een zonnepaneel van 250 W levert jaarlijks gemiddeld 250 kWh aan stroom. Om dus aan dezelfde hoeveelheid stroom te komen als een windmolen van 3 MW, moeten er 28.000 zonnepanelen worden geplaatst.

Maarten schreef op 20-02-2021

@Jos , echter zijn zonnepanelen wel constanter in de afgifte van energie. Waar het toch gunstiger kan zijn.

gerard schreef op 20-02-2021

@ maarten op een donkere dag is met zonnepanlen ook geen vetpot Door de grote aantallen maal 30 watt per stuk lijkt het nog wat.

Geronimo schreef op 20-02-2021

@gerard, ik denk dat we meer last hebben van windarme dagen, en dan bedoel ik geen broekhoest, dan van donkere dagen.

Han schreef op 20-02-2021

Maarten, eerst even onderzoek doen, alvorens je reageert. Als het donker is, wekt een zonnepaneel geen stroom op. Ook op donkere dagen niet. Een windmolen is daarintegen te regelen door de stand van de wieken te veranderen. Dus de opbrengst kan naar behoefte worden aangepast.

@Han schreef op 20-02-2021

De grote windmolens leveren zeer veel energie, meer in de winter dan in de zomer ivm hardere wind. Echter deze grote windmolens zijn zeer hoog 208 meter , ter vergelijk de windmolens in Deventer zijn 131 meter hoog. Op zee perfect, hier horizonvervuiling. En de zon is tot nu toe iedere dag nog opgekomen.

Jos schreef op 20-02-2021

En de bewolking ook

Geronimo schreef op 21-02-2021

@Han en Jos, de nieuwere generatie zonnepanelen is beter bestand tegen weer met bewolking. Er is dus sprake van energie die wordt opgewekt wanneer er sprake is van bewolkt weer. De opbrengst is niet optimaal maar het is niet zo dat er helemaal niets wordt opgewekt.

Han schreef op 21-02-2021

Geronimo, in verhouding wat een gemiddeld huishouden gebruikt op een dag, is het inderdaad niks wat ook de door jou genoemde zonnepanelen opleveren. Iedereen weet dat links hier volledig op inzet, gezien molens de vogels uit de lucht rammen, maar helaas kan men niet teren op zonne-energie alleen. Windenergie zal een groot deel voor zijn rekening moeten nemen. Ik zelf ben hier voorstander van, dit aangevuld met zonne-energie. Er is helemaal niets mis mee om de natuur als energiebron te gebruiken, maar laten ze wel de juiste keuzes door de juiste mensen laten maken, mensen die verstand hebben van de praktijk en niet door een stel geitenwollen sokken figuren die in een ideaalbeeld willen leven, maar dit ideaal beeld gaat helaas niet onder de huidige omstandigheden waarin we nu verkeren op onze aardbol. Als we dit ideaalbeeld willen, dan moet er eerst flink worden huisgehouden onder de wereldbevolking. En dan moet je dit niet willen oplossen met uitroeien, maar misschien is geboortebeperking wel een oplossing om onze aardbol te redden. Het klinkt onorthodox, ik weet het, maar veel mensen zullen het hiermee wel eens zijn, hoewel ze het niet durven te zeggen.

Geronimo schreef op 22-02-2021

@Han, ik ben niet technisch onderlegd, ik gaf alleen maar tegenwicht aan jullie reacties. Verder val je weer in je oude stokpaardje "geitenwollen sokken", terwijl er bewezen is, dat rechts graag windmolens wil, maar niet bij hen voor de deur, maakt teveel lawaai. En dat is typisch rechts, wel de lusten, niet de lasten. En geboortebeperking is de oplossing en die komt er ook, zoals ik (jou) al eerder berichtte.

Meisje schreef op 22-02-2021

Even navraag gedaan. De foto is drie jaar oud. Dus van ver voor Corona.

Han schreef op 22-02-2021

Geronimo, als je er geen verstand van hebt, dan is het misschien beter om je niet in dit soort discussies te mengen. Ik ben trouwens voor windmolens en je weet aan welke zijde ik sta.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 22-02-2021

@Meisje, wat goed dat je navraag hebt gedaan. Toch vind ik dat vooral politici tegenwoordig het goede voorbeeld moeten geven. En dus deze foto niet hadden moeten plaatsen; géén 1,5 meter afstand en zonder mondkapje... slecht voor hun imago in deze verkiezingstijd.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 22-02-2021

Ik bedoel, ze krijgen imago van laksheid, niet alert op realiteit, geen energie, pit om nieuwe foto te laten maken.

Hendrik schreef op 22-02-2021

Han, je hebt wel een punt, niemand durft het hardop te zeggen, maar we zijn met teveel. Geiten wollen sokken lossen dit probleem niet op, het antwoord is gewoon kernenergie, en dat krijgen we al zeker dertig jaar vanuit Frankrijk. En nog even dit, een grote chocoladefabrikant in Gouda heeft 1300 zonnepanelen op het bedrijfsdak geplaatst die hem een besparing van 35000 euro oplevert, echter de verzekering heeft de premie met 200% verhoogd!, weg winst.En dan heeft de beste man nog niet eens de dakconstructie hoeven aan te passen. Aangezien het aantal branden door zonnepanelen toeneemt wordt de verzekering per jaar aangepast, dus maak je borst maar nat.

Han schreef op 22-02-2021

Hendrik, ofwel de nieuwe melkkoe voor de verzekeraars en de bijwerkingen van links beleid. Dit volkje denkt niet na, ze doen maar wat, een alternatief in hun ogen is er niet en wegkijken als de boel klapt. Typisch linkse mentaliteit waar ze ontzettend goed in zijn. Stroomverbruik zal explosief gaan toenemen (van het gas af, warmtepompen, airco's, cookers, stekker auto, elektrische fiets en ga zo maar door), dus het wordt tijd dat er nagedacht over welke richting we uit willen. Windmolens is een goed alternatief, maar lost niet alle problemen op, kernenergie past ook in het plaatje, maar wel kleinschalig in mijn ogen, zonnepanelen op huizen en gebouwen en dan zijn we al een heel eind.

Mitis schreef op 22-02-2021

@ Han: zie https://www.u-battery.com

Han schreef op 22-02-2021

Mitis, interessant artikel. Dan zijn we er toch?

Geronimo schreef op 23-02-2021

@Han, dus omdat men niet technisch onderlegd is, Moet men maar zwijgen over zulke zaken? Het gaat over duurzaamheid, maw de toekomst van onze kinderen. En leg mij verder eens uit, waarom je het steeds links beleid vind? Landelijk, waar deze beslissingen worden genomen, zit de VVD al sins 1982 in het kabinet, op Balkende IV na meen ik.

Mitis schreef op 23-02-2021

@ Han, de u-battery is idd een ontwikkeling met veel potentie, In eerste instantie ontwikkeld voor warmte / energie bron voor de procesindustrie. Het vermogen is ook relatief beperkt men rekent met een max. vermogen van 50 MW thermisch dat zet niet direct veel zoden aan de dijk. (Een moderne kerncentrale zit al gauw bij 1000 MW elektrisch) @ Geronimo natuurlijk hoef je niet te zwijgen als je niet technisch bent onderlegd maar je moet wel je grenzen kennen. Pas geleden hebben we hier de waandenkbeelden van een quasi virusspecialist in wording kunnen lezen. Wat een achterlijk gezwam was dat. Je moet de juiste vragen stellen en beslissen op basis van feiten en niet op basis van emotie en onderbuik gevoelens. Wat dit laatste betreft betreft binnen enkele weken worden we weer geconfronteerd met het deel van bewolking die op die basis graag bestuurd wil worden, maar gelukkig komen die clubs nooit verder dan de oppositie.

Han schreef op 24-02-2021

Mitis, wordt het ook al in Nederland toegepast? Wanneer zo'n installatie binnen no time stroom kan leveren, bij bijvoorbeeld gebrek aan windenergie in de nacht, dan is het helemaal interessant.

Lokaal Hart schreef op 25-02-2021

Windmolens zijn niet links en niet rechts maar gewoon bittere noodzaak. Met zon op dak komen we er echt niet. Ga er maar van uit dat minimasl de helft van de huidige opgaves om allerlei redenen niet doorgaan. Dus dan kom je al tekort. En de 71 GWh is nog maar 30 %. Dus dd 20 jaar erna moet je nog 70 % + nog de extra stroom die nodig is vanwege elektrisch vervoer en warmte. Dat noem ik niet verstandig, maar als een struisvogel je kop in het zand steken. Tel daar nog bij op dat Enexis en de provincie al hebben aangegeven dat er veel te veel zon en te weinig wind is opgegeven en dat dit niet alleen leid tot aanzienlijke kostenstijgingen voor ons allemaal , maar ook qua capaciteit gewoon niet kan. En je hebt een situatie waarvan je op de vingers kunt natellen dat het anders zal uitpakken dan Lokaal Hellendoorn propageert. Neem een voorbeeld aan Rijssen-Holten, daar is men realistisch. Mensen mogen meepraten over de plekken en van de windmolens gaan geen projectontwikkelaars en Chinese investeerders profiteren maar de lokale bevolking.

Han schreef op 25-02-2021

Lokaal Hart, gelukkig iemand die het begrijpt. Sorry, maar ik kom weer bij links uit, die bedenken van alles, maar het is allemaal onrealistisch. Als we wat willen met z'n allen, dan moeten we een keer weten welke richting we uit willen. Met zonnepanelen kom je er niet, windmolens is een heel goed hulpmiddel, maar ook dit gaat ons niet redden. Wat ik al schreef, we gaan veel meer stroom gebruiken. Straks hebben we allemaal een stekker auto, deze laden we 's nachts massaal op, batterij vermogen zal gemiddeld 40 tot 50kw bedragen. Vermenigvuldig dit door het aantal elektrische auto's. Al deze stroom moet wel opgewekt worden. Wanneer er geen wind en zo'n is, dan nog wil ik graag dat mijn lamp brand in huis en dat mijn "Tesla" wordt opgeladen. Daarbij komend, onze hele infrastructuur is er niet op ingericht om zoveel stroom te ver transporteren. Dus ook hier zal fors in geïnvesteerd moeten worden. Kosten worden bij de burger geparkeerd uiteraard.

Mitis schreef op 26-02-2021

@ Han: De u-battery is nog in ontwikkeling en het is een lastige zaak dat ding zo te ontwikkelen dat hij overal aan de lokale wetgeving voldoet. Canada zet vol op de ontwikkeling in ze zijn ook een grote leverancier van uranium. Verder hebben ze in het hoge noorden precies dezelfde problemen als in Siberië. De russen hebben al zoiets in productie. Kleine kerncentrales op een schip. Of die dingen inherent veilig zijn zoals de bedoeling is met de u-battery weet ik niet. Ze varen ze zo naar afgelegen plaatsen in Siberië om daar snel elektriciteit te kunnen leveren zonder dat ze in dat lastige klimaat gedoe hebben met aanvoer van brandstoffen. Is de nucleaire brandstof verbruikt vervangen ze het hele ding door een andere en gaat de eerste in onderhoud.

Han schreef op 26-02-2021

Mitis, bedankt voor je uitleg.

Jos schreef op 28-02-2021

Wel mooi dat zo’n zonnepanelen park minimaal 25 jaar moet blijven liggen,

Han schreef op 06-03-2021

Goddank hebben de linksen hun tijd gehad, als we de peilingen mogen geloven. De mensen zijn helemaal klaar met GL en D66 en lopen massaal weg bij deze partijen. Het continue klimaatgedram gaat zelfs de groene stemmers irriteren. Nu maar hopen dat het waar is en dat de Nederlanders goed nadenken met het uitbrengen van hun stem.

William S. Burroughs schreef op 07-03-2021

Aan Han. Bij mij nog lang niet en toch kan ik best wel redelijk nadenken. Prettige dag.

Geronimo schreef op 07-03-2021

@Han, als rechts nog een paar meer ideeen van links overneemt, dan hebben we links helemaal niet meer nodig. Alleen jammer dat Rutte op tv meeging met links, en nog geen paar minuten later, het tegendeel weer zei. Tja toch maar houden die linkse partijen,want hun jasje waait niet, zoals de wind waait.

Han schreef op 07-03-2021

Aan WSB, maar u blijft maar geloven in de fabels die deze partijen verkondigen. Een kwalijke zaak!! Misschien moet u zich eens verdiepen in de natuurlijke processen. De 11-jarige cyclus van de zon (zonne activiteit die mede verantwoordelijk is voor de temperatuur op aarde). Het verschuiven van de magnetische polen. Dit is een proces dat iedere 12.000 jaar voorkomt en iets waar wij ook op dit moment mee te maken hebben gezien de snelheid waarmee de magnetische polen zich op dit moment verplaatsen. Het verzwakken van de golfstroom, ook dit is proces die elke 1600 jaar voorkomt. (Veroorzaakt droge, natte en koude perioden). Daarbij komend, de continentale driften. Dit is een constant proces. Al deze factoren/processen zijn bepalend voor ons klimaat en niet de schuld van de mens. Links wil dit niet zien, horen en geloven, maar wil enkel geld verdienen aan klimaat maatregelen en ons verder financieel leegzuigen. We moeten wel zuinig zijn op onze planeet en er geen bende van maken, laten we dat vooropstellen. We zijn hier maar te gast. Maar onze aardbol vol bouwen met zonneparken en windmolens is natuurlijk de grootste onzin en zal veel meer schade aanrichten aan mens, dier en natuur.

Hendrik schreef op 07-03-2021

PvdA staat voor "Portemonnee van de Ander".

Han schreef op 07-03-2021

Geronimo. Rutte beweegt inderdaad alle kanten op. Dit is dom van hem en gaat hem stemmen kosten. Rutte is daarbij ook bang voor de PVV. De PVV kon wel eens een heel veel stemmen gaan krijgen dit jaar. Rutte sluit samenwerking met de PVV bij voorbaat al uit en is daarom al aan het slijmen met links. Rutte heeft in het huidige kabinet behoorlijk onderhandeld met die linkse partijen, waardoor hij zichzelf in de nesten heeft gewerkt. Maar goed, stem rustig links Geronimo, dit zal u extra raken in de portemonnee en uw leef genot in onze omgeving zal achter uit gaan.

Han schreef op 07-03-2021

Geronimo. Een kleine onderbouwing wat een links kabinet u gaat kosten. Nederland moet zich committeren voor een bedrag van 100 miljard euro. Geld dat linea recta gaat naar landen zoals Italië, Spanje en Polen. Zo krijgt Italië 78 miljard euro en Spanje 70 miljard euro, Polen krijgt nog eens 28 miljard. Dit zijn plannen uit het Europees herstelfonds. Per week kost Nederland dit ongeveer 150 a 200 miljoen euro. Dit geld gaan wij burgers betalen. De zittende minister wil 600 miljoen euro bezuinigen door Nederlanders hun WW af te pakken. Dit jaar gaan er heel veel mensen in de WW komen. Bedrijven staan op omvallen door het corona virus. Hierdoor zullen veel mensen op straat komen te staan en dus een WW uitkering ontvangen. Laten wij die linkse partijen aan de macht komen, dan kost het ons Nederlanders de kop, we gaan kapot en komen in een ongekende recessie terecht. Eén Europa is goed, maar laten we zuinig zijn op onze eigen centen, want die zijn we de komende jaren hard nodig om Nederland weer enigszins uit deze benarde situatie te halen. Of kijk jij hier ook voor weg Geronimo, of word jij betaald door mijn afgedragen belastinggeld.

Han schreef op 07-03-2021

Geronimo. Reken zelf even uit wat het klimaat gedram ons gaat kosten. Tel dit bedrag bij de 150 a 200 miljoen op die Ik beschreef in mijn vorige reactie. Bedankt links.

Han schreef op 07-03-2021

Geronimo. Ik zie dat één reactie niet geplaatst is door HvH. Hierbij nogmaals. Nederland moet zich committeren voor een bedrag van 100 miljard euro, dit voor het Europees herstelfonds. Geld dat linea recta gaat naar landen zoals Italië, Spanje en Polen. Zo krijgt Italië 78 miljard euro en Spanje 70 miljard euro. Polen krijgt nog eens 28 miljard euro bijgeschreven. Nederland gaat dit geintje 9 miljard kosten. Omgerekend is dat 150 a 200 miljoen euro per week. Dit is serieus geld dat wij Nederlanders hard nodig zijn om uit deze corona crisis te komen. Maar nee, we willen 600 miljoen euro bezuinigen op de WW. Door het corona virus zullen vele mensen afhankelijk worden van de WW. Dit door faillissementen en het daaropvolgend domino effect. Links beleid kost Nederland de kop en zal ons kapot maken. Eén Europa is goed, daar ben ik voor, maar een keer houdt het op.

Han schreef op 07-03-2021

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben voorstander om de zon en wind als energiebron te gebruiken. Maar de klimaatplannen slaan door, zijn niet realistisch en niet uit te voeren. Zolang de wereldbevolking blijft groeien, is het beter om helemaal niets te doen. Een veel groter probleem waarmee we van doen hebben en ook direct kunnen oplossen is de vervuiling. Zwerfafval, plastic in de oceanen, chemische industrie etc. Mijn krop sla of komkommer hoeft niet in een plastic verpakking te zitten, dat gaat zo ook wel mee naar huis. Vervuiler nummer één is de verpakkingsindustrie. Pak deze aan stelletje klimaat drammers. (ik zie nog steeds de rommel voor mij die de klimaat activisten achterlieten op het Malieveld). De omgekeerde wereld.

Mitis schreef op 07-03-2021

@Han: Wat roepen zonder je goed te informeren helpt niemand. Dat plastic rond de komkommer en de verpakking om de sla hebben ten doel de houdbaarheid te verhogen. Dit is en voordelig voor de supermarkt en voor de klant, het verhoogt de houdbaarheid behoorlijk, dat is een logistiek voordeel voor de supermarkt en handig voor de klant.

Jos schreef op 07-03-2021

Als we alle auto’s door elektrische wagens zouden vervangen, hebben we 2 extra kerncentrales, 823 megaturbines in de Noordzee, 1.463 onshore windturbines of 129 km² zonnepanelen extra nodig.

William S. Burroughs schreef op 07-03-2021

Aan Han. Men zal gezien de huidige tijd nog wel een decennium achter rechts aan hobbelen maar toch zal het tij een keer keren en dan komt men uiteindelijk toch echt bij links terecht. Het kan op een dag niet meer anders. Prettige dag.

Geronimo schreef op 08-03-2021

@Han, ik snap totaal niets meer van jouw redenaties. Alleen al hier, zeg je eerst dat we schonere energie, windmolens, zonnepanelen, etc., maar zelfs ook kernenergie nodig hebben. En daarna antwoordt je aan WSB, dat alles gewoon het gevolg is van natuurlijke bewegingen in een bepaalde tijdsspanne. Ik hoop dat iemand een touw, aan jouw beweringen, kan vast spannen, want voor mij ontbreekt elke logica nu bij jou.

Han schreef op 08-03-2021

Mitis, plastic is een luxe middel die in dit geval overbodig is. Wij consumenten denken dat het fruit en groente alleen in de verpakking goed blijft. Alles moet er namelijk perfect uit zien. Een knikje of een plekje op de komkommer en we laten hem liggen bij de supermarkt. U weet ook hoe het vroeger ging, toch? @wsb. Zolang de wereld overbevolking heeft, blijven we inderdaad achter rechts aan hobbelen. Wat links wil heeft geen nut op dit moment. Wil je problemen aanpakken, dan moet je eerst met een geboortebeperking komen. We zijn met teveel op deze aardbol. Zodra de wereldbevolking gehalveerd is, loop ik aan uw zijde, dan heeft het nut om van het gas af te gaan, windmolens kunnen ons fatsoenlijk van stroom voorzien en aangevuld met zonne-energie.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 08-03-2021

@Han; wat doe jij zelf aan dit probleem? Korter douchen, geen vliegreizen maken, minder autokilometers maken, niet uit buitenland gevlogen fruit/groente kopen, geen vlees eten, thermostaat paar graden lager zetten, geen houtkachel/open haard, geen barbecue, geen terrasverwarming en enkel seizoensgroente- en fruit kopen, zodat kassen niet verwarmd hoeven te worden?

Mitis schreef op 08-03-2021

Met oneliners redden we noch het milieu noch de voedsel verspilling. Plastic om een komkommer verlengt de houdbaarheid met 10 tot 14 dagen. Als-ie van ver komt, kan de verpakking dus voedselverspilling voorkomen", zegt Palland van Milieu Centraal.

Hendrik schreef op 08-03-2021

Conclusie na alles wat ik hier lees, zet in op wereldwijde geboortebeperking en kernenergie. En zet grote vraagtekens bij van het gas af en elektrische rijden, samen goed voor een investering van 80000 euro, waanzin!!!!

Mitis schreef op 08-03-2021

Zou best kunnen dat men nog een decennium achter rechts aan hobbelt. Een oorzaak is het overdreven knuffelen van allochtonen en het geen duidelijke eisen stellen aan de nieuwkomers door links. Alles moest kunnen uit andere culturen, voor de ellende die dat meebracht werd en wordt de verkeerde kant opgekeken. De echte slachtoffers zijn niet de (politieke) elite maar de bewoners van de volkswijken. Meer dan 100 duizend woningen gingen naar de nieuwkomers terwijl de kinderen uit de volkswijken naar een betaalbaar huis kunnen fluiten. Ik begrijp - de helaas - opkomst van de PVV wel.

William S. Burroughs schreef op 08-03-2021

Aan Han. Dat de lucht weer even schoon was en we de goudvissen in Venetie weer zagen zwemmen kwam niet door uw 12 jarige cyclus. Dat kwam omdat we dankzij het virus even niet gemotoriseerd door de lucht en het water konden knallen. Dat we dat weer volop gaan inhalen toont dat we er weinig van hebben opgestoken. Maar dat de mens wel degelijk invloed heeft op het milieu is inmiddels voor mij althans wel vastgesteld. Het feit dat u na de nodige geboortebeperking wel aan mijn linkerzijde wil lopen is eigenlijk best wel stuitend. Want daarmee zegt u impliciet dat het zo niet verder kan maar dat we daartegen niets willen ondernemen. Oftewel we klampen ons tot aan de laatste dollar vast aan het zinkende schip dat ons na al die jaren in dit troebele water heeft gebracht. We willen niet minder maar we willen steeds meer met een onzekere toekomst voor het nageslacht tot gevolg. Maar daar heeft u de oplossing wel voor namelijk het nageslacht geen leven gunnen dmv geboortebeperking. Met het feit dat u anderen geen leven gunt op deze aarde geeft u aan dat het dus echt niet meer zo kan maar dat u te bang bent voor veranderingen waar u wel eens aan kon lijden. Nu heb ik het echt niet zo hoog in mijn bolletje maar met deze makkelijke en dubbelzinnige oplossing heb ik u liever toch niet aan mijn linkerzijde. Ik wil toch eerst nog wel even wat proberen en misschien nog meemaken (wat ik gezien mijn leeftijd ernstig betwijfel) wat er na het vernietigende kapitalisme voor nieuwe stroming komt. Want die komt er zeker! Prettige dag.

Han schreef op 08-03-2021

WSB. Willen we de huidige problemen oplossen, dan moet de wereldbevolking krimpen. We zijn met te veel. Kijk hoeveel wij, en daarmee bedoel ik de wereldbevolking, allemaal opeten, gebruiken en verbruiken. Iedereen snapt dat onze aardbol dit niet aankan. Maar links denkt hiervoor de oplossing te hebben. Laten we een pleistertje plakken. Klimaatverandering is van alle tijden, eeuwen geleden is de concentratie CO2 vele malen hoger geweest dan wat nu het geval is. Ijsboringen in het poolgebied hebben dit bewezen, hierover moet u zich niet zo druk maken. De vervuiling daarentegen is een veel groter probleem. Dit moeten we eerst aanpakken. En dan het voorbeeld van Mitis (overigens een terecht punt). Links heeft de grenzen van Nederland wagenwijd open gezet. Momenteel is Nederland overvol en moet er de komende tien jaar 1 miljoen extra huizen worden gebouwd. Hier is natuurlijk links op tegen want dit gaat ten koste van de natuur. In elke beslissing, in elke idee wat links aandraagt, spreekt links zichzelf tegen. En dan nog kijkt u weg WSB. Ook ik snap dat er wat gebeuren moet. De aarde staat op knappen, dat ziet iedereen. De oorzaak zijn wij mensen, waarvan er teveel van rondlopen. Dit worden er alleen maar meer in de nabije toekomst, dus het zal allemaal nog erger worden. Honger en oorlogen liggen hierdoor in het verschiet.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 08-03-2021

Natuur heeft ons al gestraft; Corona! Wanneer iedereen in eigen land verblijft en geen vliegreizen ondernomen had, dan had het coronavirus zich niet over de hele wereld kunnen verspreiden, en was alleen omgeving Wuhan de dupe geweest. Aarde heeft landbouwgrond genoeg, maar wordt verkeerd besteed door er diervoeders op te verbouwen, omdat we nog niet willen stoppen met vlees eten. De volgende generatie’s zullen met walging de verhalen aanhoren, dat hun opa’s en oma’s kadavers aten.

Han schreef op 09-03-2021

Tut, dat wij gestraft zijn klopt wel. Stop je een stallen vol met vee, dan kunnen er inderdaad allerlei ziekten uitbreken en voorkomen. Zo ook bij de mensen en dat is dus gebeurt. Ook hier kun je wel uit concluderen dat er teveel mensen zijn. Mensen consumeren al vanaf hun bestaan vlees, dus dit is dan ook normaal dat wij mensen dat doen. Deze voedingsstoffen zijn we ook nodig. Je kunt je wel afvragen of we zoveel moeten consumeren. Moeten wij 7 dagen in de week vlees op ons bord? Nee is het antwoord. 3 a 4 keer is ruim voldoende. Vliegbewegingen Tut, zullen ze nooit minderen. Dit levert teveel geld op en zolang het geld oplevert is het niet belastend voor de natuur. Dit snapt u toch wel?

Hendrik schreef op 09-03-2021

Vliegverkeer zal nooit verdwijnen, omdat het voor een groot deel noodzakelijk verkeer is. Maar over al die vervuilende cruiseschepen valt wel wat te zeggen, maar ja dat zal die passagiers worst zijn, en je snapt natuurlijk wel waarom.

Mitis schreef op 09-03-2021

Anders dan bij vliegtuigen is er bij schepen voldoende ruimte voor moderne en schone techniek. Nieuwe cruiseschepen gebruiken tegenwoordig vaak het schonere liquid gas. Ik hoor ook bij de cruise "zondaren" ik vind een cruise geweldig!

Han schreef op 09-03-2021

Hellendoorn zet in op zonne-energie en geen windmolens. Dat wordt de krant lezen in het donker. Of het wordt nooit meer donker in Hellendoorn. Kijk WSB, dit krijg je van dat idiote klimaat gedram. En nog kijkt u weg. https://www.tubantia.nl/regio/in-twente-staan-over-9-jaar-minstens-48-windmolens-1070-hectare-zonneveld-en-het-is-nog-niet-genoeg~aa62561b/

Han schreef op 09-03-2021

Nog een grappig filmpje over biomassa. Jesse Klaver is tegen, maar in gemeenten waar GL mee regeert schieten de biomassa centrales de grond uit. https://twitter.com/Nieuwsuur/status/1369035656824041482?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1369035656824041482%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.dagelijksestandaard.nl%2F2021%2F03%2Fgenieten-biomassa-fan-klaver-door-kiezer-in-de-pan-gehakt-bij-nieuwsuur-u-luistert-niet-naar-interne-critici%2F

gerard schreef op 10-03-2021

Zeg onze gemeente is kingsize 2 van de grootste lagerwey,s ben in de fabriek geweest met open een dag.Wel overgenomen maar nederlands produkt.1 keer paar miljoen vrij maken en 25 jaar draaien en mischien met een retrofit wel 50 jaar.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 11-03-2021

@Han, vliegbewegingen zijn laatste jaar heel flink vermindert, dus het kan wel. Neoliberalisme; in beginfase is het voor iedereen gunstig, en het evolueert en in de eindfase is het enkel voor een kleine topgroep gunstig, deze wordt stinkend rijk. De grootste onderklasse komt in armoede. Verschillende neoliberalistische landen zitten in verschillende fasen. Amerika loopttegen het einde hiervan en dat zie je aan een heel kleine rijke groep aan de top en de rest van het land leeft in armoede, slechte gezondheidszorg, onderwijs en infrastructuur. Wij zitten halverwege zullen misschien ook zo eindigen. Op dat moment zal vliegverkeer verminderd zijn, simpelweg omdat de meesten niets meer te besteden hebben. Nou ja, ik overdrijf een beetje...

Han schreef op 12-03-2021

Tut, gaat het wel goed met u? Ik maak me namelijk een beetje zorgen om u. Uw verhaal is een beetje warrig.

Uw reactie

Naam:
Bericht: