Controle PMD-containers

Datum: 06-05-2021

10.19 uur - Op maandag 10 en dinsdag 11 mei 2021 controleert de gemeente Hellendoorn de helft van alle PMD-containers in de gemeente. De andere helft PMD-containers (uit de donderdag- en vrijdagroutes) wordt in juni 2021 gecontroleerd. Tijdens de reguliere inzamelronde zullen voorlopers van de huisvuilauto de containers beoordelen op de eventuele aanwezigheid van afvalstoffen die er niet in thuishoren. Deze actie maakt deel uit van een programma om de kwaliteit van het ingezamelde PMD-materiaal verder te verbeteren.

Waarom wordt de inhoud van uw container gecontroleerd?
De gemeente is genoodzaakt controles uit te voeren op de inhoud van de PMD-container, omdat er nog te veel stoorstoffen (afval dat niet bij het PMD hoort) worden aangetroffen. Bij aanwezigheid van te veel stoorstoffen, moet het PMD als restafval worden afgevoerd en verbrand. Dit kost veel geld. Bovendien is het jammer voor de grote meerderheid van de mensen die het wel goed doen en zonde van al het goede materiaal dat wel gerecycled had kunnen worden. In 2020 hebben we inwoners al per brief, met bijbehorende Afvalwijzer, verteld dat ladingen PMD-materiaal worden afgekeurd. Het gaat beter, maar we zijn er nog niet. Het blijft daarom van groot belang om verder toe te zien op de kwaliteit.
 
Controles
De gemeente controleert overigens altijd al PMD-containers, als we denken dat de container verkeerde afvalstoffen bevat (bijvoorbeeld als de container te zwaar is). Om de kwaliteit van het PMD-materiaal verder te verbeteren, heeft de gemeente Hellendoorn besloten om nu een gemeentebrede controle uit te voeren.
 
Groene, oranje of rode hanger
De containers die worden aangeboden worden na de controle voorzien van een groene, oranje of rode hanger. De groene hanger betekent dat het PMD van goede kwaliteit is en er goed is gescheiden. De container krijgt een oranje hanger, wanneer we stoorstoffen hebben aangetroffen. De container wordt wel geleegd, maar bij een volgende constatering van stoorstoffen zal de container niet worden geleegd. De container krijgt een rode hanger bij het aantreffen van extreme vervuiling. In dit geval wordt de container niet geleegd. Op de rode en oranje hangkaart wordt aangegeven welke stoorstoffen zijn aangetroffen.
 
Resultaten sorteeranalyse PMD
In maart 2021 is een sorteeranalyse PMD uitgevoerd in de gemeente Hellendoorn. Hier is onderscheid gemaakt tussen de bebouwde kom en het buitengebied. De vervuiling bedraagt respectievelijk 30.8% en 36.8%. De vervuiling wordt in beeld gebracht op basis van 10 stoorstoffen die het vaakst zijn aangetroffen in de gemeente.
 
 
Top 10 stoorstoffen in Hellendoorn
De top 10 stoorstoffen bestaat uit: piepschuim (EPS), elektrische apparaten, luiers, textiel, papier en karton, etensresten, rubber/latex, niet transparante/dichtgeknoopte vuilniszakken, landbouwplastic (alleen aangetroffen in het buitengebied) en tot slot te lang, te zwaar of te groot plastic materiaal. Plastic, langer dan 75 centimeter (bijvoorbeeld omsnoeringsbanden), zwaarder dan 500 gram (bijvoorbeeld speelgoed) of verpakkingen met een inhoud meer dan 5 liter (bijvoorbeeld emmers van 10 liter) verstoren het recyclingproces. Het chemisch afval bestaat uit batterijen en flacons met een chemisch symbool.

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Jean schreef op 07-05-2021

Prima als de gemeente controleert maar verstandiger zou zijn om het afval wat vaker op te halen , dan is controle overbodig! Of denk Ik nu als simpele ziel en niet als ambtenaar

Mariet schreef op 08-05-2021

Ik denk dat we bij onszelf eens te rade moeten gaan. Hoezo komt die rommel als luiers, textiel ed tussen de pmd-afval. Ook goedkope plastic troep blijft rommel. Denk daaraan als je toch in de rij staat bij de action.

Pff schreef op 10-05-2021

Laat ze op zoek gaan naar een club die wel kan nascheiden, brengt veel meer op voor het milieu dan dit gedoe.

Marcel Altena schreef op 13-05-2021

Controle is goede zaak, maar dat geintje wat de gemeente destijds met de gewone afvalbakken geflikt hebben kan echt niet. De ophaalfrequentie is toen van 2 naar 4 weken gegaan, terwijl de prijzen gelijk zijn gebleven. Dat is dus eigenlijk een prijsverdubbeling!

Wat ben ik toch een tut! schreef op 13-05-2021

Wel typisch; de burger vertrouwd de overheid niet en de overheid vertrouwd de burgers niet op allerlei gebieden. @Marcel, daartegenover worden de containers voor groen, PMD, en papier gratis opgehaald. Glas en batterijen kun je gratis wegbrengen.

hennie schreef op 13-05-2021

de overheid dacht hier iets aan over te houden, en dus in het geheel de plank mis gegeslagen te slaan , maar er zal wat nieuws aan komen

Jan schreef op 14-05-2021

Iets groter speelgoed van alleen maar van plastic was mocht niet terwijl het prima in de container paste

chris schreef op 14-05-2021

ik begrijp er geen bal meer van: heb een plastic zak in de container hangen. (Een zwarte voor 240 liter) en dat mag niet..... Ik weet zo ondertussen niet meer wat er nou wel en niet in mag. Op het ene pak/blik staat: bij PMD afval, op een ander: bij rest afval.... Valt geen touw aan vast te knopen. En ja, om de 4 weken het restafval is veel te lang . Elke 2 weken GFT terwijl er heel veel tuinen zijn dicht gestraft, daar staat geen struik/heg/boom in.

Jos schreef op 15-05-2021

Gewoon glas en batterijen tussen rest afval gooien.

Pia van Dam schreef op 16-05-2021

Idee: gebruik de afval-app: https://www.hellendoorn.nl/wonen-leven/product/afval_hellendoorn-afval-app

Duurzaamheidscentrum schreef op 17-05-2021

Even ter informatie: Alles van plastic mag in de PMD-container. Ook hard plastic. Alleen hard plastic is gebonden aan maten, daarvoor gelden de volgende eisen: a: kleiner dan 75 centimeter, b: lichter dan 500 gram, c: inhoud van 5 liter of minder. Voorbeelden: een emmer van 10 liter mag er dus niet in zijn geheel in, een emmer van 5 liter wel. Een meterslange verjaardagslinger van plastic mag niet, maar mag wel als die in stukjes van 75 centimeter of korter is geknipt. Een tuinstoel mag niet, tenzij deze in losse stukjes is gebroken lichter dan 500 gram, enz. De reden hierachter is dat een te lang, te groot of te zwaar stuk plastic de fabriek (het recyclingproces) verstoord: bijvoorbeeld een plastic verjaardagsslinger die zich om een tandwiel vastdraait. Meer informatie bij de gemeente of bij het Duurzaamheidscentrum.

Jos schreef op 17-05-2021

Plastic dat geen verpakking is, hoort niet bij het plastic afval. Denk aan speelgoed, plastic borden, tuinstoelen etc.

Duurzaamheidscentrum schreef op 18-05-2021

@Jos: je opmerking is niet juist. In de PMD container mogen álle verpakkingen en niet-verpakkingen (hard plastic valt hier dus ook onder), die volledig bestaan uit kunststof, metaal en/of drankenkartons, die niet groter zijn dan 75 cm, 5 liter en niet zwaarder dan 500 gram). Dat is de officiële omschrijving die door de gemeente wordt gehanteerd. Een tuinstoel mag dus, mits deze in losse stukjes is gebroken die elk lichter zijn dan 500 gram en niet groter zijn dan 75 cm. Dit is de officiële informatie van de gemeente Hellendoorn.

Pia van Dam schreef op 18-05-2021

Als je geen zin hebt om een stoel in stukjes te breken, dan breng je hem dus gewoon naar het gemeentelijk afvalbrengpunt. Dat staat keurig in de app. Gewoon doen.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 20-05-2021

Plak op elk containerdeksel een sticker met desbetreffende instructie.

Uw reactie

Naam:
Bericht: