'Wat bezielt je' met Joop Staman

Datum: 12-05-2021

13:39 uur - In de mei-uitzending  van het programma Wat bezielt je staat de oorlog centraal. De grote oorlog van 1945, maar ook de kleine "oorlog" in het leven van mensen. 

 
Gast is Joop Staman, directeur van "The world biggest supplier of Army Jeep Parts", een bedrijf gespecialiseerd in oorlogsmaterieel, en initiatiefnemer van het Memory Museum in Nijverdal. Staman werd in 1954 geboren in Daarle en groeide op in Nijverdal. Hij volgde op de LTS de richting autotechniek en werd een begenadigd motorcoureur. Hij draaide mee met de wereldtop van de motorsport. De wereldtitel was voor hem niet weggelegd, maar hij kreeg wel het reizen over de hele wereld in het bloed. Hij kwam in de antiek- en meubelhandel terecht. Hij had 6 jaar een bedrijf in Amerika. Zijn liefde voor techniek en motoren bracht hem in aanraking met oorlogsmaterieel. Het verzamelen van voertuigen en materialen uit de 2e Wereldoorlog, begonnen als hobby, werd zijn werk. Op dit moment runt Staman samen met zijn vrouw Marianne en zoon Joop junior op het industrieterrein zijn bedrijf Staman Internatioal Trading. Zijn klanten komen uit de hele wereld.
In Wat bezielt je vertelt Staman over zijn fascinatie met de 2e Wereldoorlog; waarom  het belangrijk is dat we blijven herdenken; waarom we kinderen moeten blijven vertellen over oorlog en vrede; wat we zelf zouden kunnen doen om oorlog te voorkomen. 
In het tweede deel van de uitzending vertelt Joop Staman over zijn jeugd, "de kleine oorlog", die de drive werd voor zijn leven en levensstijl. 
Hij besluit de uitzending met opmerkelijke woorden
 
De uitzending is op vrijdag 21 mei op HOitv 19.30 uur en wordt het hele weekend herhaald op halve even uren. Livestream op www.hoimedia.com waar de uitzending ook terug te zien op Uitzending Gemist. HOitv is te vinden op Ziggo 42 en KPN/Telfort 1325
 
Presentatie en eindredactie: Wil de Bruine, filmpjes en persfoto: Reike Podt, techniek: Mike Knol. 
 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Thierry Sabine schreef op 12-05-2021

En niet vergeten ! Parijs Dakar 1982

klaas Eenkhoorn schreef op 13-05-2021

en de herinneringen die bij blijven dat hij bij Hotel Buursink binnen kwam op de Dakar motor en die trappen op reet , en dat geregeld werd door een Bennie.

Thierry Sabine schreef op 13-05-2021

Bennie Hoogers

Uw reactie

Naam:
Bericht: