Sallandse Wegenbouw vult Techniekdag 2021 op eigen wijze in

Datum: 11-06-2021

18.58 uur - De Techniekdag kon vorig jaar wegens corona helaas niet doorgaan. Dit jaar hoopte Sallandse Wegenbouw B.V. uit Haarle de leerlingen van groep 7/8 van basisschool De Marliaantjes uit Hellendoorn te mogen ontvangen voor een dag boordevol techniek. Door de nasleep van corona was een techniek uitje voor De Marliaantjes helaas nog niet mogelijk. Om deze dag niet ongemerkt voorbij te laten gaan, heeft de Sallandse Wegenbouw, geheel op eigen wijze, voor de leerlingen een ontwerpwedstrijd georganiseerd.

De leerlingen kregen de opdracht de openbare ruimte van een nieuwbouw woonwijk in te richten. Zij moesten niet alleen rekening houden met het ontwerp van de nieuwe wegen, voet- en fietspaden, parkjes, speeltuinen etc. Ook ondergronds moest het één en ander gebeuren, denk aan een gescheiden rioolstelsel. Vuilwater dat kan worden afgevoerd naar de rioolzuivering en schoon hemelwater wat in de grond mag infiltreren. Daarbij werd er gelet op duurzaamheid en circulariteit. Welke materialen kunnen er bijvoorbeeld worden hergebruikt? Bij de infrawerken die de Sallandse Wegenbouw uitvoert, staan duurzaamheid en circulariteit voorop.
 
Uitslag ontwerpwedstrijd
De leerlingen zijn tijdens de Techniekdag op school enthousiast aan de slag gegaan met de opdracht. Johan Middelkamp (directeur Sallandse Wegenbouw) en Kim Middelkamp (duurzaamheidsspecialist Sallandse Wegenbouw) hebben de ingezonden ontwerpen beoordeeld. De ontwerpwedstrijd is gewonnen door het team van Famke, Milou, Pippa, Daniek en Eline.
‘Ze geven aan dat het een chaos is op de tekening, maar er is wel aan heel veel dingen gedacht. Als je goed kijkt, zie je ook dat er aan een netwerksysteem is gedacht, maar ook aan een bospad, wandelpad, recreatieruimte etc. Mooi dat er aan de vele wensen is gedacht van de mensen die er wonen; een zebrapad, speeltuin, bruggetje parkeerplaats, koffiehuisje enz. Als ze nu de opleiding techniek gaan volgen leren ze ook hoe je al deze wensen op een juiste manier digitaal kunt tekenen’, aldus de beoordelingsjury.
Het winnende team mag de rest van de groep trakteren op een heerlijk ambachtelijk ijsje bij ijssalon Lorkeers. En een leuke goodie bag voor de hele groep voor hun creatieve inzet.
En misschien als het straks weer mogelijk is, komt de Sallandse Wegenbouw graag eens bij De Marliaantjes langs om te vertellen over duurzaamheid en circulariteit.
 
Stichting Techniekdag
De Techniekdag is een initiatief van stichting Techniekdag Hellendoorn - Nijverdal waarbij de bovenbouwleerlingen van basisscholen uit de gemeente Hellendoorn kennis kunnen maken met allerlei beroepen in de techniek. De ruim 20 deelnemende techniekbedrijven uit de omgeving openden op de Techniekdag hun deuren voor de leerlingen.
De stichting wilt hiermee de loopbaanmogelijkheden in de technische sector onder de aandacht brengen bij de jongens en meisjes.
 
 
 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: