Verplaatsing gedenksteen uit de binnentuin van Het Huis voor Cultuur en Bestuur

Datum: 15-07-2021

11.08 uur - Jaarlijks herdenken we op 22 maart (de Zwarte dag van Nijverdal). De steen is ter nagedachtenis aan de 85 mensen die bij luchtbombardementen op Nijverdal in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Het zwaarste bombardement vond plaats op 22 maart 1945, waarbij 73 doden vielen te betreuren. De steen is onthuld op 22 maart 1990 en kreeg een plek in het centrum van Nijverdal.

Sinds februari 2008 staat de steen in de binnentuin in het HCB. Dit is tot stand gekomen door de SEN/gemeente. De gedenksteen wordt nu verplaatst naar het Memory Vrijheidsmuseum. Een plek die recht doet aan de geschiedenis.
 
Waarom verplaatsen
Nabestaanden hebben aangegeven dat zij behoefte hebben om op ieder moment van de dag, avond of weekend naar de gedenksteen te kunnen gaan. Gezien de openingstijden van het Huis voor Cultuur en Bestuur kan de gemeente niet aan deze wens voldoen. Het college van B&W wil hier gehoor aan geven om de wens van deze doelgroep uit te voeren door het verplaatsen van de gedenksteen.
 
De locatie is aan de voorzijde van het Memory Vrijheidsmuseum. Daarnaast heeft het Memorymuseum fotomateriaal en beeldmateriaal in haar bezit betreffende de 22e maart. En er zijn daar ook voorzieningen aanwezig die jong en oud aanspreken zodat we kunnen blijven herdenken.
 
Wanneer
In overleg met het Memory Vrijheidsmuseum willen we het verplaatsen van de gedenksteen op vrijdag 16 juli laten plaatsvinden.
 
Jaarlijkse herdenking
Op 22 maart 2022 vindt de jaarlijkse herdenking van de slachtoffers plaats bij de nieuwe plek van de gedenksteen, aan de voorzijde van het Memory Vrijheidsmuseum.
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Mitis schreef op 16-07-2021

Een heel trieste dag was dat voor onze gemeente Hellendoorn. Weet iemand de reden waarom onze gemeente gebombardeerd werd? Deze vraag houd mij al lang bezig.

Geronimo schreef op 17-07-2021

Mitis, het gelegenheidsbombardement was gericht op de spoorweg, om Duitse troepen en materialen af te stoppen en bedoeld om overtollige bommen te lozen. Het betrof overigens 2 bombardementen.

Wilma Paalman-Vloedgraven schreef op 18-07-2021

@Mitis: Als je meer wilt weten over het de achtergronden van het bombardement, kan ik je het boek van Francis van den Berg met de titel: "In het hart getroffen, Het bombardement op Nijverdal, 22 maart 1945" aanbevelen. Het is volgens mij nieuw niet meer verkrijgbaar, maar wellicht nog wel 2e hands, de bibliotheek of via het Memorymuseum of de Historische Kring.

Wim Grootenhuis schreef op 21-07-2021

In het boek "Van bezetting naar bevrijding", geschreven door H.W. Poorterman staat een heel uitvoerig verhaal over dit bombardement. Het betreft hier 16 pagina's waarin dit alles wordt uitgelegd.

Wilma Paalman-Vloedgraven schreef op 23-07-2021

@Wim Grootenhuis: Poorterman heeft heel veel documentatie verzameld, maar zijn boek is ouder en in het boek van Francis van den Berg zijn ook nieuwe inzichten en nieuw materiaal verwerkt en is bijvoorbeeld bewezen dat 2 aanvallen met zekerheid geen Britse bombardementen waren, maar een 2-tal bombardementen van de Amerikaanse 9e luchtmacht. Het zou kunnen dat er toch 3 in plaats van 2 aanvallen zijn geweest en dat de 1e van de RAF geweest is, maar daar is geen enkel bewijs van gevonden. Van de 2 aanvallen door de Amerikanen wel. Op dezelfde dag is overigens ook Enschede gebombardeerd.

Wim Grootenhuis schreef op 26-07-2021

Als dit de enigste fout is die hij gemaakt heeft dan valt het nog mee. Daarmee kun je deze verzetsman/ journalist wat geschiedschrijving betreft niet negeren.

Geronimo schreef op 26-07-2021

@Wilma, was al bekend, ook bij Poorterman. Maar een herdruk was te duur en vanwege dit ene feit, was de kans op nieuwe verkopen vrij klein.

Wilma Paalman-Vloedgraven schreef op 26-07-2021

@Wim en Geronimo: niet te snel conclusies trekken en oordelen. Ik doe niets af aan het vele werk van Poorterman. Heb een opleiding in Geschiedenis gehad en veel waardering voor zijn werk. Constateerde alleen het feit dat het boek van Francis van den Berg recenter is en dat er zaken in staan die in het boek van Poorterman niet staan. Bovendien gaat dit boek alleen over het bombardement, dus is het sowieso uitgebreider en gaat het dieper op zaken in.

Wilma Paalman-Vloedgraven schreef op 26-07-2021

Ik ben overigens heel blij en tevreden dat het monument nu verplaatst is. De plek bij Het Centrum was niet geschikt, maar de binnentuin van het gemeentehuis ook niet. Het enige wat nu nog ontbreekt in Nijverdal is een plek waar alle mensen die in de oorlog zijn omgekomen met hun namen vermeld staan. Kan een nieuwe monument zijn, de plek bij het station is al eens genoemd, maar mag ook aan een bestaand monument gekoppeld worden.

Geronimo schreef op 26-07-2021

Ik trek geen conclusies of oordeel, geef alleen aan waarom Poorterman dit feit niet heeft gerectificeerd.

Uw reactie

Naam:
Bericht: