Huis aan huis inzameling oud papier en karton wordt nog dit jaar ingevoerd

Datum: 22-04-2014

12:15 uur - Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten het uitgangspunt te hanteren dit jaar de gemeentelijke inzameling van oud papier en karton, naast de inzameling in de Kruidenwijk en een deel van het buitengebied, uit te breiden naar de gehele gemeente. Hiervoor krijgt elk huishouden een gratis papiercontainer voor bij het huis. Voor hoogbouw wordt maatwerk geboden door met bijvoorbeeld een vereniging van eigenaren te overleggen wat de beste methode is.

 

 

Vrijwillige inzamelaars worden financieel gecompenseerd
In 2012 is de Toekomstvisie Hellendoorns Afvalbeleid vastgesteld, waarin staat dat een betere afvalscheiding moet leiden tot het verminderen van de hoeveelheid restafval. Het streven is om in 2030 alleen nog grondstoffen in te zamelen. Om dit te bereiken wordt deze eerste stap gezet. Veel verenigingen genereren inkomsten door het inzamelen van oud papier en karton. De gemeente heeft met deze papierinzamelaars gesprekken gevoerd en voorgesteld het verlies aan inkomsten te compenseren. Op hun beurt wordt van hen gevraagd een ambassadeursrol te vervullen ten opzichte van duurzaamheid in het algemeen. De rol die de verenigingen op zich nemen, wordt vastgelegd in een overeenkomst waarin ook looptijd en vergoedingen zijn geregeld.

Inzameling rendabel
Op basis van landelijke gegevens is de hoeveelheid oud papier en karton per inwoner circa 95 kg/jaar. In onze gemeente gaat het om circa 3400 ton. Hiervan verdwijnt momenteel circa 1400 ton via het restafval. Dit betekent dat dit wordt verbrand en hiervoor door ons het tarief voor restafval wordt betaald van zo’n € 168.000,-, terwijl dit een waarde vertegenwoordigt van ongeveer € 98.000,- wanneer dit wordt ingezameld. Hier staan dan uiteraard wel de aanschafkosten van de containers tegenover met een afschrijving in 10 jaar. Verder maakt de gemeente inzamelkosten en transportkosten en worden de verenigingen gecompenseerd. Onder de streep blijft er per saldo dan een bedrag van ruim € 50.000,- over.

De laatste jaren was er een daling van ingezameld oud papier
Er is al een aantal jaren geprobeerd om de ingezamelde hoeveelheid oud papier en karton door inzamelaars te verbeteren en vergroten. Wekelijkse publicaties van locaties waar inwoners het oud papier konden brengen, hebben niet geleid tot hogere opbrengsten. Feitelijk is de hoeveelheid ingezameld oud papier sinds 2008 gedaald. 
 

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

holle bolle gijs schreef op 22-04-2014

Hier papier, papier hier. Avonturenpark had het concept jaren geleden al in de smiezen.

Voddeman. schreef op 22-04-2014

Vroeger kon men het oud-papier, lompen en oude metalen naar Benno Haas brengen. Het was dan een mooi zakcentje voor de jeugd van toen. Helaas is dat niet meer.

jan schreef op 22-04-2014

jammer voor schoolen clubs die hier een exstratje aan hebben word zo af genomen

truus schreef op 22-04-2014

Ben ik mee eens, hopelijk blijft iedereen wel inzamelen voor verenigingen en scholen e.d.. Deze hebben iedere cent hard nodig. Anders maar weer bij de gemeente aankloppen voor extra subsidie?

Harry schreef op 22-04-2014

Mooi! Scheelt me weer papier wegbrengen!

Pfff schreef op 22-04-2014

Ik hoop op basis van vrijwilligheid want ze moeten echt niet denken dat ik nog een kliko in die kleine tuin ga plaatsen, Zodra hij wordt gebracht gaat de zaag erin en voer ik hem netjes af met het kunststof. Eerst grof geld vragen voor de bouwgrond en dan iedereen opzadelen met kliko's . Op basis van dus......

Pietje Puk schreef op 22-04-2014

De vrijwilliger inzamelaars worden door de gemeente financieel gecompenseerd. Maar voor hoe lang?

Harm schreef op 22-04-2014

Word de tuin niet mooier van, van al die containers. Er zijn genoeg mogelijkheden om het oud papier zelf weg te brengen voor een goed doel. Kost alleen iets meer tijd.

jan schreef op 22-04-2014

straks ook nog bakken plastic en metaal want dat zit ook bij restafval

klaas schreef op 22-04-2014

weigeren die nieuwe papierbak, BESTE mensen, de plaatselijke club, s zamelen al enkele jaren met vrijwillegers oud papier in, waarom sparen wij als inwoners niet voor hun???, ze worden al gekort op div te goeden en nu hier ook nog op inleveren, OF GAAN WE DE AMTENAREN NOG MEER SPEKKEN

jans schreef op 22-04-2014

Het probleem ligt wel bij de mensen van het college, B en W. Nu ze er achter komen dat ze zelf ook wel kunnen verdienen aan het oude papier. Vraag me nu af wanneer wij een container krijgen voor het plastic, daar zal ook wel weer een prachtige smoes aan vast zitten

gerrit schreef op 22-04-2014

Wij hebben de bak al een poos en we hebben er de ruimte voor, het bevalt eigenlijk heel goed. even wennen misschien. Als je weinig ruimte hebt kan ik me voorstellen dat je er niet zo blij mee bent.

flip schreef op 22-04-2014

Het probleem komt niet van de gemeente, maar van de mensen die voor hun eigen gemak het oud papier maar in de kliko dumpten, daar worden de inzamelaars nu de dupe van !

Athur schreef op 22-04-2014

Ik wil niet nog een fucking bak bij huis breng elke maand het papier naar advendo een kleine moeite

Maarten schreef op 22-04-2014

Uw afval wordt steeds meer waard, gezien de schaarste in grondstoffen. Nog even en we krijgen betaald en zijn er meerdere aanbieders om uw afval op te halen, en daar geld voor terug te krijgen.

anne schreef op 22-04-2014

We hebben nu al een groene en een restafvalbak straks een papierbak over een een tijd komt er plastiek afvalbak en daarna misschien wel een ijzer afval kunnen we de bakken mooi aan de straat laten staan kunnen de inwoners van de gemeente hellendoorn laten zien datwij de bakken niet willen in onze tuin

henk schreef op 22-04-2014

dit is al lang beslist net als het parkeerbeleid

Frank schreef op 22-04-2014

Hier in de Kruidenwijk bevalt die papierbak prima!

Heldersen schreef op 22-04-2014

Ik bracht en breng het papier altijd naar een muziekvereniging, en ja er kan eens een papieren verpakking per ongeluk bij het restafval belanden. Maar nooit opzettelijk. Waar ik me wel aan stoor, is de hoeveelheid rommel die vooral na Zaterdag blijft liggen in de winkelstraten van Nijverdal. Laat de gemeente daar is een veegmachine voor inzetten ! En de glas- en plastic containers graag in de HELE gemeente in de grond, en niet alleen in Nijverdal !

Ruud. schreef op 22-04-2014

Hierdoor betalen de inwoners de kompensatie aan de verenigingen.

klaas schreef op 22-04-2014

mogen we dan die rotbakken ook aan de weg laten staan ps we betalen er toch voor

KHP schreef op 23-04-2014

Ik breng het oud papier al 36 jaren naar Advendo en dat blijf ik doen. Ik wil die papierbak niet.

pipo schreef op 23-04-2014

Je kunt ook een NEE/NEE sticker op de brievenbus plakken, heb je ook geen oud papier meer...

Truus schreef op 23-04-2014

Je hoeft die bak natuurlijk niet alleen voor papier/karton te gebruiken. Ik denk dat ik hem in het najaar maar gebruik als opslag voor afgevallen bladeren.

Paulien schreef op 23-04-2014

Zolang mij dit mij geeen belastinggeld gaat kosten zeg ik geen nee!

Arie schreef op 23-04-2014

Gewoon hartstikke makkelijk en het brengt GEEN extra kosten met zich mee. De verenigingen hebben zelf nagelaten huis aan huis papier op te halen, net als in veel andere plaatsen wel wordt gedaan.. Een container neerzetten naast je gebouw of op een parkeerplaats is niet altijd voldoende. Mensen willen gemak. Ik zeg dus; graag!

Pfff schreef op 23-04-2014

Die ambtenaren zijn niet goed bij hun hoofd, Eerst komt de politie langs om te kijken of je sloten goed zijn, dan komt de brandweer om te zeggen dat je draaiknoppen moet gebruiken. Vervolgens komt de gemeente met kliko's zodat de inbreker alsnog fatsoenlijk binnen kan komen. En dan zeggen dat ze nuttig zijn.

H.Scholten schreef op 24-04-2014

Kan dat wagentje van "De Kringloop" niet weer z'n werk doen, dan hebben er ook weer een paar mensen werk. Tevens eens in de zovele weken voor chemisch afval e.d.

muzikant schreef op 29-10-2014

Verenigingen worden decennia lang financieel gecompenseerd door een ambassadeursfunctie uit te voeren. Blauwe bak is volgens mij best handig, papier niet meer netjes inpakken en opstapelen in de schuur. Scheelt mij veel ruimte.

Uw reactie

Naam:
Bericht: