Hellendoorn onderzoekt mogelijkheden tijdelijke woningen voor asielzoekers met een verblijfsvergunning

Datum: 09-02-2016

11:02 uur - De gemeente Hellendoorn onderzoekt of en waar het mogelijk is tijdelijk extra woningen te bouwen voor asielzoekers met een verblijfsvergunning (statushouders). Deze semipermanente woningen zijn in principe ook voor andere woningzoekenden beschikbaar. Dit is één van de uitgangspunten die de gemeente Hellendoorn heeft opgesteld om meer statushouders huisvesting te kunnen bieden dan in andere jaren.

 

Door de aanhoudende crisis in Syrië en onrust in andere landen (Eritrea, Irak en Iran) komen er grote aantallen vluchtelingen naar Europa. Om deze mensen te kunnen opvangen, is er meer plaats nodig in de Asielzoekerscentra (AZC’s). In de AZC’s wonen echter veel statushouders die recht hebben op een woning in een gemeente, maar voor wie nog geen woning beschikbaar is. Om deze stagnatie op te lossen, heeft het Rijk de Nederlandse gemeenten verzocht extra inspanningen te doen en sneller statushouders een woning toe te wijzen.

De gemeente Hellendoorn gaat voor 2016 uit van minstens 100 statushouders. Dat is een verwachting, nog geen exact cijfer. Onze opdracht voor het eerste halve jaar is 42, we houden rekening met een grotere groep in de tweede helft.

Extra inspanningen en creatieve oplossingen nodig

We huisvesten al jaren statushouders in onze gemeente, in nauwe samenwerking met Woningstichting Hellendoorn en Vluchtelingenwerk. Dat is een taak voor alle gemeenten. Tot nu toe lukte het ons, met de nodige inspanningen en soms met moeite, om de ons toegewezen mensen een woning aan te bieden. Naar verwachting is het aantal mensen dat komend jaar naar Hellendoorn komt ongeveer drie keer groter dan andere jaren. Dat betekent dat het aantal beschikbare sociale huurwoningen niet meer toereikend is en we creatieve oplossingen moeten aandragen om iedereen te huisvesten. Daarom komen nu ook tijdelijke (prefab) woningen in het vizier, evenals gemeentelijk en particulier vastgoed. Met dat laatste bedoelen we bijvoorbeeld woningen of gebouwen die voor bewoning geschikt gemaakt kunnen worden.

Uitgangspunten

Om dat op een goede en evenwichtige manier te doen, heeft het college van B&W een aantal uitgangspunten geformuleerd:

  • -  We kiezen voor kleinschalige en gespreide huisvesting in de verschillende kernen van de gemeente (en niet op recreatieparken). Alleenstaanden en (begeleide) minderjarigen worden, met niet meer dan tien personen in een pand onder gebracht. Voor de laatste groep, de minderjarigen, gaan we in gesprek met de hiervoor in onze regio aangewezen jeugdinstelling, TRIAS.

  • -  Als prefab woningen worden geplaatst, zijn die in principe ook beschikbaar voor andere, reguliere woningzoekenden.

 

  • -  Als het bestemmingsplan geen bewoning toestaat, is maximaal 10 jaar ontheffing mogelijk. Datzelfde geldt voor panden die geen woonbestemming hebben.

  • -  Statushouders komen bij voorkeur in een buurt terecht en niet op een locatie zonder buren. Dit met het oog op integratie.

  • -  De gemeente investeert niet in eigendom van andere eigenaren (bijvoorbeeld om een pand geschikt te maken voor bewoning)

  • -  De gemeente huisvest geen statushouders in te koop staande woningen van particulieren, tenzij een huurperiode van minstens vijf jaar en een maximale huurprijs onder de huursubsidie grens kan worden afgesproken. (De eigenaar is overigens in dit geval de verhuurder, niet de gemeente).

    Het belang van goede buren

    De Stichting Vluchtelingenwerk begeleidt de statushouders in het begin bij de verdere integratie in de Nederlandse/Hellendoornse samenleving. Verder zijn deze nieuwkomers, net als alle andere inwoners van onze gemeente, het meest gebaat bij gewoon contact met buurtgenoten. Juist om dat te bespoedigen en te vergemakkelijken, kiest Hellendoorn voor kleinschalige en gespreide huisvesting in woonwijken. 

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Wim schreef op 09-02-2016

Hoe zorg je ervoor dat je niet serieus wordt genomen.. Ik lees: "Deze semipermanente woningen zijn in principe ook voor andere woningzoekenden beschikbaar" Iets verder lees ik: "Tot nu toe lukte het ons, met de nodige inspanningen en soms met moeite, om de ons toegewezen mensen een woning aan te bieden. Naar verwachting is het aantal mensen dat komend jaar naar Hellendoorn komt ongeveer drie keer groter dan andere jaren". Zeg gewoon dat al die semipermanente woningen voor asielzoekers zijn bedoeld en niet voor de burger en draai er niet omheen met termen als IN PRINCIPE. Een deel van de weinig beschikbare huurwoningen wordt hier straks ook voor gebruikt en de wachttijden voor een woningzoekende uit de gemeente wordt straks gewoon weer een paar jaar langer want de gelukszoekers gaan uiteraard voor.

gerard schreef op 09-02-2016

Als ze maar eer lijk verdeeld worden over alle5 dorpen .en nijverdal de meesten en niet andersom

k-e schreef op 09-02-2016

en het levert onze gemeente geld op, wat misschien ten goede kan komen aan de her in richting

Ooo schreef op 09-02-2016

Beetje jammer dit.

Mitis schreef op 09-02-2016

Ik krijg hier jeuk van, spelregels wel voor iedereen hetzelfde a.u.b.. Onze jeugd met laag inkomen dus niet achterstellen bij het beschikblaarstelen van huurwoningen,die hebben ook rechten!

pandjesbaas schreef op 09-02-2016

Er staan Op Nijverdal genoeg winkels leeg! Daar kunnen ze mooi inburgeren

tegenlicht schreef op 09-02-2016

Hypocriete bestuurders! Er zijn genoeg eigen burgers die urgent zijn waar niks voor gedaan wordt en waar geen woningen voor zijn. De enige reden waarom ze dit doen is omdat alles betaald wordt door de overheid (lees de burger). Eigen volk laten ze gewoon barsten..

k-e schreef op 09-02-2016

het levert de gemeente geld op, en dat vinden ze blijkbaar belangrijker dan eigen inwoners. maar dat wisten we toch al?????

rot op schreef op 09-02-2016

Mag ik iedereen oproepen om eens te kijken naar Rot op naar je eigen land. En probeer vervolgens een beeld te vormen van wat er speelt..

Henk R. schreef op 11-02-2016

@Wim e.a. We hebben het hier over statushouders, ofwel mensen die de asielprocedure hebben doorlopen en hier mogen blijven. De term gelukzoekers is volstrekt ongepast. Wel eens gekeken uit welke ellende deze mensen komen. Gewone medemenselijkheid zou normaal moeten zijn en niet deze hetze. Ik schaam me steeds vaker dat ik een mede-Nederlander van mensen ben die dit soort reacties geven. Natuurlijk zijn er ook mensen in onze eigen omgeving die het moeilijk hebben, maar ook daarvoor moeten we samen zorgen en zijn er voorzieningen.

jan schreef op 11-02-2016

euh gerard het is gemeente hellendoorn wat opvangt en of bij daarle of haarle is maakt niet uit voor mij zeg ik een hutje op de hei en zo snel mogelijk terug als oorlog voorbij is

smurf schreef op 12-02-2016

@Henk R. ik sluit me bij je aan. Medemenselijkheid is vaak ver te zoeken. De gemeente heeft volgens mij niet eens zoveel te kiezen. Los daarvan ga ik uit van het principe: heb uw naaste lief.

Henk R. schreef op 12-02-2016

@Smurf: bedankt. Ik heb nog wel een aanvullende op jouw principe: Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe (of wens) dat ook een ander niet.

Geronimo schreef op 13-02-2016

@Henk, eindelijk iemand die gegrijpt waar het om draait in het leven. De enige fout die men ook nu weer maakt, men stopt teveel nieuwkomers bij elkaar. Als men deze mensen verdeeld per gemeente per ratio, dan heeft "de nederlander" daar ook minder problemen mee, denk ik. Verspreid deze mensen dan ook nog eens door de gehele gemeente, moet men wel acclimatiseren en de kak ( lees Wassenaar etc) deelt gewoon mee.

Uw reactie

Naam:
Bericht: