Ook een Fairtrade gemeente kan solidariteit tonen!

Datum: 06-04-2020

13.11 uur - We zijn allemaal met elkaar verbonden. Niet alleen hier, maar over de hele wereld. Net zoals nieuwe virussen de wereld doorkruisen, zo ook de producten die in de supermarkten liggen en op ons bord terechtkomen. Lokale ondernemers hebben het zwaar. Het is mooi om te zien hoe initiatieven overal in het land ontstaan om elkaar te steunen.

 
 
Het zijn onzekere tijden. Ook de ondernemers en kleine boeren in het buitenland, die zorgen voor het eten op ons bord, hebben het zwaar. 
 
De werkgroep Fairtrade Hellendoorn  roept alle inwoners van de gemeente op om juist in deze moeilijke periode bewust boodschappen te doen. Nu iedereen gevraagd wordt om zoveel mogelijk thuis te blijven, is het belangrijk het daar gezellig te maken met een kopje koffie of een glaasje wijn, een stukje chocolade en een bosje bloemen op tafel. Die kun je ook bezorgen bij ouderen die niet de deur uit kunnen. En dan is een fairtrade product de beste keuze om zo steun te geven aan de lokale ondernemers en aan ondernemers en producenten in het Zuiden, waarvoor het coronavirus een nog veel grotere bedreiging vormt dan voor ons in Nederland. 
 
Er is terecht de zorg dat wie nu al moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen, het hardst getroffen zal worden door deze periode van sociale isolatie en economische vertraging. Dat geldt in Nederland, maar zeker ook waar de gezondheidszorg een stuk minder goed is georganiseerd. Als consument kunnen we eraan bijdragen om de gevolgen van coronavirus tenminste enigszins te verzachten. 
 
Koop fairtrade, juist nu! 
 
Werkgroep Fairtrade Gemeente Hellendoorn
 
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Han schreef op 06-04-2020

Tut, kom er maar in! Dan kunnen we weer discuseren, gezien iedereen toch thuis zit.

William S. Burroughs schreef op 07-04-2020

Het is niet zo kies om in deze tijden kritiek te gaan leveren op initiatieven die met solidariteit te maken hebben. Dus dat ga ik ook niet doen. Neemt niet weg dat ik voor, tijdens en na deze crisis mijn bedenkingen had en heb wat betreft de organisatie Fair Trade. Maar dat is een andere discussie en nu niet zo gepast. Ik vermoed dat Wat ben ik toch een tut zich hier wel in kan vinden. Prettige dag.

Mitis schreef op 07-04-2020

Omdat we allemaal thuis zitten en hier wat zeuren leuk vinden zou de redactie actuele onderwerpen aan de orde kunnen stellen. Voorstel 1 ons gehate Corona virus. Voorstel 2 Eurobonds. Wat betreft de kernbesmetting in Italië is het mijn mede burgers wel helder waarom dat nou precies daar plaats vond? Ik help u even uit de droom, in Noord Italië zit veel luxe mode industrie. Zoals u weet is China een goedkoop produktie land voor mode. Slimme, rijke Chinezen kopen in Italie voor E 200.000 een Italiaans paspoort en bouwen daar een luxe optrekje. It's all about money! Is het een beetje helder? En nu mogen wij de rekening betalen....

K E schreef op 07-04-2020

Mitis: Teveel naar de snor geluisterd. Maar is wel waar

William S. Burroughs schreef op 08-04-2020

Aan Mitis. Wanneer alles om geld draait heeft het natuurlijk altijd een prijs. Wanneer deze voordelen van deze rijke slimme Chinezen voor het virus gewoon mogelijk waren en ook getolereerd werden. Want deze situatie was ook voor het virus al bekend. Komen deze nu tijdens het virus samen met heel veel andere zaken onder een vergrootglas te liggen En blijkt dat wat toen niet deugde maar wel veel geld op leverde nu ineens heel veel geld gaat kosten. Door middel van geld konden we reizen en in dit geval het virus verspreiden. Wat u schetst zijn de gevolgen in de vorm van een kernbesmetting. Feit blijft dat een land als Italië voor het virus zijn huishoudboekje ook al niet op orde had. Feit blijft ook dat het virus niet vanuit een geldbiljet is ontstaan maar zich wel door middel van dit geldbiljet kon verspreiden. Het mooie is dat je het virus met hetzelfde geldbiljet wel kan bestrijden. Met als doel het redden van de gezondheid. En daarom deed het mij deugd dat onze VVD president de gezondheid nu even boven het economisch belang plaatst. Volkomen terecht. Dus laten we al die miljarden die er gelukkig wel zijn nu in de gezondheid van de mens investeren. Want diezelfde mens ben je straks hard nodig om het weer all about the money te laten gaan. Kortom laten we er iets van leren in plaats van te wijzen. Prettige dag en blijf gezond.

Mitis schreef op 08-04-2020

@ K E, dacht ik toch even dat jij ook een abo op de NRC had...

Geronimo schreef op 08-04-2020

@Mitis, als chinezen een paspoort en een luxe optrekje hebben van italiaans makelij, waarom zouden zij dan zo vaak op en neer reizen? En waarom deze moeilijke omweg, als zij modeshows kunnen bezoeken en fotograferen (of een paar dagen wachten en dan de modebladen kopen met betere foto's)? Dit zou hun reisgedrag verklaren en het brengen van het virus, ware het niet dat de meeste modeshows half april meestal beginnen.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 17-04-2020

Fairtrade koffie is altijd van mindere kwaliteit, voor hogere prijs. De boeren met de beste grond, dus beste koffie, hebben al afnemers. Dus Fairtrade-boeren zitten op ongunstige gronden, ze zullen hun beste bonen zelf op de markt verkopen, om zo meer geld te krijgen. De koffiebonen die overblijven, van slechtere kwaliteit, worden gegarandeerd door Fairtrade afgenomen. Slimme marketing om slechte bonen voor hoge prijs te verkopen.

Mitis schreef op 21-04-2020

Het blijkt steeds weer, alleen Tut deugd verder niemand. Wat een heerlijke geruststelling.

Richard schreef op 22-04-2020

Klopt Mitis, Tut weet alles :)

Uw reactie

Naam:
Bericht: