Thema-avond ‘Het Liedboek als spiegel van hedendaagse spiritualiteit’

Datum: 27-01-2022

07:59 uur - In 2013 verscheen het Liedboek: zingen en bidden in huis en kerk, dat in veel kerken meteen in gebruik werd genomen. Niet alleen biedt het vele nieuwe zangvormen, we vinden er ook nieuwe en vernieuwende teksten in.

 Een kerkelijke liedbundel is eigenlijk een spiegel van door de tijd heen verschuivende theologische opvattingen en gestaag veranderende geloofstaal. We willen samen naar nieuwe liederen, vertalingen en (gebeds)teksten in het Liedboek kijken: welke spiritualiteit en welke geloofstaal spreekt er uit? Ook kijken we naar enkele melodieën: hoe articuleren zij vormen van hedendaagse spiritualiteit, bijvoorbeeld als we ze vergelijken met meer klassieke vormen van kerklied. Door de liederen samen te zingen kunnen we in gesprek raken over hoe we ze ervaren: wat is anders dan in het vorige liedboek en waar geeft dat verrassende geloofsinzichten?

 

Dr. Oane Reitsma is als predikant verbonden aan de Protestantse Gemeente te Enschede. In 2014 promoveerde hij op het proefschrift Klank als religieuze presentie. De muzikale gestalte in een seculiere tijd belicht vanuit werk van Messiaen. 

 

 

op donderdag 3 februari om 20.00 uur in de Leerkamer te Hellendoorn;

  • inleider: dr. Oane Reitsma.



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: