SVVN verliest van scherper DES

Datum: 31-10-2022

11.00 uur - In de vijfde speelronde van de derde Klasse D stond weer de derby van Nijverdal op het programma. Ondanks dat op deze dag de wintertijd in zou gaan waren de omstandigheden zomers. Het kwik ging deze middag ruim over de 20 graden heen en toen de zon er eenmaal doorkwam was het zelfs warm te noemen. Beide ploegen zijn niet bepaald goed aan het seizoen begonnen.

SVVN, dat vorig seizoen als vierde eindigde, haalde slechts drie schamele punten en is terug te vinden in onderste regionen. DES haalde nog helemaal geen enkel punt en bungelt dus helemaal onderaan. Dit is, zeker met versterkte degradatie op komst, geen goed nieuws voor beide teams.

Ondanks dat er de hele week ziektes waren in de selectie kon trainer René de Visscher bij SVVN over een vrijwel gehele fitte selectie beschikken. Alleen Nick Snellink en Jermain Papilaja waren door blessures niet beschikbaar. Als de rook om je hooft is verdwenen en de herrie uit de boxen is uitgezet kan het voetballen beginnen. Om half fluit scheidsrechter Ron Steen uit Hengelo voor het begin van de wedstrijd. Uiteraard begint zo´n wedstrijd met een flink portie aftasten. Toch laat SVVN al snel zien dat het vooruit wil voetballen. Het is dan ook geen verrassing dat de eerste kans voor de gasten is. SVVN krijgt een vrije trap halverwege de vijandelijke helft op links na weer een overtreding van DES. De bal wordt in de zestien gepompt en Martijn ter Steege komt net niet hoog genoeg om de bal tegen de touwen aan te koppen.

Ook de tweede kans is voor de gasten. Er worden twee zware overtredingen gemaakt, maar de scheidsrechter geeft uitstekend voordeel aan SVVN. De bal komt op rechts bij Marvin Thomas. Deze schiet de bal echter in het zijnet in plaats van tussen de palen. In het eerste kwartier is DES nog niet in de buurt van het vijandelijke doel geweest. Toch komen ze even daarna op voorsprong. Djim Harmeling schiet vanaf links tegen Alwin Zigterman aan en na luid protest beoordeeld de scheidsrechter dat dit met de hand moet zijn geweest. Aanvoerder Coen van der Linde benut het buitenkansje hoewel doelman Patriz Loohuis nog aan de bal zat.

De gelukkige voorsprong speelt DES in de kaart. Zij komen beter in de wedstrijd en in de 22ste minuut beland een verdwaalde voorzet van rechts via de hand van Patriz Loohuis boven op de lat. Niet dat SVVN nu geen kansen krijgt want een minuut later is er voorzet van links en mist Marvin Thomas oog in oog met keeper Van Klompenburg heimelijk. Na een half uur weer een enorme kans voor SVVN. Een corner van rechts van Melvin Morsink vindt de vrijstaande Martijn ter Stegge die de bal echter snoeihard op de lat kopt. En als je zelf zoveel kansen mist treedt een aloude voetbalwet in werking. Jurre Canter Visscher wordt in de zestien aangespeeld. Hij kapt simpel van zijn tegenstander weg en verschalkt Patriz Loohuis met een diagonaal schot.

Vlak voor rust krijgt SVVN weer eens een vrije trap. Nu aan de linkerkant van het veld. De bal komt bij de tweede paal waar de mee opgekomen Alwin Zigterman in vrije positie de bal naast het doel weet te schieten. In blessuretijd een exact zelfde situatie en gebruikt Alwin zijn hoofd. Dat gaat hem een stuk beter af wat hij kopt de bal diagonaal binnen. Deze aansluitingstreffer moet SVVN moet geven. Ze zijn absoluut niet de mindere, maar als je uit zoveel kansen slechts één keer scoort en de tegenstander krijgt twee cadeautjes dan ga je met 2-1 achterstand de rust in. Maar er is hoop: Iets scherper de tweede helft en de wedstrijd kan kantelen.

De tweede helft begint later omdat “supporters” van de thuisclub de wedstrijd denken te moeten ontsieren met vuurwerk. Uit diezelfde groep komt het gestoorde idee om bij de doelman rommel in zijn bidon te doen de eerste helft. En nee, dit is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. Je zou als club toch niet met zulke ”supporters” geïdentificeerd willen worden zou je denken. De kansenregen van de eerste helft is in het tweede bedrijf niets meer van over. DES verdedigt de voorsprong met verve en komt niet in de problemen. Sterker nog: DES gaat de voorsprong uitbreiden. Op een vrije trap links aan de zijlijn van Djim Harmeling wordt totaal niet gereageerd door de verdediging van SVVN en de bal rolt bij de tweede paal binnen.

SVVN moet in de achtervolging. In de 61ste minuut krijgt een verdediger de bal binnen de beruchte lijnen vol op zijn hand. De scheidsrechter wuift het voorval weg omdat deze via zijn eigen voet tegen zijn eigen hand had geschoten. Erg consistent is de scheidsrechter hier niet mee want nog geen minuut later geeft hij wel een vrije trap aan SVVN bij de zijlijn voor exact eenzelfde voorval. SVVN past een driedubbele wissel toe om het tij te keren. DES doet er alles aan om het spel te traineren. De grensrechter vlagt voor elke diepe bal en de doelman mag minuten winst pakken. De scheidsrechter doet er niks tegen behalve aangeven dat hij de tijd stil zet. Je zou denken dat de beste man ook nog andere middelen had.

In de 77ste minuut krijgt SVVN een corner van links. De bal belandt op het hoofd van een aanvaller hard op onderkant van de lat. De bal lijkt te zitten. In de rebound maakt Sven Boerkamp aan alle onzekerheid een eind om de bal nu wel overduidelijk in het doel te koppen. Dan heeft SVVN nog een klein kwartiertje officiële speeltijd en een enorme hoeveelheid blessuretijd om de gelijkmaker te forceren. In deze tijd is DES alleen maar bezig met spel te vertragen. Dat is volkomen begrijpelijk maar het neemt potsierlijke vormen aan. Dat de scheidsrechter dit allemaal toestaat is onbegrijpelijk. Ik het restant weet SVVN geen fatsoenlijke kans meer te creëren. DES blijft eenvoudig overeind en houdt de drie punten in eigen huis.

SVVN heeft de nederlaag aan zichzelf te danken. Het geeft deze middag de doelpunten heel erg makkelijk weg en vooral de eerste helft hebben de aanvallers hun vizier niet op scherp staan. Volgende week ontvangt SVVN VV Bergentheim. De wedstrijd op Sportpark Groot Lochter begint om 14:30 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Richard Teunissen. Graag tot volgende week zaterdag op Sportpark Groot Lochter!

Opstelling SVVN: Patriz Loohuis; Sharma Ekuchu, Alwin Zigterman (69. Sven Boerkamp), Chiel Karkdijk, Martijn ter Steege (46. Jimmy Scharphof); Tijn Poortman, Craig Post, Ronald van den Berg (69. Delano Burnama); Melvin Morsink (69. Bas Koedijk), Marvin Thomas (76. Robin de Jong) en Teun Bakhuis.