In- en uitchecken met je bankpas, nu ook in alle buurtbussen van Twents

Datum: 16-11-2022

8.27 uur - Reizigers kunnen nu ook in alle buurtbussen van Twents in- en uitchecken met een contactloze betaalpas of creditcard – ook op hun mobiel. In september werd deze nieuwe betaalmethode al geïntroduceerd in de grote bussen van Twents. Met de introductie van OVpay wordt het reizen met de bus bij Twents nog makkelijker.

Het OV-betalen gaat de komende jaren veranderen. De OV-chipkaart krijgt een opvolger en er komen nieuwe betaalvormen bij. Reizigers bepalen straks zelf hoe zij willen betalen. Daardoor wordt reizen met het openbaar vervoer steeds slimmer en steeds makkelijker. Deze nieuwe betaalvormen worden door de gezamenlijke OV-bedrijven en Translink landelijk ingevoerd onder de overkoepelende naam OVpay.
In- en uitchecken met een betaalpas of creditcard is een van die nieuwe betaalvormen. Dit is in steeds meer regio's in Nederland mogelijk. Voor Twents is het een aanvulling op de al bestaande mogelijkheid om te reizen met de OV-chipkaart.
 
Hoe en waar betaal je met OVpay?
Reizigers kunnen in alle bussen van Twents in- en uitchecken met:
Een contactloze betaalpas van ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, Rabobank, RegioBank, of SNS;
een contactloze creditcard van Mastercard of Visa (uitgegeven door ICS);
alle buitenlandse contactloze betaalpassen of creditcards van Maestro, VPAY, Mastercard en Visa;
een smartphone die voor contactloos betalen is gekoppeld aan één van de bovengenoemde betaalpassen en creditcards;
en natuurlijk met de bestaande OV-chipkaart.
De bussen zijn voorzien van herkenbare logo's en informatie, zodat de reizigers weten dat in deze bussen gebruik gemaakt kan worden van in- en uitchecken met de contactloze betaalpas of creditcard. Reizigers die overstappen op OV van andere vervoerders wordt geadviseerd om nog wél met de OV-chipkaart te reizen.
 
Hoe werkt het?
Reizen met een betaalpas werkt heel eenvoudig: precies hetzelfde als de OV-chipkaart. Een reiziger checkt voor in de bus in met een contactloze betaalpas, plastic of op een mobiel, en start de reis. Bij het verlaten van de bus checkt de reiziger uit met dezelfde betaalpas bij de daarvoor geschikte kaartlezer. In de bus is duidelijk aangegeven welke kaartlezer kan worden gebruikt voor uitchecken met een contactloze betaalpas. Dit apparaat is voorzien van een herkenbaar OVpay logo. In de streekbussen van Twents gaat het om de rechter kaartlezer bij de achterdeur. De linker kaartlezer bij de achterdeur kan worden gebruikt om uit te checken met de OV-chipkaart.
 
Wat is de ritprijs als ik betaal met OVpay?
De prijs voor de reis is gelijk aan reizen met een OV-chipkaart zonder korting of abonnement. In een later stadium wordt het ook mogelijk kortingsproducten te koppelen aan een betaalpas of creditcard. De kosten van gemaakte reizen op een dag worden bij elkaar opgeteld en de volgende dag als één totaalbedrag afgeschreven; dat totaalbedrag is zichtbaar voor de reiziger op het betaaloverzicht van de betreffende bank of creditcardverstrekker. Reizigers kunnen hun reisoverzicht terugvinden door op www.ovpay.nl/reisoverzicht de code in te vullen die is vermeld in het betaaloverzicht met de omschrijving NLOV.
 
In de buurtbussen van Twents geldt een maximum bedrag van € 2,- per rit. Ook als je betaalt met OVpay.
 
Even opletten: gebruik de juiste kaart
Net als bij contactloos betalen in de supermarkt, moet de reiziger één kaart voor de kaartlezer houden. Nu houden sommige reizigers hun portemonnee of telefoonhoesje met een betaalpas, creditcard en een OV-chipkaart voor de kaartlezer. Daarmee kan het gebeuren dat de reiskosten niet worden verrekend via de OV-chipkaart, maar van de bankrekening worden afgeschreven. Houd daarom bij het in- en uitchecken één en dezelfde kaart voor de kaartlezer. 
 
Straks in heel Nederland
In- en uitchecken met je contactloze betaalpas of creditcard is onderdeel van het landelijke innovatieprogramma OVpay waarin OV-bedrijven, Translink, de OV-autoriteiten en banken samenwerken. De nieuwe betaalvormen in het OV worden gefaseerd ingevoerd in de periode 2021-2024. Gebruiksgemak en betrouwbaarheid staan bij OVpay voorop.
 
Informatie voor reizigers over OVpay in Twente is te vinden op www.twents.nl/ovpay. Informatie over de introductie van nieuwe betaalvormen in het OV is beschikbaar op: www.ovpay.nl.  
 
 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: