Duurzaamheidscentrum van het gas af

Datum: 27-12-2022

8.52 uur - Al sinds het oude voormalige pand van Oudelaar door het Platform Duurzaam Hellendoorn als Duurzaamheidscentrum in gebruik is genomen is de energiehuishouding er een punt van grote zorg.  De grote raampartijen in de voorgevel bestaan slechts uit enkel  glas. Wanden, vloeren en het plafonds zijn niet geïsoleerd. Kortom: thermisch is het pand zo lek als een mandje.  Deze situatie staat dit jaar normaliter borg voor een gepeperde energierekening.

In de laatste 2 winters werd door sluitingen tijdens lockdowns de warmtevraag en daarmee het gasgebruik nog betrekkelijk  laag gehouden.   Dit jaar lagen de kaarten volledig anders. Door de extreem gestegen energieprijzen dreigde niet alleen de energierekening van het centrum te exploderen, maar is ook de toestroom van mensen die thuis hetzelfde zien gebeuren sterk gegroeid. Het bezoekersaantal groeide dit jaar immers met ruim  50%. Geen tijd dus om het centrum opnieuw tijdelijk te sluiten. Wel werden er een aantal maatregelen genomen:
Op de eerste plaats zorgen de medewerkers van het Duurzaamheidscentrum er zelf natuurlijk voor dat ze warm aangekleed zijn als ze dienst hebben.
 
Sinds september 2020 heeft Reggewoon aan het Duurzaamheidscentrum 12 zonnepanelen ter beschikking gesteld. Deze installatie wordt in het centrum ook gedemonstreerd aan huurders die daarin geïnteresseerd zijn. Ze levert ruim 3000 kWh per jaar op. In oktober dit jaar zijn ook de twee demopanelen boven de voorgevel met een micro-omvormer en een stekker in een stopcontact aangesloten. Deze mini-installatie, in Duitsland “balkonanlage” genoemd laat zien dat er voor mensen met beperkte ruimte en/of budget vaak toch nog wel eenvoudig de mogelijkheid is om zelf wat stroom op te wekken. 
 
Op dagen met een beetje zon kan door het vele glas op het zuiden al gauw de deur open om daarmee een welkomsgebaar aan elke voorbijganger af te geven. Maar op dagen dat er verwarmd moet worden liggen de prioriteiten wel anders. Het Duurzaamheidscentrum wil dan niet doen wat veel winkelbedrijven nog steeds wel doen: duur betaalde warmte via de open voordeur weg laten vloeien. De deur is dan absoluut wél dicht, maar niet gesloten. Een kaart “Welkom, wij zijn OPEN” vervangt het welkomsgebaar van de open deur.
 
Doordat er boven de keukentafel, de tafel waaraan de gesprekken plaats vinden, een infrarood paneel is opgehangen kan de temperatuur elders in de ruimte een stuk lager blijven. Voor mensen die binnenkomen is dat geen bezwaar. Zij zijn immers gekleed op de koude van buiten. 
In het repaircafé is voor de grote ramen met enkel glas een frame met 2 lagen krimpfolie geplaatst. Voor een paar tientjes is de isolerende waarde van het raam opgekrikt naar een niveau van hr++ glas.
 
Met isoleren alleen kan niemand van het gas af. Toen bleek dat enkele airconditioners afkomstig van de directiekeet van de tunnelbouw nog werkeloos lagen te verpieteren was de belangstelling gauw gewekt. Na wat testen en meten bleken de apparaten uitstekend inpasbaar in de bovenraampjes van het duurzaamheidscentrum én van het repaircafé. Gewend zijnde allerlei klussen te doen waren de apparaten gauw geïnstalleerd en kon het gascontract worden opgezegd.
 
Mocht de winter opnieuw erg koud worden en de maatregelen ontoereikend blijken te zijn dan kunnen snel nog de elektrische kacheltjes uit de kast gehaald worden. Het duurzaamheidscentrum wil het goede voorbeeld geven door met wat eenvoudige maatregelen, met gebruik van tweedehands airco’s en de zonnepanelen van Reggewoon het pand kostenvriendelijk en energiezuinig te gebruiken. Gebleken is inmiddels is dat dit op deze manier gaat lukken.
 
Mocht het onverhoopt extreem koud worden zijn er tegenwoordig ook nog elektrisch verwarmde bodywarmers, elektrisch verwarmde sokken en zelfs idem zooltjes te koop.
 
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Wat ben ik toch een tut! schreef op 27-12-2022

Waarom zo moeilijk doen? jullie mogen vast wel in de hal van het gemeentehuis zitten, of in een lege hoek van de bibliotheek, direct links als je binnenkomt. Dit gebouw is door de burgers betaald, dus mogen ze er ook gebruik van maken.

Mitis schreef op 27-12-2022

IDD Tut, hoe creëren we een niet bestaand probleem. Tijdens het stookseizoen die winkel tijdelijk sluiten en verplaatsen naar de door je genoemde mogelijkheden.

Han schreef op 27-12-2022

Alleen al die arrogantie. Het Duurzaamheidscentrum wil dan niet doen wat veel winkelbedrijven nog steeds wel doen: duur betaalde warmte via de open voordeur weg laten vloeien. En dat zit al jaren in zo'n slecht pand. Sorry hoor, maar hoe geloofwaardig ben je dan. Ga inderdaad in het gemeentehuis zitten.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 27-12-2022

De hal van gemeentehuis is ideale plek voor allerlei activiteiten, maak er een ontmoetings plek van waar iedereen even kan binnenwippen om even op te warmen, een praatje, Zonde om zo'n giga-ruimte onbenut te laten,

Jos schreef op 28-12-2022

Temperatuur bij onze overheids gebouwen is momenteel van schrijven 18 graden…temperatuur in winkels is hoger en bij lokaal Hellendoorn tot kookpunt

Han schreef op 12-01-2023

Even een paar leugens op een rij. Groot in het nieuws, koken op gas is slecht voor de gezondheid, onderzoek komt uit de VS. In de VS verwijzen prominente Democraten naar een studie die zou aantonen dat gasfornuizen gevaarlijk zijn. Nu blijkt dat het bedrijf ‘Carbon-Free Buildings’ achter deze studie zit. Het bedrijf is een partner van het World Economic Forum en de directeur wil de CO2-uitstoot drastisch terugdringen. Belangen spelen hier mee ipv dat het een echte studie is. Een andere leugen. Er wordt steeds vaker gewaarschuwd voor ‘het gevaar van extreemrechts’. In Duitsland werden in december een aantal ‘rechtsextremisten’ opgepakt die van plan zouden zijn geweest om het parlement te bestormen. Het blijkt nu dat de accounts van honderden Duitse ‘radicale nazi’s’ en ‘rechtsextremisten’ in werkelijkheid worden beheerd door de Duitse binnenlandse inlichtingendienst. De Duitse autoriteiten beweren dat de accounts nodig zijn om ‘extreemrechts te monitoren’, maar critici zeggen dat ze radicalisme juist promoten en aanwakkeren. “Dit is de toekomst van informatieverzameling,” zei een overheidsfunctionaris tegen de krant. De lijst kan ongetwijfeld langer, maar hier laat ik het even bij. Moraal van het verhaal, neem niet alles klakkeloos aan van wat de media allemaal schrijft. We worden geregeerd door leugens en bedrog. Bekijk het nieuws met open vizier en ga zelf op onderzoek uit. Sommigen doen dit niet en maken het hierdoor alleen maar erger. Zij voeden alleen maar de leugens en het kwaad. https://rmx.news/germany/german-domestic-intelligence-agents-are-running-hundreds-of-fake-right-wing-extremist-social-media-accounts/

Han schreef op 12-01-2023

En nog iets, kinderen gaan in Nederland zonder ontbijt naar school omdat ouders de rekeningen niet meer kunnen betalen. Intussen gaat de asielindustrie lekker door. https://www.ad.nl/binnenland/tientallen-asielzoekers-in-hongerstaking-vanwege-slecht-eten-in-haags-hotel~ad5a589a/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web. Stroom tekorten dreigen door falend links beleid. Weet waar je in maart op gaat stemmen. https://www.nu.nl/klimaat/6246667/netbeheerder-waarschuwt-risico-op-stroomtekorten-neemt-toe-richting-2030.html

Uw reactie

Naam:
Bericht: