Nominatie Gouden Rookmelder voor Brandweer Twente

Datum: 01-06-2012

vlam in de pan blussenBrandweer Twente zet al jaren sterk in op brandpreventie: hoe kun je als burger brand voorkomen? De Nationale Brandpreventieweken (oktober) worden jaarlijks aangegrepen om burgers hierover voor te lichten. Voor de campagne-aanpak van 2011 is Brandweer Twente genomineerd voor de Gouden Rookmelder.

Samen met twee andere brandweerkoprsen uit het land strijden zij om deze prijs. Op 5 juni wordt de winnaar bekend gemaakt.

 

Voorlichtingscontainer
Brandweer Twente is genomineerd voor de Gouden Rookmelder. Dit is een landelijke prijs voor het korps dat in het kader van de Nationale Brandpreventieweken de meest originele, opvallende en meest effectieve brandpreventieactie heeft bedacht. Brandweer Twente is genomineerd met de voorlichtingerscontainer, die speciaal is ontworpen om burgers voorlichting te geven over het voorkomen van brand. In de container zitten mogelijkheden om filmpjes te tonen, een vlam in de pan te blussen en is er foldermateriaal aanwezig. Bij verschillende evenementen en activiteiten in Twente wordt deze container ingezet.

voorlichtingscontainer brandweer twente
Brandveilig Leven
De voorlichtingscontainer is één van de projecten van Brandveilig Leven. Met deze ‘lijn’ wil Brandweer Twente de komende jaren de focus op verschillende doelgroepen van ‘brandveilig leven’ leggen. Voor verschillende doelgroepen -zoals jeugd en ouderen- worden specifieke voorlichtingsactiviteiten georganiseerd.

Project thuiszorg
Een van de huidig lopende projecten is het project ‘thuiszorg en brandveiligheid’: een project waarin Brandweer Twente samenwerkt met vier thuiszorginstellingen in Twente: Zorggroep Sint Maarten, Zorgaccent, Trivium Meulenbeltzorg en Woon- en zorgcentrum De Vriezenhof.
De thuiszorgmedewerkers van de instellingen krijgen van de brandweer een trainingsmodule waarin zij informatie krijgen over de gevaren, risico’s en oorzaken van een woningbrand. En natuurlijk wat zij zelf kunnen doen om woningbranden te voorkomen, zowel bij de cliënten als zichzelf. Daarna wordt op een interactieve wijze gekeken naar praktijkvoorbeelden.
Met deze opgedane kennis en kunde gaan de thuiszorgmedewerksters de woningen van hun clienten controleren aan de hand van een checklist. Naar aanleiding van deze checklist kunnen verbeteringen worden doorgevoerd.

Bezoek aan De Vriezenhof
Op vrijdag 1 juni brengt Brandweer Twente een bezoek aan De Vriezenhof. Ronald Pellewever, portefeuillehouder Brandveiligheid van Brandweer Twente licht toe: “De thuiszorgmedewerksters komen heel frequent bij de mensen thuis en kennen de situatie ter plaatse. Na een korte training zijn zij heel goed in staat om een eerste inschatting te maken omtrent de brandveiligheid in de woning. Zij leren met andere ogen te kijken naar brandgevaarlijke situaties en kunnen zo risico’s signaleren. Vervolgens kunnen zij oplossingen aandragen om de kans op brand in de woning te voorkomen of te beperken.”
Directeur Gerrit Ooms van De Vriezenhof is blij dat zijn medewerkers op deze wijze geschoold worden en zo kunnen bijdragen aan een veilige woonomgeving van de cliënten.

In eerste instantie betreft het project een pilot. Blijkt na evaluatie dat het project aanslaat en voldoet aan de verwachtingen, dan zal de samenwerking tussen brandweer en de thuiszorginstelling een structureel karakter kunnen krijgen.

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: