Ex-patiënten neuroloog krijgen toelichting op verloop strafzaak

Datum: 01-06-2012

omDe Hoofdofficier van het Openbaar Ministerie in Almelo, Bob Steensma, heeft vrijdag samen met de medisch officier van het expertisecentrum medische zaken van het OM, en de teamleider van het politieteam dat onderzoek heeft gedaan in de zaak, ex-patiënten van een Twentse neuroloog op de hoogte gebracht van de voortgang in de strafzaak.

Hoofdofficier, medisch officier en de teamleider hebben uitgelegd waarom negen zaken wel, en alle andere zaken niet in de strafzaak behandeld zullen worden.


Bob Steensma benadrukte dat iedereen die dat wil op de hoogte gehouden zal blijven worden van het verloop van de strafzaak. ,,Wij begrijpen de emoties van mensen die dachten in de veilige handen van een dokter te zijn. De aangiften en meldingen zijn allemaal beoordeeld, en we hebben uitgelegd waarom we met deze negen zaken naar de rechter gaan’’, aldus de hoofdofficier.


De eerste melding in deze zaak dateert van 2007. In 2009 is het expertisecentrum medische zaken (EMZ) bij het onderzoek betrokken, en inmiddels is de zaak geheel in handen van de Rotterdamse medisch officier Marjolein van Eykelen.


,,Dergelijke strafzaken vragen van iedereen een deskundigheid die er binnen het OM niet is. Daar hebben we professoren in de medische wetenschap voor nodig’’, aldus Van Eykelen. Uiteindelijk hebben vijf gerenommeerde deskundigen zich over een aantal dossiers gebogen. Daaruit is de beslissing gekomen met negen zaken naar de rechter te gaan. ,,Met deze zaken kunnen wij uitleggen aan de rechter wat we menen dat de neuroloog fout heeft gedaan. Alle meldingen en aangiften zijn beoordeeld, op hun juridische of medische merites. Deze zaken leggen we aan de rechtbank voor.’’


Teamleider John Muller van de politie Twente gaf aan het onderzoek bijzonder te vinden. ,,Mijn mensen hebben met veel aangevers veel persoonlijke gesprekken gevoerd. Het is niet niks als je denkt aan Alzheimer dood te gaan, en dat zo’n ernstige diagnose niet blijkt te kloppen, maar dat je jaren met die angst leeft.’’ Er  zijn vele gesprekken geweest met medici, en ook het feit dat bijvoorbeeld een verhoor van de verdachte door een medisch specialist begeleid moest worden, was en is bijzonder, aldus de bij het onderzoek betrokken politiemensen.


De ex-patiënten van de neuroloog zijn de afgelopen week per brief gedetailleerd ingelicht over hun eigen aangifte of melding.Al vorige week zijn ze uitgenodigd voor een speciale bijeenkomst waar Bob Steensma, John Muller en Marjolein van Eykelen de beslissingen in de zaken hebben toegelicht. Bij de bijeenkomsten op vrijdag waren ook medewerkers van het slachtofferinformatieloket van het parket in Almelo aanwezig. Zij zullen met alle patiënten die dat willen contact blijven onderhouden.


In de zaken die wel aan de rechter zullen worden voorgelegd, moet in ieder geval ook nog nader onderzoek plaatsvinden. Om de mate van het blijvend (psychisch) letsel vast te stellen, zullen enkele aangevers nog met een psycholoog dan wel een psychiater moeten praten.

 

Het gerechtelijk vooronderzoek in de strafzaak loopt nog steeds. De neuroloog wordt verdacht van mishandeling (opzettelijke benadeling van de gezondheid), het opzettelijk brengen of laten van een hulpbehoevende in een hulpeloze toestand, verduistering, diefstal en valsheid in geschrifte. Naar verwachting zal het gerechtelijk vooronderzoek de rest van 2012 lopen. Mogelijk vindt nog een eerste pro forma behandeling van de zaak plaats aan het eind van 2012.


Het EMZ is een van de expertisecentra van het OM. Het EMZ staat in het hele land officieren van justitie bij in medische strafzakn, of doet zelf onderzoek in dergelijke zaken. Het EMZ is ondergebracht bij het OM in Rotterdam.

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: