Ook slachtoffers asbestkanker ‘Eternit’ uit Hellendoorn aanspraak op uitkering

Datum: 04-06-2012

asbestkankerEternit Fabrieken BV (“Eternit”) uit Goor breidt het tijdelijke Eternit-protocol voor bepaalde (milieu-)slachtoffers van de ziekte pleura mesothelioom uit. Hierdoor kunnen ook inwoners van Hellendoorn in aanmerking komen voor een uitkering als ze aan de voorwaarden voldoen.

 

Uitbreiding van Eternit-protocol

In 2006 stelde Eternit haar tijdelijke Eternit-protocol op, op grond waarvan bepaalde slachtoffers van de ziekte pleura mesothelioom (asbestkanker) onder bepaalde voorwaarden in aanmerking kwamen voor een uitkering. In 2008 werd dit Eternit-protocol uitgebreid met het dorp Enter. Eternit heeft besloten de werking van haar protocol nu, mei 2012, verder uit te breiden. De uitkeringen op basis van het protocol staan ook open voor slachtoffers van de ziekte pleura mesothelioom, die aantonen dat zij vóór 1999 gedurende een substantiële periode officieel binnen de provincie Overijssel (of binnen de gemeenten Berkelland of Lochem in de provincie Gelderland) hebben gewoond in een woning terwijl het erf of de toegangsweg was verhard met asbestcementafval dat vóór 1974 door Eternit is uitgegeven en rechtstreeks ter verharding van die weg of dat erf is toegepast.

 

Verontreiniging met asbestcementafval

In het verleden is in de regio Hof van Twente en enkele gemeenten in Gelderland asbestcementafval, al dan niet rechtstreeks afkomstig van de voormalige asbestcementfabriek van Eternit in Goor, in het milieu terechtgekomen via toepassing als verharding van wegen, erven en paden door lokale overheden en particulieren.

Hoewel het sinds 2000 voor particulieren wettelijk verboden is om een dergelijk(e) asbesterf, - weg of –pad in bezit te hebben en sinds het begin van deze eeuw door de provincie(s) een aantal saneringsoperaties zijn uitgevoerd, kan niet worden uitgesloten dat deze erven en wegen nog steeds bestaan. Omdat inademing van asbestvezels, die mogelijk kunnen vrijkomen uit aldus toegepast  asbest(cement)afval, schadelijk kan zijn voor de gezondheid, adviseert Eternit net als de overheid dringend dergelijke erven, paden en wegen aan te melden en te saneren en deze in ieder geval steeds duurzaam afgedekt te houden met asfalt, klinkers of beton dan wel met een tenminste 20 cm dikke laag zand, grond, puingranulaat of materiaal dat een vergelijkbare bescherming biedt.

 

Voor meer informatie

Denkt u in aanmerking te komen voor een uitkering, dien dan een schriftelijke aanvraag in en stuur deze naar Eternit Fabrieken B.V., postbus 17, 7470 AA Goor.

Is op uw erf nog asbest aanwezig dat niet gesaneerd is, neem dan contact op met het Projectbureau Saneringsregeling asbestwegen derde fase, telnr. 0800-2723789 of met de provincie Overijssel (team Bodem) telnr. 038-4997824 of stuur een e-mail naar asbestwegen@minlnv.nl of kijk op www.saneringasbestwegen.nl.

Op www.hellendoorn.nl heeft de gemeente Hellendoorn de brief geplaatst van Eternit over de kennisgeving uitbreiding Eternit protocol (d.d. 16 mei 2012), het Eternit-protocol en een artikel over uitbreiding van het tijdelijke Eternit-protocol. U vindt deze door op de link ‘asbest’ te klikken of via de zoekterm ‘asbest’.



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: