Invoering ja-sticker: minder papierverspilling in Hellendoorn

Datum: 19-05-2022

10:33 uur - Vanaf 1 juli 2022 mag ongeadresseerd reclamedrukwerk in de gemeente Hellendoorn alleen nog bezorgd worden bij een woning of bedrijf als de bewoner of gebruiker een ja-sticker op de brievenbus heeft. Hiermee willen we besparen op papier, inkt en vervoer. Voor de huis-aan-huisbladen verandert er niets.

 

Wat gaat er veranderen?

Een brievenbus zonder ja-sticker betekent vanaf vrijdag 1 juli 2022 dat de bezorger daar geen ongeadresseerd reclamedrukwerk mag bezorgen. Ongeadresseerd reclamedrukwerk bestaat uit reclamefolders, -brochures en -flyers of samples die gratis bij elk huis door de brievenbus worden gedaan zonder dat er een naam, adres of postbus en woonplaats van de ontvanger op staat. Wilt u dit type reclamefolders nog wel krijgen, dan kunt u de ja-sticker op uw brievenbus plakken.

Minder papier, inkt en transport

Steeds meer gemeenten gaan over op deze manier van bezorging van ongeadresseerd reclamedrukwerk. Hellendoorn nu ook. Minder verspreiding betekent dat we papier, inkt en brandstof besparen en dat we minder oud papier hoeven in te zamelen. En dat is allemaal beter voor het milieu. Door invoering van de ja-sticker verwacht de gemeente jaarlijks 100.000 kilogram minder papierafval.

 

Wel huis-aan-huisbladen

 

Zonder sticker op de brievenbus, krijgt u nog wel huis-aan-huisbladen en informatie over werkzaamheden of activiteiten in de buurt die voor u belangrijk zijn om te weten.

Wat plakt u op uw brievenbus?

Wilt u geen ongeadresseerde reclamefolders, maar nog wel huis-aan-huisbladen? Dan hoeft u vanaf 1 juli helemaal niets op uw brievenbus te plakken. Heeft u al een nee/ja-sticker op uw brievenbus, dan kunt u deze ook laten zitten. Het betekent hetzelfde als geen sticker. Wilt u nog wel ongeadresseerde reclamefolders, dan kunt u de nieuwe ja-sticker op uw brievenbus plakken. U krijgt dan ook de huis-aan- huisbladen. Wilt u geen ongeadresseerde reclamefolders én geen huis-aan- huisbladen, dan kunt u de nee/nee-sticker op uw brievenbus plakken.

 

Hoe komt u aan een brievenbussticker?

De ja-stickers worden begin juni meegestuurd in de folderpakketten. Daarnaast kunt u de ja-sticker op verschillende plekken in de gemeente gratis afhalen. Ga voor een actueel overzicht van alle locaties naar www.hellendoorn.nl/reclamedrukwerk. De ja-, ja/nee- en nee/nee-sticker kunt u afhalen bij het Huis van Cultuur en Bestuur in Nijverdal. Dit kost u niets.

 

Digitale alternatieven

Voor de papieren folders zijn op verschillende websites digitale alternatieven beschikbaar. Daarnaast heeft u de mogelijkheid onderscheid te maken tussen folders die u wel of niet meer door de brievenbus wil ontvangen. Meer informatie hierover is te vinden op www.hellendoorn.nl/reclamedrukwerk.

Melding maken van onjuiste bezorging

Heeft u geen ja-sticker geplakt, maar krijgt u na 1 juli desondanks toch nog reclamefolders in de bus? Vanaf 1 juli 2022 komt er op de website van de gemeente een meldpunt voor onjuiste bezorging.Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Lassie schreef op 20-05-2022

Goede zaak mag wat mij betreft wel helemaal worden afgeschaft wat een verspilling. Nu al die loterijen nog aanpakken om te stoppen met het versturen van al die troep. Goed weekend iedereen.

Han schreef op 23-05-2022

Ben het niet vaak eens met Lassie, maar hier heeft hij/zij helemaal gelijk.

Uw reactie

Naam:
Bericht: