Thema-avond - ‘Hoe mijn God veranderde’

Datum: 11-03-2024

16.15 uur - Donderdag 21 maart om 20.00 uur wordt er in de Leerkamer in Hellendoorn een thema-avond gehouden ‘Hoe mijn God veranderde’. Inleider is prof.dr. Martien Brinkman.  

 
‘Alle spreken over boven komt van beneden.’ Dat is een bekende uitspraak van prof.dr. Harry Kuitert, een van de meest gelezen theologische auteurs uit de vorige eeuw. In die oneliner verwoordde Kuitert zijn mening dat gelovige voorstellingen aan het menselijke brein ontsproten zijn. Het zou daarin niet om openbaring van Godswege gaan. Prof.dr. Martien Brinkman promoveerde in 1979 bij Kuitert, maar ging een andere weg. Uit zijn boek Hoe mijn God veranderde (2022) wordt duidelijk dat hij de klassieke gelovige voorstellingen niet klakkeloos herhaalt, maar hij wil er ook geen afstand van nemen. Hij komt met verrassende interpretaties, mede op basis van allerlei culturele uitingen (film, literatuur, beeldende kunst). Op 21 maart zal prof. Brinkman vooral stilstaan bij de vraag wie Jezus was. In ieder geval niet zomaar een mens of een op aarde rondwandelende God. Omdat de thema-avond in de aanloop naar Pasen wordt gehouden, zal de spreker vooral aandacht vragen voor het geheimenis van de plaatsbekleding.   
 
 
Prof.dr. Martien Brinkman is emeritus hoogleraar oecumenische / interculturele theologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hij publiceerde vele boeken, na zijn emeritaat onder meer over de God van dichters en over religieuze kernwoorden.
 
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: