The Old Oak: een film over sociaal drama en vriendschap bij Filmhuis ZINema

Datum: 26-04-2024

 
7.38 uur - ‘The Old Oak’ is een film die zich afspeelt in de arbeidersklasse van het huidige Engeland en is te zien op dinsdag 30 april om 20.00 uur in het Filmhuis van ZINema Nijverdal. Een sociaal drama dat begint wanneer een groep Syrische vluchtelingen ‘afgeleverd’ wordt in een vervallen mijnstadje in Noord Engeland, waar de inwoners zelf het hoofd nauwelijks meer boven water kunnen houden. De huisvestiging van de Syriërs zorgt dan ook nog eens voor extra onrust.
 


Tweedeling
De film speelt zich af in Noordoost Engeland, waar de inwoners afhankelijk waren van de mijnbouw. Na het uitputten en sluiten van de mijn hebben de inwoners te maken gekregen met een verstikkende economische crisis. De jongeren zijn weggetrokken, de overgeblevenen zijn boos op hun land, dat hen ‘in de steek’ heeft gelaten. Als dan de Syriërs arriveren en in leegstaande huizen worden ondergebracht wordt de gemeenschap geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. Als de lokale kroegbaas van ‘The Old Oak’ vriendschap sluit met de Syrische Yara en er nieuwe initiatieven ontstaan, blijkt dat de film niet de tweedeling tussen vluchtelingen en lokale bewoners belicht, maar verwijst naar een derde partij: de verarmde lokale bevolking die onder de heersende economische omstandigheden honger lijdt en arm is. Dit is de allerlaatste film van de 87-jarige Ken Loach, die eindelijk besloten heeft om met pensioen te gaan. Hij heeft de sociaal realistische film op de kaart gezet, daar kan ‘The Old Oak’ dan ook zeker onder gerangschikt worden. 

Kaarten reserveren
Kaarten voor ‘The Old Oak’ zijn te bestellen via www.zinin.com of af te halen bij de kassa van de Tourist Info in Nijverdal. Telefonisch bestellen kan ook via 0548-624489.

 

 

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: