HOP stelt vragen over digitale veiligheid

Datum: 08-06-2015

23.10 uur - Hellendoorns Onafhankelijke Partij heeft vragen gesteld aan het college van B&W in Hellendoorn over de digitale veiligheid van onze gegevens. 

 
 
 
 
 
Aan het College van B&W van de Gemeente Hellendoorn
Postbus 200

7440 AE Nijverdal 
 
Nijverdal, 8 juni 2015
 

Betreft: Vragen over de digitale veiligheid van uw en onze gegevens 
 
Geacht college, 
 
Nog niet zo lang geleden heeft onze gemeente een behoorlijke flater geslagen richting de bewoners van de Tolplas. Hun privacy is te grabbel gegooid. Dit was niet zomaar een slordigheidje naar ons idee. 
 
Naar aanleiding hiervan en omdat we deze materie graag iets verder wilden onderzoeken hebben we een zogenaamde “WHOIS” (Who Is) op het domein www.hellendoorn.nl los gelaten. 
 
We kwamen tot de ontdekking dat de gemeente Hellendoorn haar website 
in Enschede heeft ondergebracht bij een bedrijf genaamd Virtu.
In eerste instantie lijkt dit niets bijzonders, totdat je wat achtergrondinformatie over dit bedrijf gaat opzoeken, dan kom je het volgende artikel tegen uit 2008. 
 
 
Equinix is een Amerikaans bedrijf en in de Verenigde Staten kent men de Patriot Act. Kern hiervan is dat alle data die gegenereerd wordt bij een dergelijk bedrijf zonder enige vorm van rechtelijke toetsing in te zien is door de Amerikaanse overheid. 
 
Concreet betekent dit dat al het e-mail verkeer en alle data die middels de website van de gemeente Hellendoorn gegenereerd /aangemaakt wordt ook feitelijk in Amerikaanse handen valt. Dit kan in het kader van aanbestedingen
nadelige gevolgen hebben voor de gemeente (en we weten dat dit gebeurt). 
 
    
Nog erger naar ons idee is dat de persoonlijke data die onze gemeente verwerkt en opslaat, onder andere in het kader van haar zorgtaken, ook bij vreemde mogendheden terecht komt die al dan niet volkomen verkeerde conclusies kunnen trekken. 
 
 
De fractie HOP heeft dan ook de volgende vragen: 
 
- Is het u bekend dat alle data van de gemeente Hellendoorn volledig en zonder voorbehoud in te zien en te gebruiken is door de Amerikaanse overheid?
- Bent u net als HOP de mening toegedaan dat juist van de overheid (lokaal, provinciaal, hoe dan ook) verwacht mag worden dat uiterst zorgvuldig met privacy-gevoelige informatie omgegaan wordt? 

 
- Tot hoe lang loopt uw contract met uw huidige leverancier in deze nog? 

 
- Vindt u dat u veilig gebruik kunt maken van dataopslag en verwerking bij een 
bedrijf dat in Amerikaanse handen is?
- Wilt u toezeggen een volgend contract bij een aanbieder onder te brengen zonder Amerikaanse inmenging? 

 
Uw antwoorden op bovenstaande vragen ontvangen we graag voor de eerstvolgende vergadering van de commissie ABZM op 18 juni aanstaande. 

 
U alvast dankend voor de te zake te nemen moeite,
 
Hoogachtend namens de Fractie HOP,

Henri Geugies, Commissielid ABZM 
Johan Stuut, Fractievoorzitter 

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Mitis schreef op 09-06-2015

Strakke actie van HOP, dit zal wel wat rode koppen opleveren. Je kunt ook niet overal verstand van hebben als gemeente. Je kunt het ook positief zien, als je een mailtje kwijt bent kun je zo een kopie opvragen in de USA.

Claus schreef op 09-06-2015

Zeer goede actie van HOP, dit zal heus niet het enige zijn en bij blijven, dit hadden de bestuurders moeten weten, maar het zeer waarschijnlijk onder de pet moeten blijven, misschien worden ze wakker en krijgen ze door dat steeds meer wordt mee gekeken en er meer info in te zien is, dank aan HOP, dat bloemetje mag wel een struik worden.

pff, schreef op 09-06-2015

Onvoorstelbaar dat een gemeente nog steeds zelf kan bepalen waar een site wordt ondergebracht. Overheid zou dit centraal moeten regelen en bewaken.

Uw reactie

Naam:
Bericht: