10:16 uur - Alle inwoners die huishoudelijke hulp krijgen via de gemeente, op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 2015, krijgen dit jaar bezoek van een medewerker van de gemeente. Samen gaan ze bekijken welke ondersteuning bij het huishouden nodig is en wat zelf gedaan kan worden.
Op basis daarvan kan een inwoner jaarlijks maximaal 105 uren hulp krijgen (basispakket), eventueel aangevuld met specifieke hulp als dat nodig is. Dit voorstel legt het college van burgemeester en wethouders op 14 maart voor aan de gemeenteraad.
Huishoudelijke ondersteuning is bedoeld voor mensen die niet in staat zijn (helemaal) zelf het huis op orde te houden, bijvoorbeeld doordat ze ziek of slecht ter been zijn. Een medewerker van de gemeente stelt na een zogeheten keukentafelgesprek vast of de persoon in kwestie in aanmerking komt voor hulp en zo ja, voor hoeveel uren.
Basis en aanvullende hulp
Het basispakket bestaat uit maximaal 105 uren huishoudelijke hulp en
omvat werkzaamheden zoals stof afnemen, stofzuigen, dweilen en het sanitair poetsen. Als iemand bijvoorbeeld zelf kan stofzuigen, kan hij of zij met minder uren hulp toe dan iemand die dat niet meer kan. Ook de mate van vrijwillige en reëel beschikbare hulp uit de eigen kring wordt daarin meegewogen.
Bovenop deze basis kunnen mensen in aanmerking komen voor extra hulp: (1) hulp bij de regie over het voeren van het huishouden, (2) extra schoonmaak in geval van ziektes die extra hygiëne vereisen, (3) hulp bij het doen van de was en/of bij strijken, (4) hulp bij het verzorgen van de maaltijden en (5) ondersteuning bij de praktische zorg voor jonge kinderen. Ook deze extra hulp wordt gekoppeld aan een bepaald aantal uren.
Soort hulp en aantal uren vastgelegd in beschikking
Iedereen die huishoudelijke ondersteuning nodig heeft, krijgt na het gesprek een individuele beschikking met daarin de soort ondersteuning (basispakket en eventuele aanvullende hulp) en daarbij vastgestelde aantal uren. Ook de organisatie die de hulp levert, krijgt dat overzicht. Voor huishoudelijke hulp wordt een eigen bijdrage gevraagd; de hoogte van die bijdrage is afhankelijk van de hoogte van het inkomen.
Nieuw in deze aanpak
Na de invoering van de Wmo 2015, met de daarmee gepaard gaande bezuinigingen, hanteerde het gros van de gemeenten niet meer het aantal uren als uitgangspunt, maar het resultaat van de ondersteuning, namelijk een leefbare woning. In een aantal gevallen was aanvullende hulp mogelijk.
Aanleiding voor de nu voorgestelde andere aanpak is onder meer de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) in mei 2016, die kort samengevat inhoudt dat een leefbare woning als resultaat wel kan, maar dat de gemeente duidelijk moet maken waar dat uit bestaat en hoe dat bereikt wordt. Dat moet onafhankelijk zijn vastgesteld. Bovendien moet de gemeente voor iedere aanvrager individueel een
besluit nemen over de huishoudelijke ondersteuning, gebaseerd op het keukentafelgesprek.
Objectieve en onafhankelijk vastgestelde norm
De norm voor het basispakket is nu door een onafhankelijk onderzoeksbureau vastgesteld, zodat duidelijk is welke prestatie geleverd wordt. De aanvullende ‘modules’ die nu worden voorgesteld, gaan uit van normen die door het CIZ (Centraal Indicatieorgaan Zorg) zijn bepaald. Dat betekent dat zowel het basispakket als de aanvullende modules voldoen aan de eisen van de CRvB.
Loes schreef op 07-02-2017Zorg is maatwerk. Ik hoop dat er met dit beleid meer maatwerk komt. En ik hoop dat er daarbij ook gekeken wordt naar de draagkracht en draaglast van de mantelzorger. Want daar schiet het nu vaak te kort. Dit werkt ziekte en extra zorgkosten in de hand.
OokLoes schreef op 09-02-2017Helemaal mee eens Loes. Ik houd mijn hart weer vast hoe de WMO de hulp nogmaals verder uitkleed.
Medewerker schreef op 09-02-2017105 uur per jaar?? Komt dus neer op 2 uur per week,dat krijgen de mensen nu ook!! Zonde dat er weer veel onnodig tijd en geld wordt gestoken in " keukentafel gesprekken".!! Gegevens van mensen zijn allang bekend bij thuiszorg organisaties.
Gait schreef op 12-02-2017Het is allemaal begonnen met de marktwerking in de zorg, alsof zorg voor ouderen een bedrijf is. Vanaf dat moment zijn er meer managers (lees graaiers) bijgekomen, die totaal geen verstand hebben van zorg en omgang met de zorgproblemen. Het antwoord is een zorgstelsel aangestuurd door het rijk, terug naar de oude cultuur. En al die gasten met hun regeltjes en vergaderingen, en gelul naar huis of eindelijk is een keertje aan het werk !!! In maart mag u de keuze maken, en kies dan op een partij die werkelijke zorg hoog in het vaandel heeft.
Mitis schreef op 12-02-2017T´ja praten betaald nou eenmaal beter dan werken in dit land...
Anoniem schreef op 15-06-2017Ik hoor al veel negatieve reacties sommige krijgen nu nog minder dan ze nu al hebben diegene die de tafel keuken gesprek voert die vraagt zoveel dat de cliënten niet meer eens durven te vragen voor een half uurtje meer terwijl er bij sommige van mij zo hard nodig hebben ze gewoon nee mv / mn wees blij dat u hulp heeft vind schandalig dit er is genoeg geld bij de gemeente maar dat besteden ze liever ergens aan jullie moeten je diep schamen
k.e schreef op 15-06-2017nogmaals, de bestuurders denken alleen aan hun eigen inkomen.
Han schreef op 15-06-2017We praten hier over huishoudelijk hulp, zoals stofzuigen, strijken, de was en afstoffen. Misschien ben ik ouderwets voor een jong persoon. Maar als,mijn ouders ziek zijn of een van mijn buren, dan vind ik het heel normaal om bij te springen in het huishouden.
Wat ben ik toch een tut! schreef op 15-06-2017@Han: zie tekst " Ook de mate van vrijwillige en reëel beschikbare hulp uit de eigen kring wordt daarin meegewogen." Eigen kinderen wonen misschien niet in de buurt en die zijn ook druk met eigen gezin en baan. Naast deze wekelijkse terugkerende huishoudelijk taken, blijven er genoeg taken over voor eigen kinderen : vervoer (naar b.v. huisarts, ziekenhuis, familiebezoek, kapper etc.), onderhoud tuin, kleding kopen, reparatie's, winkelen, dag en nacht paraat staan, huis/schuur opruimen, containers aan de weg zetten, boodschappen, helpen bij ziekte.
Jos schreef op 16-06-2017gemeente goed bezig!!! mag ook gezegd worden.
Han schreef op 16-06-2017Tut. Vooral druk met hun eigen, zijn de kinderen. Clubje hier, sportje daar. Maar vooral druk met sociale media. Kom, even de tuin doen of ramen lappen. Hoeveel moeite is het om dit even te doen voor je ouders of buren.
Jos schreef op 16-06-2017Tut mag niet naar buiten van man lief
Mitis schreef op 17-06-2017Natuurlijk Han, je moet als je ouder wordt jezelf niet in een van je kinderen afhankelijke situatie plaatsen. Onze kids zijn veel drukker dan wij vroeger om het hoofd boven water te houden...
Han schreef op 19-06-2017Mitis. Het punt is het volgende, we zijn met z'n allen in een verzorg staat beland. Met dank aan de linkse partijen. We hoeven,maar iets te mankeren of het is van, overheid ik heb wat, dus zorg voor mij. Tja, nu rechts meer voor het zeggen heeft, moeten en worden er zaken terug gedraaid. En goed ook. Nederland is geen walhalla.
Def schreef op 20-06-2017BESTE STUURLIJ STAAN AAN WAL.
Mitis schreef op 20-06-2017@ Han, ik ben het helemaal met je eens. Er zijn veel te veel hand-op-houders in dit land. Linkse mensen verwachten alles van de staat en willen niet snappen dat ze - als ze volwassen zijn - zelf in hun onderhoud moeten voorzien. De staat is geen geluksmachine dat ben jezelf! Goede kinderopvang vind ik prima, dat maakt het mogelijk dat beide partners eventueel in deeltijd werken. Ik heb niks met de PVV maar ik erger me dood dat je na verkiezingen met een uitslag rechts, bijna een links bestuur in de maag gesplits krijgt, gelukkig durfde GL niet. Links clubs als SP en GL zijn ongeschikt om te regeren die kunnen niet omgaan met compromissen. Hun sterke kant is schreeuwen vanaf de zijkant...
grt schreef op 20-06-2017En met de partijen die nu een regering proberen te crieren lopen we de kans dat de zorg nog verder word uitgekleed en worden armen armer en rijken rijker
William S. Burroughs schreef op 20-06-2017Aan Mitis. Nergens kan de liefhebber zo snel prof worden als in de politiek en in de prostitutie. Wat betreft uw licht (waarschijnlijk veroorzaakt door het warme weer en daarom ook vergeven) panische reactie ten aanzien van het linkse front tot slot het volgende. Soms is het beter om ergens voor te staan dan om overal in mee te gaan. Kortom er bestaan naast de talloze compromissen (godzijdank en bij bestaan ook geprezen) nog steeds enkele principes. Deze reactie is zeker niet persoonlijk bedoeld want ik wens mijn rechtse kameraad gewoon een Prettige avond.
Sanne schreef op 21-06-2017Sorry hoor Mitis, maar dat de PVV niet kan meeregeren ligt toch echt aan de VVD. Dus dat probleem creeeren ze gewoon zelf.
Mitis schreef op 21-06-2017@ grt: Jij vind de ZKV premie dus nog niet hoog genoeg of je denkt laat anderen maar betalen, Nee dus! betaal zelf als je een kerel bent! @ WSB: Niks panisch hoor, ik mag graag de medemens een beetje prikkelen, euro´s groeien niet aan een boom. @ Sanne: Klopt helemaal!