Mezenkasten ter bestrijding van de eikenprocessierups

Datum: 21-02-2017

15.16 uur - De gemeente gaat ter bestrijding van de eikenprocessierups in totaal 400 mezennestkastjes ophangen langs verschillende fiets- en voetpaden door de hele gemeente. Vanmorgen werd het eerste nestkastje opgehangen door wethouder Thomas Walder in een eikenboom aan de G. Van der Muelenweg in Nijverdal.

 
 
Via het plaatsen van nestkastjes werkt de gemeente aan de natuurlijke bestrijding van de overlast die de brandharen van de eikenprocessierups, bij contact met de huid, kunnen veroorzaken. Een alternatief, dat ook wordt gehanteerd, is het wegzuigen van de nesten of de relatief dure behandeling van de bomen met nematoden (een soort aaltjes) of een bacteriepreparaat.
 
Medewerkers van het team Groen zullen de komende tijd de mezenkasten ophangen langs de Helmkruidlaan, Van der Muelenweg, Constantijnstraat, Ninaberlaan, Poggenbeltweg, Hellendoornseweg en Rijssensestraat. Uiteraard zullen de kastjes niet allemaal het eerste seizoen door vogels worden bezet, maar op termijn verwacht de gemeente goede resultaten met deze natuurlijke bestrijdingsmethode.
 
Bijzondere productie
De nestkastjes zijn aangeschaft bij Het Nijverhuis en bij Hebbedingen. Dagactiviteitencentrum Het Nijverhuis aan de Grotestraat is een onderdeel van Dimence waar mensen met een psychiatrische achtergrond via onder meer het maken van houten producten weer dagritme en sociale contacten opdoen. Bij Hebbedingen aan de Willem-Alexanderstraat maken en verkopen mensen met een verstandelijke beperking allerlei producten.
 

Foto: Gemeente Hellendoorn
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Heldern schreef op 21-02-2017

Je zal zien dat die kastjes binnen de kortste keren bewoond worden door mussen

Mitis schreef op 21-02-2017

Leuk plan! wel even meenemen dat de nestkasten na het broedseizoen schoongemaakt worden, anders lijkt het net te veel op een verkiezingsstunt. Hier op noetsele veel mezen in de diverse soorten maar weinig mussen.

Heldern schreef op 21-02-2017

@Heldern. Als de gaten niet te groot worden gemaakt, kunnen mussen er niet in en mezen wel. En anders is het mooi voor de mussen.

ruud schreef op 23-02-2017

Hang ze wat lager,kunnen de kinderen er ook in kijken.

Silvia Hellingman schreef op 20-03-2017

Mussen eten ook eikenprocessierupsen - zelfs als ze wat groter zijn. Dit jaar probeer ik dat eveneens te filmen. Naast rupsen van eikenprocessie eten mussen ook veel rozekevers (= scheelt ook in de engerlingen), mieren (let op vlak voor een bruidsvlucht staan de mussen al paraat om de vliegende mieren op te eten. Ze zijn brutaal maar ook wel nuttig.

Uw reactie

Naam:
Bericht: