Cursus Babygebaren voor Twentse ouders

Datum: 08-08-2017

21.15 uur - Wil jij meer interactie met je baby? Komt je peuter nog niet goed uit zijn woorden? Kan je dreumes nog niet praten? Hoe handig zou het zijn als je kind kan vertellen wat er aan de hand is? Door het gebruik van babygebaren kunnen kinderen vanaf 8 maanden oud al met je communiceren!

 
Leer deze gebaren tijdens de cursus babygebaren die start op woensdag 30 augustus in Nijverdal. Ouders, grootouders, gastouders zijn van harte welkom! Ook professionals die met jonge kinderen werken, kunnen aansluiten.
 
Babygebaren, wat is dat?
Hoewel een baby gemiddeld pas rond de 18 maanden begint met praten is hij al veel eerder fysiek in staat om te communiceren. Het praten, het bewegen van je mond, is onderdeel van de fijne motoriek. Het maken van bewegingen met je vingers, handen en armen valt onder de grove motoriek. De grove motoriek is bij een baby eerder ontwikkeld. Hierdoor kan hij eerder met zijn handen duidelijk maken wat hij wil, dan met zijn mond. 
 
Tussen de 6 en 9 maanden zijn de hersenfuncties voldoende ontwikkeld zodat het kind de omgeving om zich heen kan opnemen en observeren. Denk bijvoorbeeld aan een vliegtuig in de lucht of een eendje dat in de vijver zwemt. Een kind wil graag met je delen wat hij ziet of nodig heeft maar kan dat nog niet vertellen. Ze kunnen echter wel gebaren maken. Handig, want ze kunnen deze gebaren inzetten bij hun dagelijkse communicatie. Zo kunnen ze al vanaf 8 maanden oud vertellen wat ze willen, nodig hebben of buiten voorbij zien komen.
 
Spelenderwijs leren
Baby- en kindergebaar is een landelijke organisatie die gespecialiseerd is in activiteiten rondom babygebaren. Interactief leren staat hierbij voorop. Docente Saskia Schreurs vertelt: “Tijdens de hele cursus leren de deelnemers zo’n 50 gebaren. Die kun je inzetten bij je gesproken taal, maar we oefenen bijvoorbeeld ook liedjes waar die gebaren in voorkomen. Daarnaast oefenen we diverse activiteiten met gebaren en komen er veel voorbeelden en filmpjes voorbij. Een interactieve cursus met veel praktische tips die je de volgende dag al direct met je kleintje kunt uitproberen!”
 
3-delige cursus inclusief Babygebaren-startpakket of kennismakingsworkshop
Op woensdag 30 augustus start er een nieuwe, interactieve cursus babygebaren voor ouders. In drie avonden worden ruim 50 gebaren aangeleerd. Daarnaast oefenen de deelnemers met diverse activiteiten; voorlezen, liedjes zingen en spelletjes doen met gebaren. De kosten bedragen €70,- per persoon en zijn inclusief een liedjesboek en een set gebarenkaarten. Het is tevens mogelijk om alleen de 1e avond (de kennismakingsworkshop) bij te wonen. Je leert dan 15 basisgebaren en de kosten hiervoor bedragen €15,- per persoon. Meer informatie en direct inschrijven via saskia.schreurs@babygebaar.nl of via  www.babygebaar.nl waar je meer info over de diverse mogelijkheden terug kunt vinden. We zijn ook te volgen op Facebook: Babygebaren Twente. 
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Jos schreef op 08-08-2017

wie heeft ontdekt wat een baby gebaar betekend of eigen interpretatie?

Wat ben ik toch een tut! schreef op 09-08-2017

Gebarentaal is overbodig, en cursus weggegooid geld. Communicatie gaat via gezichtsuitdrukking/mimiek. (Ook tijdens deze cursus). Aan de manier van huilen kun je horen wat er aan de hand zou kunnen zijn. Wanneer baby huilt, gaat moeder er naar toe, gaat met gezicht boven baby en zegt met luidere overdreven stem wat er volgens haar aan mankeert, moeder toont bijpassende gezichtsuitdrukking, en benoemt vervolgens de oplossing. Dus baby is b.v. verdrietig, verzorger gaat met gezicht dicht bij babygezicht, trekt verdrietig gezicht, benoemt "ach, ben jij een beetje verdrietig?" Baby imiteert de gezichtsuitdrukking en moeder pakt baby op en troost hem. Moeder trekt dan tevreden gezicht en baby leert de gezichtsuitdrukkingen door te imiteren, te spiegelen.

William S. Burroughs schreef op 09-08-2017

Mijn moeder is iemand waarvan je zou kunnen zeggen dat het maar goed is dat blikken niet kunnen doden. Zij kan blikken lezen zoals een soepliefhebber in de supermarkt. Toen ik werd geboren had ik een jaar lang altijd dezelfde blik. Niemand kon hem plaatsen behalve mijn moeder. Ze bracht mijn blik dan ook als volgt onder woorden: WAT DOE IK HIER IN GODSNAAM! Prettige dag.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 09-08-2017

Haha, William, volgens mij denk jij dat nog steeds!

William S. Burroughs schreef op 09-08-2017

Aan Wat ben ik toch een tut! Ik heb mijn plek inmiddels wel gevonden en ga nu slechts nog stomverbaasd door het leven. Prettige dag.

Jos schreef op 09-08-2017

Tut schrijf over iets waar je wat vanaf weet. Jij en infrastructuur hopeloos, rest van je ook. Dus je hoeft niet meer te reageren.

Jos schreef op 09-08-2017

Nu moet Tut haar plek nog kennen en nergens meer op reageren.

Uw reactie

Naam:
Bericht: