Lokaal Hellendoorn stuurt brief aan B&W inzake draagvlak duurzaamheidsmaatregelen

Datum: 22-01-2019

6:42 uur - Lokaal Hellendoorn stuurde een brief met vragen aan het college van B&W van de gemeente Hellendoorn inzake draagvlak voor duurzaamheidsmaatregelen. Hieronder de brief.

 

 

 

Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hellendoorn
Postbus 200
7440 AE NIJVERDAL

Betreft: duurzaam draagvlak, maatregelen en bekostiging

Geacht college,

Hellendoorn, 21 januari 2019.

De regie en baten van maatregelen voor duurzame energie moet volgens Lokaal Hellendoorn in de dorpen en wijken liggen en energie moet betaalbaar blijven voor iedereen.

Tot teleurstelling van Lokaal Hellendoorn, besloot u eerder in principe akkoord te gaan met het plaatsen van windmolens in Daarle. De voorgestelde maatregelen geven grote onrust in deze gemeenschap en zet mensen tegen elkaar op. Plaatselijk Belang Daarle geeft in de media aan dat Daarle zelf haar duurzaamheidagenda wil bepalen. Zelf wil bepalen hoe en hoeveel energie ze duurzaam wil opwekken en doormiddel van welke maatregelen.

Lokaal Hellendoorn is van mening dat de weg die PB Daarle -maar ook Haarle- kiest, de enige juiste weg is, om duurzaam draagvlak te creëren en te komen tot maatregelen welke recht doet aan de opdracht die we met elkaar hebben, om te zorgen voor een goede toekomst voor de generaties na ons.

We vragen het college haar duurzaamheidsbeleid aan te passen en opnieuw te beginnen. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.

Uitgangspunt moet zijn dat inwoners van dorpen en wijken zelf plannen maken om duurzaamheid te bevorderen of tot energie-neutrale wijken en dorpen te komen. Het doet recht aan de wensen en behoefte en kennis en kunde die in onze wijken en dorpen aanwezig is.

De vraag is of we op de juiste weg zitten met betrekking tot de maatregelen en de bekostiging.

Landelijk voorgestelde maatregelen om energie te besparen, duurzaam op te wekken en wie dit gaat betalen roepen steeds meer discussie op in de samenleving. Lokaal Hellendoorn legt de prioriteit bij het besparen van energie o.a. door isolatiemaatregelen en het betaalbaar maken van allerlei maatregelen ,ook voor de mensen die het niet of slecht kunnen betalen. Energie, moet volgens Lokaal Hellendoorn betaalbaar zijn voor iedereen.

Lokaal Hellendoorn is van mening dat onze inwoners recht hebben op objectieve informatie over de resultaten van de voorstelde maatregelen, de kosten én de opbrengsten. Daarom stellen we onze collega politiek partijen voor een gemeente-brede avond te organiseren, waarin we verschillende partijen vragen, vanuit verschillende invalshoeken de zaak te belichten en hierover in discussie te gaan met de aanwezige inwoners.

Wij verzoeken u te reageren op deze brief in de commissie grondgebied vergadering van woensdag 23 januari aanstaande.

Met vriendelijke groet namens Lokaal Hellendoorn, Gerard ter Horst.

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: