Herdenkingsceremonie Zwarte dag Nijverdal

Datum: 22-03-2019

                                                           

 

15:03 uur - Het is vandaag exact 74 jaar geleden dat geallieerde bommenwerpers hun bommen lieten vallen op Nijverdal. De 22e maart 1945 begon als een zonnige dag, net als vandaag. Die dag eindigde in een afschuwelijk drama. Maar liefst 73 mensen vonden de dood door de luchtaanvallen. 

 


Het grote verdriet van die dag is vandaag weer voelbaar. Tijdens een herdenkingsceremonie in de binnentuin van het Huis voor Cultuur en Bestuur kwamen jong en oud bijeen om de slachtoffers te herdenken. Onder hen onder andere de 84-jarige Leida Geugies-Huesken die als 10-jarig kind de bombardementen op Nijverdal meemaakte. Zij vertelde onlangs voor het eerst haar persoonlijke verhaal aan de leerlingen van de Sint Sebastianusschool in Hellendoorn. De leerlingen waren aanwezig vandaag bij de herdenkingsceremonie om bloemen te leggen bij het monument. Ook hingen zij hun wensen voor de toekomst in de wensboom.

Met 1 minuut stilte, met het Wilhelmus en het leggen van bloemen brachten jou en oud vandaag een eerbetoon aan alle slachtoffers die omkwamen in Nijverdal in de laatste weken van de Tweede Wereldoorlog. Burgemeester Anneke Raven en wethouder Jelle Beintema legden een bloemstuk namens het college van burgemeester en wethouders. Leden van de muziekverenigingen Advendo, KWS en Hellendoornse Harmonie speelden passende muziek. Tot 20.00 uur vandaag kunnen er bloemen gelegd worden bij het monument. De vlag bij het Huis voor Cultuur en Bestuur in Nijverdal hangt halfstok.                       

 

 

 

 

     

Bron: Gemeente Hellendoorn



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: