Twee mogelijke locaties voor tiny houses in beeld

Datum: 21-10-2020

12:11 uur - Het gaat om het weiland achter Squash Hellendoorn aan de Dorpsstraat in Hellendoorn en een stuk grond gelegen aan de Nicolaas Beetstraat (hoek Nicolaas Beetstraat, Portlandweg) in Nijverdal. Woensdagavond 28 oktober gaan de gemeente en initiatiefneemster Loes Runneboom in gesprek met omwonenden over de mogelijke bouw van de tiny houses op deze locaties. Vanwege de coronamaatregelen gaat het om een digitale participatiebijeenkomst. Omwonenden zijn via een brief uitgenodigd om deel te nemen. 

In het voorjaar van 2019 startte inwoonster en initiatiefneemster Loes Runneboom van het platform Tiny House Hellendoorn een burgerinitiatief voor deze huisjes. Ze deed op verzoek van de gemeente een behoefteonderzoek. Dat er animo is werd duidelijk uit dit onderzoek. Daaropvolgend is de gemeente op zoek gegaan naar geschikte locaties. De volgende stap is nu om samen met de omwonenden te kijken naar de mogelijkheden voor het bouwen van de tiny houses op de aangewezen locaties. Wethouder Margreet Overmeen – Bakhuis is blij met deze ontwikkeling: ‘we vinden het belangrijk om te bouwen naar de wensen en behoeften van onze inwoners. Tiny houses is één van de woonconcepten die prima past in onze woonvisie. En dat het initiatief komt vanuit een inwoner vind ik prachtig en omarm ik dan ook graag.’

Tiny houses
Nederland kent steeds meer tiny houses, maar nog niet iedereen is even bekend met deze manier van wonen. Het fenomeen komt uit Amerika en de huisjes zijn er in allerlei vormen en maten. Wat de meeste huisjes gemeen hebben is dat ze duurzaam zijn. Dat is ook de insteek van de huisjes in Hellendoorn. Ook is het een voorwaarde dat de huisjes mooi ogen en van goede kwaliteit zijn. Initiatiefneemster Loes Runneboom kan niet wachten tot het zo ver is: ‘Duurzaam, betaalbaar en op kleine schaal wonen in de gemeente, hoe gaaf zou het zijn als deze manier van wonen werkelijkheid wordt. Bij de start vroeg ik me af of het überhaupt ging lukken, maar nu ligt er een waar burgerinitiatief en heb ik al zoveel enthousiaste reacties ontvangen. Ik kijk echt uit naar de volgende stap!’

 

 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

marjan nijen twilhaar tuik schreef op 21-10-2020

geweldig leuk voor onze dochter als er maar genoeg slaapkamers in zitten

Geronimo schreef op 21-10-2020

@marjan nijen twilhaar tuik, er zitten geen slaapkamers in een tiny house.

Pff schreef op 22-10-2020

Ik heb het gevoel dat die tiny huisjes steeds groter worden, hopelijk zijn er regels voor anders staan er straks gewoon bungalows.

Han schreef op 23-10-2020

Aan Pff, Hier kan je inderdaad op wachten. Er wordt gezeurd en een beetje gepaaid met de ambtenaren om Tiny Houses te bouwen, maar ondertussen liggen de plannen al lang klaar en worden complete bungalows gebouwd met alles erop en eraan. De gemeente zal dan wel even een aantal locaties aanwijzen, maar overleg met de omwonenden zal niet plaats hebben gevonden. Te lezen valt; Wethouder Margreet Overmeen – Bakhuis is blij met deze ontwikkeling: ‘we vinden het belangrijk om te bouwen naar de wensen en behoeften van onze inwoners. Er is behoefte aan starterswoningen die te betalen zijn voor de jeugd, maar in plaats daarvan worden er appartementen gebouwd in Hellendoorn van ver over de 3,5 ton. De bedoeling van appartementen is dat wij oudjes verkassen en zo'n duur hok kopen. Zolang wij nog goed te been zijn en voor onszelf kunnen zorgen, komt er geen bord in onze tuin. Gemeente Hellendoorn, wanneer je wilt bouwen naar de wensen en behoeften van onze inwoners, bouw starterswoningen!!!!

Wat ben ik toch een tut! schreef op 23-10-2020

En bouw kleine woningen voor eenpersoonshuishoudens voor ouderen en gescheiden mensen. Er zijn nu bijna 8 miljoen huishoudens, waarvan 3,5 miljoen alleenstaanden. Dus bouw meer kleinere woningen, zodat de alleenstaanden daar naar toe kunnen. Dan komen er veel woningen met drie slaapkamers vrij voor starters.

Mitis schreef op 23-10-2020

@ Han, ik ben het helemaal met je eens. Aan bejaarden bunkers van 3,5 ton wordt goud verdient, die flatjes kosten bouwtechnisch nog niet de helft, ons CDA loopt natuurlijk aan het handje van de bouwbedrijven dat was altijd al zo.Ik blijf ook lekker in mijn veel te grote kasteel wonen en mochten we niet meer goed ter been zijn kopen we een traplift. Het onderhoud van mijn grote bostuin laat ik zo nodig aan onze lieve Heer over, die doet het een paar KM verder op ook best aardig.

Jos schreef op 23-10-2020

Tut goed geknipt maar die 3,5 is een verwachting lol. Wel eerlijk typen. In 2030 zal Nederland naar verwachting 8,5 miljoen huishoudens tellen. Nu zijn dat er 7,9 miljoen. Volgens de huishoudensprognose komen er vooral meer eenpersoonshuishoudens bij, waarvan een groot deel alleenwonende ouderen, bron CBS

Jos schreef op 23-10-2020

Wat zijn betaalbare starterswoningen Han? moeten we de grond weggeven? Er staan diverse woningen tot 2 ton op funda. Jeugd kan ook huren en later kopen of meer sparen ipv stappen.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 24-10-2020

@Jos, natuurlijk plaats ik hier wel betrouwbare cijfers. Ik zuig ze niet uit mijn duim... En ‘knippen’ van de CBS-website; je denkt toch niet dat ik die cijfers paraat heb?

Wat ben ik toch een tut! schreef op 24-10-2020

@Jos, er staan op Funda maar vijf beschikbare woningen onder de € 200.000,- in de hele gemeente Hellendoorn. Wanneer jongeren al zulke hoge huren betalen, blijft er niets over om te sparen.

Han schreef op 24-10-2020

Jos, vertel me even waar deze huizen te koop staan. Misschien in uw beleving, of uw wijk, maar niet in de mijne. En huren, welke huurhuizen, ja misschien komt er één vrij na 10 jaar. Prioriteit gevallen en asielzoekers hebben voorrang. Scheefwonen wil men ook tegen gaan. Huren van een woning dat bij je loon past. Dit zijn echt Linkse ideeën en gedachten. Ook hier geldt, ze zitten goed in hun huurhuis en waarom zouden ze meer geld uitgeven dan nodig. En laten we eerlijk zijn, wat je tegenwoordig betaald aan huur is nagenoeg gelijk aan wat je kwijt bent aan een hypotheek. Er is maar één remedy, de rente moet omhoog, waarop de huizenprijzen zakken. Er zijn huizen genoeg te koop, maar voor achterlijke bedragen. Verder teert Hellendoorn nog steeds op de veel te duur aangekochte bouwgronden. Om toch enigszins uit de rode cijfers te komen, biedt Hellendoorn bouwgrond aan tegen de meest asociale prijzen. Op elk front zal de inwoner van Hellendoorn betalen, is het niet links om, dan is het wel rechts om.

D.J. schreef op 24-10-2020

Jos, huren is op dit moment duurder dan kopen alleen het probleem voor starters is dat je flink eigen geld moet hebben om te kopen. Dus toch nog maar even bij pa en ma thuis blijven om te sparen.

Geronimo schreef op 24-10-2020

@Han, er is nog een remedie, de huurprijzen omlaag. Dit haalt de druk van de koopmarkt af en de koopprijzen zullen dalen. Tenminste in een economie onder normale omstandigheden, en of dat zo is tegenwoordig, is maar net de vraag.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 24-10-2020

Snotvergeme, krijg ik vanmorgen brief van de Rabobank dat ik per 1 jan. 2021, negatieve rente van 1% moet betalen op mijn spaargeld!

Ikargermiedood schreef op 24-10-2020

Met die tiny houses zal weinig mis zijn. Starterswoningen hier in de gemeente, betaalbare woningen vergeet het maar. Bij alle huidige plannen hebben de projectontwikkelaars het voor het zeggen !

Pff schreef op 24-10-2020

Als ik zie wat de jeugd uitgeeft aan luxe en uitgaan dan begrijp ik wel dat ze voorlopig geen eigen huis kunnen kopen. Sparen en werken wordt ze vaak niet meer geleerd.

Mitis schreef op 24-10-2020

Met 0 % rente, 3 % inflatie en box 3 belasting heeft sparen geen zin Pff

Hendrik schreef op 25-10-2020

Sparen met het oogmerk daar munt uit te slaan heeft weinig zin. Maar maandelijks een bedrag opzij leggen om je minder afhankelijk te zijn is er bij de jeugd niet bij, maar wel de pensioenpot claimen waar sommigen vijftig jaar voor gewerkt hebben.

Mitis schreef op 25-10-2020

@ Hendrik, Maandelijks een bedrag opzij leggen noemen we in Nederland sparen. Niemand kan in Nederland de pensioenpot van een ander claimen, informeer je beter a.u.b. zwak verhaal.

Geronimo schreef op 26-10-2020

@Mitis, klopt niet wat je zegt, de regering blikt of bloost niet om een pensioenpot leeg te trekken. Dat hebben ze in het verleden al wel aangetoond bij het ABP. Is nog steeds niet terugbetaald.

Mitis schreef op 26-10-2020

@ Geronimo, Hendrik suggereert dat de jeugd de pensioenpot claimt, het is precies anders om, de jeugd betaald momenteel inderdaad te weinig premie en bouwt dus onvoldoende op, maar de ouderen zoals ik worden steeds uit de wind gehouden door noodzakelijke pensioenkortingen vooruit te schuiven. (verkiezingen 2021) Mr Lubbers van het CDA heeft inderdaad 25 miljard uit de pot van het ABP gestolen, verder worden ouderen die geen rente ontvangen op hun appeltje voor de dorst beroofd van een gedeelte van hun spaargeld. Over normen en waarden gesproken en het is financieel niet eens crisis. De fun is compleet als de beurs nog eens instort. Iets waar je volgens mij op kan wachten gezien de idioot hoge beursstand door het gratis geld van onder meer de Europese bank. videbimus.

Geronimo schreef op 26-10-2020

@Mitis, van een beurskrach ben ik nog niet zeker. Veel bedrijven blijven nl gewoon doordraaien. Ze worden vindingrijk, komen tot andere productieprocessen en gebruiken internet beter. En de internetbedrijven gaan nu natuurlijk beter. De bouw gaat in principe ook gewoon door. Voor zover ik het kan zien, is het voornamelijk de reisbranche. Maar de beurs is momenteel wel een enorme bubbel, alles staat veel te hoog, gelijk de huizenmarkt.

William S. Burroughs schreef op 26-10-2020

Mocht de beurs instorten en alles naar de kloten gaan. Dan wil ik er graag op wijzen dat het Leger des Heils altijd nog wel een kop soep heeft. Oke het zijn rare tijden maar er is geen enkele reden om nu doem te gaan denken. Dat zou een beetje doem uh dom zijn. Tot slot kan ik de erwtensoep en natuurlijk de tomaten-crisis-soep van harte aanbevelen. Geen bezit en geen bezwaar maar de soep staat altijd klaar. Prettige dag.

Mitis schreef op 26-10-2020

@ Geronimo. financiële ellende komt bijna altijd uit die corrupte bende genaamd USA. Op dit moment ligt Turkije onder het vergrootglas dat kon nog wel eens de lont in het kruitvat zijn...

Han schreef op 26-10-2020

Aan Tut. Je schreef dat je een brief van de rabobank had gekregen en een negatieve rente moet gaan betalen. Lees; Rabobank brengt bij meer vermogende spaarders een negatieve rente in rekening. Vanaf 1 januari moeten klanten die meer dan 250.000 euro bij de bank hebben gestald 0,5 procent betalen over het bedrag boven die grens. Eerder gold dit alleen voor rekeningen met een saldo boven de 1 miljoen euro. Je hebt altijd een grote mond of groot verdieners, maar je hebt zelf ook behoorlijk voor aan gestaan. Of zijn het allemaal ontvangen toeslagen waar de hard werkende man voor gewerkt heeft?

Mitis schreef op 26-10-2020

Haha Han, je bent met open ogen in de val van Tut getrapt. Tut heeft net de formulieren voor huursubsidie, kinderbijslag, studietoelage en ziektekostentoeslag weg...

Mitis schreef op 26-10-2020

@WSB, Geen bezit en geen bezwaar is resultaat van weinig ambitie en zonder ambitie zaten we nog steeds zonder elektrisch licht.

William S. Burroughs schreef op 26-10-2020

Aan Mitis. De een is eerder tevreden dan de ander en heeft dus niet zoveel met ambitie. Wat niet wil zeggen dat hij of zij zich niet nuttig maakt maar er geen geld aan hoeft te verdienen. Maar u heeft hier hoe dan ook een punt. Prettige dag.

Pff schreef op 27-10-2020

@Mitis Box 3, wat een slecht voorbeeld. Ze hebben geen rooie cent.

Geronimo schreef op 27-10-2020

@Mitis, als je niets hebt, dan heb je het gewoon moeilijk. Maar ben je vrijwillig niet zo rijk, omdat je het hebt weggegeven/geschonken, dan wordt je alleen maar gelukkiger. Wij zijn opgegroeid, met het besef dat materialisme gelukkig maakt, maar het tegendeel is waar. Je doet namelijk alles wat mogelijk is om het te beschermen en zelfs uit te breiden. Hier ben je zo mee bezig, dat je de belangrijkste zaak in het leven over het hoofd ziet: innerlijk geluk. Probeer het maar eens, geef minder bedeelden iets, het tovert een glimlach op hun gezicht en ook op die van jouw.

Mitis schreef op 27-10-2020

@ Pff, je moet wel wat verder kijken dan uw eigen situatie. In mijn vakgebied werken veel adviseurs op ZZP basis, die hebben erg veel verdiend dus veel spaargeld maar geen pensioen.

Mitis schreef op 27-10-2020

@ Geronimo, roerend mooi verhaal en het klopt ook nog.

William S. Burroughs schreef op 27-10-2020

Aan Geronimo. Mee eens en mooi gezegd. Prettige dag.

William S. Burroughs schreef op 28-10-2020

Hard times in the land of plenty. (Omar & the Howlers) Prettige dag.

Geronimo schreef op 29-10-2020

@WSB, ik dacht meer aan "land of confusion" Genesis. Zeker als ik daarbij, met een schuin oog, naar Frankrijk kijk.

Mitis schreef op 29-10-2020

Ik denk meer : They don't care about us... nog een paar dagen voor verkiezingen in The US...

Uw reactie

Naam:
Bericht: