Gemeentelijk werkwijze terugvordering bij bijstands’fraude’

Datum: 04-01-2021

15.20 uur - De PvdA heeft een brief aan het college van B en W Hellendoorn gestuurd over de werkwijze van de gemeente bij bijstandsfraude. Dit naar aanleiding van het geval in gemeente Wijdemeren.

 

 

 

Geacht college,

Zoals u ongetwijfeld hebt mee gekregen gaat de gemeente Wijdemeren €7000,- (+ evt. boete) terugvorderen van een cliënt in de bijstand, omdat zij niet had gemeld dat haar moeder boodschappen voor haar deed. Als de terugvordering op deze wijze doorgaat, is de kans groot dat deze persoon in flinke financiële problemen komt. En hoewel bijstandsfraude aangepakt moet worden, is er een aanzienlijk grijs gebied waar gemeenten eigen afwegingen kunne maken. Inmiddels heeft dit geval landelijk tot veel verontwaardiging geleid en zullen er Kamervragen gesteld worden.

De Partij van de Arbeid constateert dat de kloof tussen arme en rijke mensen (ook) in Nederland nog steeds groeit en dat helaas te veel mensen zijn aangewezen op een bijstandsuitkering. Wij betreuren dat, omdat eigenlijk iedereen in zijn eigen levensonderhoud zou moeten kunnen voorzien, maar de realiteit is nu eenmaal anders. Voorop staat dat iedereen een menswaardig bestaan moet hebben met een gegarandeerd minimum aan financiële zekerheid.

In het licht van het zogenoemde grijze gebied’ willen wij graag weten hoe de gemeente te werk gaat in dit soort gevallen. Meer concreet:

  • -  hebt u afgelopen jaar/jaren te maken gehad met dit soort voorbeelden;

  • -  zo ja, om hoeveel gevallen gaat het en om welke bedragen;

  • -  hoe is dit aangepakt;

  • -  als er al bijstand is teruggevorderd, hoe wordt/werd omgegaan met de boete die de gemeente kan opleggen;

  • -  zijn er cliënten door terugvordering (en evt. boetes) in financiële problemen geraakt:

  • -  zijn er cliënten door het bovenstaande in de schuldhulpverlening terecht gekomen?

 

Wij wachten met belangstelling uw antwoorden af. Wellicht kunt u die in de raadssessie van 19 januari geven.

 

Met vriendelijke groeten, Namens de PvdA fractie

Geert Geujen fractievoorzitter

 

 

 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Han schreef op 04-01-2021

Misschien moeten die linkse partijen eens stoppen met dat drammen over milieu, CO2, natuur, stikstof, minder asfalt, boeren, windmolens, zonneparken en noem maar op. Dat zal het leven van de gemiddelde burger aanzienlijk verbeteren en goedkoper maken. Al die linkse plannen moeten ook uitgevoerd en betaald worden. En dat geld moet ergens wegkomen, dus de belastingen gaan weer omhoog. En waarom moet de rijke meer betalen dan de minder bedeelde? Wanneer iedereen zijn percentage afdraagt, dan betaalt de rijke meer, maar in verhouding hetzelfde. Maar nee, de linkse partijen willen nog meer bij de rijken weghalen, terwijl deze er misschien wel harder voor gewerkt hebben. Iedereen hetzelfde percentage laten betalen is in mijn ogen net zo eerlijk. Nu betalen de minder bedeelden een hoop belasting, maar krijgen via toeslagen een boel geld terug. Hoe ingewikkeld wil je het allemaal maken. Dit lijkt meer op werkverschaffing. En als Asscher het zich nu persoonlijk aantrekt (toeslagaffaire), dan was hij geen lijstrekker meer geworden. Dus ook hier geldt, hoe durft de PvdA dit te vragen.

Geronimo schreef op 05-01-2021

Han, als we eens stoppen met het inwilligen van al die rechtse hobby's, heeft links ook niet zoveel te drammen. Als we het milieu het milieu laten, minder CO2 uitstoten en de natuur haar gang laten gaan, scheelt dat al heel veel geld. En hoe maakt minder asfalt het leven duurder? Verder is het gemakkelijker tien procent belasting te betalen van een miljoen, dan van duizend euro.

Mitis schreef op 05-01-2021

Sommige dingen zijn simpel Han, je kunt alleen geld halen waar het zit he. Met die slappe en weg kijker Asscher hoef je trouwens niet te vrezen voor de PvdA. Gezien het tijdelijke succes van forum is momenteel rechts even wat meer in de mode.

Han schreef op 05-01-2021

Geronimo, je zegt het helemaal goed, en de natuur haar gang laten gaan, scheelt dat al heel veel geld. Dit is nu net wat links niet doet, zij willen de natuur naar hun hand zetten en beïnvloeden, wat ontzettend veel geld kost. Minder asfalt is meer files, meer files betekent meer uitstoot van onverbrande uitlaatgassen en dus meer vervuiling, alleen dit ziet men over het hoofd. Hoe warmer de motor, hoe een betere verbranding en hoe beter het roetfilter schoon brand. Daarbij komend, files kost de economie dagelijks miljoenen.

William S. Burroughs schreef op 06-01-2021

Aan Mitis. FvD is Godzijdank op sterven na dood en de PVDA is inderdaad nog lang niet rood. Prettige dag.

Mitis schreef op 06-01-2021

Inderdaad WSB, ben heel benieuwd waar fatsoenlijk laag opgeleide mensen nu op gaan stemmen, ik vrees veel op Wilders.

Geronimo schreef op 06-01-2021

Han, minder asfalt hoeft niet samen te gaan met meer files. Als dit kabinet of een volgend, de accijnzen verhoogd en/of de wegenbelasting, en het openbaar vervoer omlaag/gratis, dan schieten we al behoorlijk op.

Han schreef op 06-01-2021

Geronimo, dan stel ik voor om kilometerheffing in te gaan voeren. De vervuiler betaald, dus diegenen die veel kilometers rijden meer belasting laten betalen. Diegenen die maar een paar duizend kilometer per jaar rijden minder laten betalen.

Mitis schreef op 06-01-2021

@ Geronimo, openbaar vervoer haalt je op waar je niet bent en brengt je waar je niet wezen wil. Dit is precies de reden waarom ik nooit op welke linkse club dan ook zou stemmen. Wij blijven zelfstandig wonen tot we dood vallen, daar horen 2 auto's bij, klaar.

Mitis schreef op 06-01-2021

PvdA Hellendoorn kan beter 2 andere zaken aan slingeren: 1: Hun 2e kamer fractie wijzen op hun taak namelijk de regering controleren, ze waren er ook bij! 2: Met technisch goed uitvoerbare voorstellen komen, nu achteraf te Hellendoorn willen scoren aan een probleem waar je zelf gedeeltelijk schuld aan hebt dat vind ik schande !!!

William S. Burroughs schreef op 06-01-2021

Weer zo'n schaduw van een utopie. Willem Engel. Voormalig danser en inmiddels compleet van God los gedanst. Hij rekent op 35 zetels en ik wacht al 25 jaar op de postcode kanjer... Prettige dag

Geronimo schreef op 07-01-2021

@Mitis, volgens mij ben je ook niet begonnen met twee auto's. Dus je "statement" klopt in dat geval niet.

Geronimo schreef op 07-01-2021

@WSB, door zijn naam te noemen, geef je hem al te veel eer. Had ik van jou niet verwacht.

Jean schreef op 07-01-2021

De bijstand Wij vergeten allemaal dat de bijstand slechts een tijdelijk vangnet is ter overbrugging van 0 inkomen. Bijvoor bij werkloosheid en of failisement. Inmiddels kan men jaren profiteren van deze bijstand en wat dat betreft moeten we weer terug naar de basis, Een tijdelijk vangnet Ambetaneren dienen hier opmtoe te zien en niet mee gaan met bijstands gerechtigen door deze te willen helpen met hoe dit zolang mogelijk uitbuiten . Het kan en mag nirt zo zijn dat er inwoners zijn met bijstand die zich zelf zelfs een leuke auto kunnen permiteren. Gewoon na 2 jaar de bijstands uitekering beeindigen en dan zal je zien hoe snel deze mensen zelf inkomen genereren maar nu is dat niet nodig

Mitis schreef op 07-01-2021

@ Han, kilometerheffing wordt het nooit, te veel mensen zoals ik betalen veel wegenbelasting voor weinig KM. Dit jaar nog geen 3000 km (ook door corona) maar wel elk kwartaal E 240 aftikken...

Mitis schreef op 07-01-2021

@ Geronimo, mijn maatje heeft altijd een goede baan gehad en altijd een eigen auto, volgens mij is 1 + 1 nog steeds 2.....

William S. Burroughs schreef op 07-01-2021

Aan Geronimo. Je moet nooit wegkijken van wat er aan het politieke front verschijnt maar ik zal hem niet meer noemen vanwege absoluut niet serieus te nemen. Prettige dag.

Geronimo schreef op 07-01-2021

@Mitis, werd trouwens nog wel aangenaam verrast, door de comedy uit jouw favoriete land.

Mitis schreef op 08-01-2021

De USA is een prachtig land met in het zuiden een super klimaat maar sociaal is het een bananen republiek. Toch begrijp ik de dommen en kanslozen wel die je het Capitool zag binnen rennen. Ze worden te vaak met corruptie en onrecht geconfronteerd en vertrouwen niets en niemand. Als ze opgepakt worden hebben ze de komende 10 jaar gratis kost en inwoning. Ik vind jou term "aangenaam verrast" niet erg gepast voor deze ernstige situatie het had zomaar op een bloedbad kunnen uitlopen gezien het aantal mensen dat daar dagelijks met een wapen of een mes rond loopt.

Mitis schreef op 09-01-2021

@ Geronimo: We onderbreken de revolutie even voor de reclame. Een column van Tommy Wieringa, NRC 09012021 Geweldig!

Geronimo schreef op 09-01-2021

@Mitis, dat "aangenaam verrast" heb je te danken aan Trump en zijn rednecks/hillbilly's. En Wieringa zegt in zijn column, met andere bewoordingen, hetzelfde en dat vindt je dan weer geweldig.

Mitis schreef op 19-01-2021

CDA-Kamerlid Omtzigt heeft in het debat over de toeslagaffaire een hard oordeel geveld over de politiek in Nederland.Volgens hem is er iets fundamenteels mis in Nederland,omdat de controle op de macht niet werkt. "Er is een innige band tussen het kabinet en de Tweede Kamer en tussen het kabinet en de pers",constateerde hij. Ook belangenorganisaties doen mee in het systeem.Ze leveren nooit stevige kritiek,omdat ze allemaal "eten uit de staatsruif". Zijn conclusie is bikkelhard:"Het is onze kliek in Den Haag die neerkijkt op hardwerkende Nederlanders".

Hendrik schreef op 21-01-2021

En vlak dit ook niet uit, ik citeer en passage uit het briefje van .....Als er één instantie in Nederland model staat voor de betonrot in de Nederlandse samenleving, is het het Openbaar Ministerie wel. Zelf zegt het OM: “Het Openbaar Ministerie (OM) staat in voor de handhaving van de democratische rechtsstaat en de verdediging van het algemeen belang. Bij de uitoefening van zijn opdrachten treedt het Openbaar Ministerie op een integere, objectieve, onpartijdige, menselijke en onafhankelijke wijze op en dit met respect voor de wet en de fundamentele rechten en vrijheden.” Dat was misschien ooit zo. Tegenwoordig bedrijft het Openbaar Ministerie politiek

Uw reactie

Naam:
Bericht: