Lusthof der edelen: havezaten langs de Regge

Datum: 16-11-2023

9.41 uur - Langs het riviertje de Regge stonden in vroeger tijden maar liefs 26 havezaten: omgrachte, aanvankelijk ook versterkte huizen. De grachten werden uiteraard gevoed door water uit de Regge. Vanaf de zeventiende eeuw werden de burchten vaak omgebouwd tot elegante edelmanshuizen omgeven door een fraai park. Een anonieme auteur noemde het gebied langs de Regge dan ook paradisus nobilum, lusthof der edelen. 

 
 
Ester Smit en Dinand Webbink gingen op zoek naar de kastelen langs de Regge in Van Eversberg tot Eerde (verschenen in 2012) en in Van Westerflier tot Grimberg (2019). Uiteraard stelden zij zich de vraag hoe het komt dat er langs het nietige stroompje zoveel havezaten stonden. In hun lezing op donderdagavond 30 november 2023 zullen zij die vraag beantwoorden en ook de vraag behandelen wat een groot huis tot een havezate maakt. 
 
Over elke havezate zijn veel verhalen te vertellen. Hoe komt de tot slaaf gemaakte Maria begin achttiende eeuw op Grimberg bij Rijssen terecht? Wat klopt er van het verhaal dat bij Rhaan tractoren in de grond dreigen te zakken omdat er een ondergrondse gang zou zijn? In Almelo staat een poort die eertijds bij huize Egede behoorde. Wat is het verhaal daarachter? Waarom werden er in de negentiende eeuw zoveel van die fraaie huizen gesloopt?
 
Ester Smit en Dinand Webbink zullen hun lezing gepaard laten gaan met de fraaiste, soms relatief onbekende afbeeldingen van schilderijen, gravures en tekeningen van de havezaten die zij behandelen.
 
Op 30 november wordt de lezing gehouden in het Memory Museum. 
Aanvang 20.00 uur inloop vanaf 19.30 uur.
Iedereenis  van harte uitgenodigd. Leden en niet leden van de Historische Kring Hellendoorn – Nijverdal.
 
Entree voor leden van de HKHN is gratis, voor niet leden bedraagt de entree € 3,-p.p. Koffie € 1,-.
 
 
 
 
 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: