Drie van de vijf Zweedse korhoenders dood

Datum: 05-06-2012

korhoenVan de vijf Zweedse korhoenders die begin mei op de Sallandse Heuvelrug zijn uitgezet, zijn er vermoedelijk nog twee in leven. Dit weekend bleek dat een derde korhoender is omgekomen. Toch is er niet alleen maar slecht nieuws te melden.



Derde korhoen dood aangetroffen
Het derde korhoen dat afgelopen weekend dood is aangetroffen is een hen. Ze kon worden gevonden omdat ze een zender om had. De hen is ten prooi gevallen aan een roofvogel, waarschijnlijk een havik. De resten van de hen (en ook van de haan die eerder in mei dood is gevonden), zijn onderzocht. Beide vogels verkeerden vóór hun dood in goede gezondheid.

Positief nieuws
Ondanks het feit dat de bijgeplaatste korhoenders snel ten prooi zijn gevallen aan predatoren, is er ook positief nieuws te melden. Namelijk dat de bijgeplaatste korhoenders uit Zweden in hun nieuwe leefgebied genoeg voedsel wisten te vinden en ook in het gebied gebleven zijn. De vogels waren goed doorvoed. Dit betekent dat de vogels in staat om te schakelen van voedsel zoeken in hun leefgebied in Zweden naar de Nederlandse situatie op de Sallandse Heuvelrug. En dat is een belangrijke voorlopige conclusie voor als er volgend jaar een grotere groep korhoenders uitgezet wordt. Hopelijk ontstaat dan de robuuste populatie die nodig is om het natuurlijke proces van predatie te compenseren.

Eerste kuikens over enkele weken
Met de overige hennen in het gebied gaat het goed. Inmiddels zijn er 6 gezien en ook het merendeel van hun nesten is in beeld. Over enkele weken worden de eerste kuikens verwacht. Waarschijnlijk zijn er nog meer hennen in het gebied. We gaan ervan uit dat de schatting van 8-10 hennen eerder een minimum dan een maximum is. Eind juni gaan Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland en onderzoekers om tafel om het vervolgonderzoek te bespreken dat aansluitend wordt gestart.


Bron: Vogelbescherming Nederland



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: