Werkbezoek Lutz Jacobi: Duurzaamheid belangrijker dan grootte!

Datum: 23-06-2012

pvda23-6

Één van de onderwerpen tijdens het werkbezoek van PvdA-2e Kamerlid Lutz Jacobi met als thema: Een duurzame toekomst in het buitengebied, was natuurlijk de discussie over het aantal dieren en dus de grootte van bedrijven.


Het 2e Kamerlid nam daarbij duidelijk stelling tegen de plannen van demissionair minister Henk Bleker: niet de grootte van een bedrijf en dus het aantal dieren zou ter discussie moeten staan, maar de bedrijfsvoering van een bedrijf en hoe dat bedrijf met duurzaamheid en zijn omgeving omgaat. Lutz Jacobi antwoordde dus (evenals Wilma Paalman en Anja ter Harmsel) volmondig met “ja” toen André van Breen uit Haarle haar vroeg of zij vond dat hij een duurzaam bedrijf had.

Lutz Jacobi toonde zich duidelijk onder de indruk van de drie bedrijven die zij samen met de fractie- en bestuursleden van de PvdA, vergezeld door een aantal vertegenwoordigers van de LTO bezocht. Alle 3 bedrijven zijn op hun eigen manier met duurzaamheid bezig, zowel als het gaat om energie (zonnepanelen, warmtewisselaar enz), de bouw van stallen, het gebruik van droge stof uit mest voor de boxen van de koeien enz. Lutz Jacobi had ook veel waardering voor de aandacht die de agrariërs hebben voor de manier waarop bedrijfsgebouwen ingepast kunnen worden in hun omgeving en de wijze waarop bijvoorbeeld Eddie Beumer omgaat met het toedienen van medicijnen aan zijn 1300 melkgeiten.

Alle aanwezoge agrariërs maakten zich ook zorgen of zij met hun bedrijf wel een duurzame toekomst hebben en vragen zich af of er in de toekomst nog wel opvolgers zijn die een agrarisch bedrijf willen en kunnen overnemen.

Tijdens het afsluitende gesprek in de skybox van het rundveebedrijf van de Bert-Jan en Manon Kloosterman werd er dan ook gesproken over de bedreigingen en mogelijkheden om problemen op te lossen gesproken. Één van de mogelijkheden zou kunnen zijn om als Nederland of in Europees verband maatregelen te nemen door bijvoorbeeld een verbod aan supermarkten om onder de kostprijs te verkopen. De machtspositie van de retail, waardoor de marges voor de boeren als producenten vaak heel klein, is een groot punt van zorg. Evenals het feit dat er producten goedkoop worden ingekocht en verkocht, die niet hoeven te voldoen aan de strenge eisen die in Nederland voor de productie gelden. Nederlandse consumenten kiezen nog te vaak voor het goedkoopste product, terwijl de eisen steeds hoger worden en enorme investeringen vergen.

Lutz Jacobi sprak in dat kader van oneerlijke concurrentie en pleitte voor het nemen van maatregelen, bijvoorbeeld in de vorm van belasting op export uit het buitenland van producten die niet geproduceerd zijn volgens die eisen.

Wilt u meer informatie over dit verslag (persbericht) van het werkbezoek van Lutz Jacobi, dan kunt u contact opnemen met Wilma Paalman-Vloedgraven, fractievoorzitter PvdA Hellendoorn via de mail pvdafractiehellendoorn@gmail.com of wpaalmanvloedgraven@gmail.com of telefonisch 0548 681329 of 06 10036869.

pvda23-6-2

Het vleeskuikenbedrijf van André van Breen

pvda23-6-3

Het geitenbedrijf van Eddie Beumer 

pvda23-6-4

Het rundveebedrijf van Bert-Jan en Manon Kloosterman

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: