Foto-expositie Arjan van Basten bij Catapult

Datum: 24-09-2013

15.25 uur - Indringende fotoreportages van ‘de duivenmelker’, medewerkers van de Voedselbank en het leven van een oudere man in al zijn eenvoud en puurheid, sieren de wanden van Communicatiebureau Catapult in Hellendoorn. Arjan van Basten (45), de fotograaf, gooide in 2009 het roer om.

 

Zijn leaseauto leverde hij in, net zoals zijn riante salaris. Arjan startte als leerling van de Fotoacademie in Amsterdam. Hij verhuurde zijn appartement in Utrecht en verhuisde naar Boekelo voor ‘zijn lief’. Hij kreeg er zijn passie weer voor terug. Niet altijd makkelijk, maar wel mooi!

 

Vertrouwen
De zwart-wit foto’s van de medewerkers van de Voedselbank zijn indringend door hun eenvoud. Vaak zijn de vrijwilligers voormalige afnemers van de hulpverlenende instantie. Zij hebben het leven weer op de rit en helpen anderen. Voor Van Basten was de Voedselbank een ‘ver van mijn bed show’. Toch intrigeerde het hem, ver voordat commerciële tv-zenders er aandacht aan besteedden. De voorzitter van de Voedselbank twijfelde erover om de fotograaf toe te laten.
De communicatiemedewerkster liet hem komen: ‘Laat anderen zien waarom deze hulp nodig is’. Van Basten werkte zes vrijdagen mee: goederen verzamelen, inpakken, sjouwen, met de mensen in gesprek. Na een aantal diensten mocht hij zijn camera pakken. Zijn eerste foto-expositie was in zijn voormalige woonplaats Boekelo.

De Buren
Vanuit de Fotoacademie kreeg de fotograaf opdrachten. Fotografeer jouw buurt. Van Basten had net samen met zijn partner een strakke woning in een nieuwbouwwijk betrokken. Verbondenheid en levendigheid tussen de buren die elkaar alleen de hand hadden geschud, was er nog niet. In de portretten zie je dat terug. Alle bewoners staan gefotografeerd voor hun eigen (identieke) voordeur. Van een gepensioneerd echtpaar tot het samengestelde gezin en het eenoudergezin. Nu, vier jaar later, blijkt dat de fotograaf toen al de juiste snaar raakte. De bewoners kennen elkaar inmiddels beter. Toch zijn, door houding en uitstraling en de snelle niet geposeerde fotografie van de fotograaf, de karaktertrekken van de bewoners in de foto’s van toen herkenbaar.

Puur
Misschien is de meest ingrijpende fotoreportage wel die van het excentrieke boertje. Decennia lang woont hij alleen in een authentiek boerderijtje ergens in Twente. Afgesloten van de rest van de wereld. Op het erf is, met uitzondering van zijn buurvrouw, niemand welkom. De inrichting is zoals deze was toen zijn moeder overleed. Emmers in woongedeelte en stallen vangen het water van de lekkages bij zware regenbuien op. De sierpotten op de kast verraden dat hier ooit een boerengezin leefde. Het kruis op de muur geeft aan dat het Katholicisme een rol speelde. Is de bewoner eenzaam of gelukkig? Kijk, en oordeel zelf.

Commercieel werk
Van Basten fotografeert het liefst voor documentaires. Zijn liefde voor het vak brengt hij over aan studenten. Hij fotografeert bedrijfspanden, portretten, maakt bruidsreportages, maar wordt ook steeds vaker gevraagd om rouwreportages te maken. Van Basten: “De lens moet ervoor zorgen dat je afstand neemt. Een familielid van degene die overleden is of de uitvaartondernemer neemt contact met je op. Bij een bruiloft kun je heel dicht bij de feestvierders komen. Bij een rouwreportage moet je onzichtbaar zijn. Ik overleg of ik mensen wel of niet in beeld mag brengen of dat het een sfeerreportage wordt. Het mag je misschien niet raken, maar het doet mij wel iets. Misschien zie je dat terug. Ook de bevlogenheid of mogelijke eenzaamheid van de geportretteerde in documentaires zie je terug in mijn foto’s. Het heeft mij, als mens, veranderd. Mijn ego is minder groot geworden. Mijn inkomsten zijn minder zeker. Het heeft veel gevraagd, maar brengt mij meer. Als ik opnieuw voor de keuze stond? (stilte). Ja, toch wel, met hart en ziel.”

U bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen bij Catapult creatieve communicatie aan de Reggeweg 5 in Hellendoorn!



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: