Staatsbosbeheer haalt wederom korhoenders uit Zweden

Datum: 05-04-2016

08:43 uur - Staatsbosbeheer gaat toch weer korhoenders uit Zweden halen. De natuurorganisatie wil de huidige populatie op de Sallandse Heuvelrug vergroten. De provincie Overijssel heeft vandaag een vergunning verleend voor het bijplaatsen van de dieren.

 

In 2013 zijn er voor het laatst korhoenders uit Zweden gehaald. Maar de populatie groeide toen niet. Ine Nijveld van Staatsbosbeheer legt uit hoe dat komt. "Onderzoek heeft uitgewezen dat er te weinig voedsel voor de jongen is in het gebied. Dit ligt aan het hoge stikstofgehalte in het gebied. De heide lijdt onder het stikstof, waardoor er te weinig insecten leven en de korhoenjongen sterven."


Plaggen, branden en bekalken
Samen met de provincie Overijssel en de andere natuurorganisaties worden er maatregelen getroffen om het stikstofgehalte in het gebied te verlagen. Zo wordt er geplagd en gebrand. Het korhoen zal door deze maatregelen meer kans maken op overleven. Maar ook andere beschermde planten en dieren krijgen zo een beter leefgebied.

 

Provincie Overijssel betaalt mee
De Sallandse Heuvelrug is een Natura-2000-gebied. Hierin zijn afspraken gemaakt tussen het Rijk en de provincie over het beschermen van bijzondere planten en diersoorten. Hester Maij, gedeputeerde voor landbouw, natuur en cultuur, is blij met deze maatregelen: "Jaarlijks wordt het gebied door duizenden toeristen bezocht. Het daarom belangrijk voor de Overijsselse economie. Het vergroten van de korhoenpopulatie hoort daar bij."


Omliggende bedrijven profiteren ook
Omdat in het natuurgebied de neerslag van stikstof op het land verlaagd wordt, mogen omliggende bedrijven een hogere uitstoot produceren. Het geeft ruimte tot uitbreiden, waardoor de economie in het gebied verbetert. (Bron RTV - Oost)

 
 

 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Betty van den Berg- Machielsen schreef op 05-04-2016

Mooi!!

Kruidenwijk schreef op 05-04-2016

Alles om de doelstellingen voor Natura 2000 te halen!! Wanneer realiseert men dat de korhoenders geen bestaansrecht meer hebben op de Holterberg. De habitat is verstoort doordat er geen akkers en landbouw meer is op de Holterberg waar deze prachtige vogels niet voldoende voedsel hebben om jongen groot te brengen. Maar goed, geen korhoenders staat gelijk aan een dikke boete uit Europa he!?, dus dan maar weer tegen beter weten in korhoenders uitzetten.

Vosjes schreef op 05-04-2016

Mooi!!!

William S. Burroughs schreef op 05-04-2016

Soms heb je van die momenten dat je verstand even stil staat. Want het gaat maar door tegen beter weten in. Elke keer blijf ik weer hopen dat het korhoen beschikt over enig telepathisch vermogen. Zodat men het korhoen in Zweden kan waarschuwen voor de op handen zijnde kamikaze vlucht. Ook dat is hopen tegen beter weten in. Mijn God en bij bestaan ook geprezen! Over de totale kosten van deze jarenlange tragedie wil ik niet eens nadenken uit angst dat mijn verstand definitief stil blijft staan. Prettige dag.

Smurf schreef op 05-04-2016

Hahaha, ie kunt t mooi vertell'n William S. Burroughs

Irma schreef op 05-04-2016

wat een gedoe om die kippen

Kruidenwijk schreef op 05-04-2016

het is behoorlijk om te janken. Men gaat hier duidelijk voorbij aan het welzijn van deze dieren. Zoals uit de tekst valt op te maken gaat het alleen maar commercieel belang omdat er natuurlijk wel grote groepen toeristen moeten blijven komen, maar dat vervolgens de jonge hoenders verhongeren op die kale bult is bijzaak.

elle schreef op 05-04-2016

naar de sallandse heuvelrug om te sterven!!!!

Kanniewaarzijn schreef op 05-04-2016

Met volle verbazing en verbijstering lees ik de redenaties om de deportatie van deze kipjes recht te praten. Het leefgebied voldoet niet, dus gaan we maatregelen nemen om het gebied wel te laten voldoen (=minder stikstof). Door deze maatregel mag rondom het gebied weer meer stikstof geproduceerd worden.. Dit levert dan toch weer meer stikstof op?? We zijn volgens mij echt knettergek aan het worden met z'n allen.. Wat een wereld!

k-e schreef op 05-04-2016

bewust leven naar hier halen, is dat niet het zelfde als met voor bedachte raden???????? dus strafbaar.

Geronimo schreef op 05-04-2016

Het gebied wordt door duizenden bezocht.Heeft men ook al becijfert hoeveel er weg blijven, indien er geen hoenders zijn? Volgens mij 0,0, want zonder komt er volgens mij geen "kip" minder.

Mitis schreef op 05-04-2016

Wat een hopeloos en zielig toneelstuk van de hoe jaag ik de mensen uit het staatsbos beheer...

ruud schreef op 05-04-2016

Gewoon op het menu van die nieuwe chinees bij dalzicht zetten

Han schreef op 05-04-2016

Ongekend dat men nog steeds niet inziet dat je de natuur niet kunt sturen. Het kwartje is nog steeds niet gevallen. Dat ze de heide plat branden is niks nieuws. Dit is idd juist goed om nieuw leven en plantengroei te creëren. Als kind kan ik me nog herinneren dat dat ook in het wierdense veld gebeurde, maar om nu weer gelijk van die dieren uit zweden te halen is echt rond uit belachelijk.

heldersen schreef op 05-04-2016

Het Zweeds bikini-team loslaten op de Sallandse Heuvelrug zou veel meer bezoekers trekken. Dat zijn pas mooie kippies!

William S. Burroughs schreef op 05-04-2016

Aan heldersen. X: Leuke picknick. Y: Ik heet geen nick. X: ? Ja zo kan die wel weer kneutebreud. Prettige avond.

Watleesiknoewdan schreef op 05-04-2016

Geld om de speeltoestellen te onderhouden danwel te vervangen is er niet. Ik weet meteen nog een nieuwe naam. Nationaal Park de Bodemloze put !!

k-e schreef op 06-04-2016

Tubantia gelezen????? 5 jaar 25 korhoenders halen uit het hoge noorden .

cor s schreef op 06-04-2016

onbegrijpelijk dat er mensen betaalt worden om zoiets uit te denken, met de volgende stap zullen er wel pinguïns naar de Sallandse heuvelrug worden gehaald.

Mitis schreef op 06-04-2016

@: Cor, niets nieuws, linkse strooiers met uw geld...

William S. Burroughs schreef op 10-06-2021

Ben mij bewust van het feit dat dit artikel 5 jaar oud is. Stond mij 5 jaar geleden het verstand bijna stil zo staat 5 jaar later na het lezen van Tubantia mijn hart bijna stil. Dus om mijn hart kloppende te houden moet ik op deze wijze mijn hart even luchten. Want men gooit er na 5 jaar gewoon weer 300 000 euro tegen aan met 25 van die veel te grote dure kippen uit Zweden per jaar. Voor de periode van 5 jaar. Hier horen eigenlijk 2 uitroeptekens maar dat kan mijn hart nu nog niet aan. 300 000 gedeeld door 25 is 2400 euro per luxe kip. Rademaker (poelier te Nijverdal) mocht willen dat hij ze in de etalage had liggen. Dat betekent voor een gezin van 4 personen 10 000 euro's! Dat klinkt bijna net zo zot als dit zoveelste onzalige reddingsplan! Ja hij begint weer te kloppen maar dat terzijde. Zit er dan in dat Provinciale bestuur vol met lichten naast Sinterklaas geen enkele Kerstman die even zegt HO HO HO! Is het verstand dan zover zoek en is de illusie van hij hoort hier dan zo groot? Het werkt niet, het wil niet en het kan niet! Ik vind ik ook dat ik in het Torentje moet zitten maar ik word daar toch ook niet 1 keer in de 5 jaar uitgezet! Dus dat accepteer ik gewoon. Beste Provincie soms kunnen of werken dingen gewoon niet in het leven. En dat geldt na vele jaren van geld pompen in een steeds duurder wordende niet meewerkende grote luxe kip helaas ook voor het korhoen. Het is een geldverslindende bodemloze put! Dat was het, dat is het en dat blijft het! Stop er in Godsnaam mee! Zo mijn hart klopt weer als een klok. Tijd voor een sigaret. Prettige dag.

William S. Burroughs schreef op 10-06-2021

Ps. Het moet zijn 300 000 gedeeld door 125 is 2400. Ik was in mijn frustratie waarschijnlijk alweer 5 jaar verder. Excuus. Prettige dag.

Lokaal Hart schreef op 12-06-2021

Zie mijn andere reactie. Ik snap de verontwaardiging. Maar wat ik niet snap is hoe mensen er zo gemakkelijk aan voorbij gaan waarom dit nodig is. Het gaat niet om het korhoen, het gaat om het hele systeem wat we naar de vernieling helpen.

William S. Burroughs schreef op 13-06-2021

Aan Lokaal Hart. Het gaat inderdaad om de voedselketen. In feite is het korhoen de graadmeter van het insectenbestand. Een dure graadmeter die het met zijn eigen leven moet bekopen. Het is als het ware de nieuwe versie van het parkietje in de mijn. Dan rest dus de vraag of de insectenwereld gediend is met deze 300 000 euro investering in de nieuwe parkiet van de Sallandse Heuvelrug? Prettige dag.

Han schreef op 15-06-2021

Aan Lokaal Hellendoorn. Voor SBB is de korhoen een prestige kwestie geworden. Het zal SBB een rotzorg zijn wat de burger denkt. Zolang de burger netjes belasting betaald, zullen zij dit geld blijven uitgeven aan dat beest. Iedereen weet inmiddels dat de korhoen geen verder leven gegund is op de overvolle Sallandse heuvelrug. Massa toerisme, vossen en de wolf zijn de grootste boosdoener, maar als je maar lang genoeg blijft drammen dat andere factoren de oorzaak zijn, dan ga je het vanzelf geloven. Dan even over de insecten en jou systeem. Overheden en gemeenten hebben jarenlang het beleid gehad van bermen maaien, zover je maar kon kijken werd het weggemaaid. Dit bermgras moest in de gesubsidieerde biogas centrale. Je leest het goed, gesubsidieerde biogas centrale, een linkse hobby die ook door de burger is betaald. Gelukkig komt men hiervan terug en ziet men langs snelwegen, autowegen, provinciale wegen en lokale wegen weer het fluitenkruid en de boterbloem terugkomen en nog vele andere kruiden die wij in onze kindertijd kenden. Om nog even door te zeuren over de linkse hobby en jouw hele systeem. Biomassa, hele bossen gaan de oven in om ons van warmte te voorzien. Met als goed pratertje, door nieuwe bossen aan te planten zorgt men ervoor dat er weer CO2 wordt opgenomen. Het balletje is rond inderdaad, maar het CO2 niveau blijft hierdoor gelijk en zal niet afnemen. Het zal zelfs toenemen want tja, nieuwe bossen aanplanten moet nog steeds gebeuren. Kijk even naar de Sallandse heuvelrug, honderden hectares weg om een zandbak te creëren voor de hagedis, korhoen en heide. Het systeem is inderdaad kapot, kapot gemaakt door een stel linkse idioten die op papier wel mee kunnen komen, maar nog nooit enige praktijkervaring hebben opgedaan. Van achter hun bureau zitten ze maar een beetje te blèren. Er is maar één oorzaak voor de vernieling van jouw hele systeem en dat is de overbevolking van onze aarde. We zijn met teveel mensen. Al deze mensen moeten eten, drinken, wonen, voorzien worden van energie, goederen, kleren en ga zo maar even door. Zolang hier nog geen oplossing voor is, dan kan men geld uitgeven aan de korhoen of een stukje heide wat men wil, het zal geen nut hebben. Dus ja, je hebt gelijk, het gaat over het hele systeem. Maar de oorzaak van dat hele systeem heeft niets met de korhoen, insecten en natuur van doen. Wij, de bewoners van de aarde zijn het probleem. En dan niet de mens op zich, maar het aantal mensen op deze aardbol. Maar dit is een hele andere discussie die overheden niet aan durven te gaan.

gerard schreef op 17-06-2021

Kweek die korhoenders in een ren aan de rand van de sallandse heuvelrug tot je er een 200 hebt en zet de ren dan een paar keer open zodat er 50 de wijde wereld in gaan.Misschien niet zo excotisch maar wel beter in de hand te houden altijd een 100 op voorraad.

Uw reactie

Naam:
Bericht: