Pilot: taalondersteuning kinderen van minima en statushouders bewijst meerwaarde



Datum: 07-10-2020

12.56 uur - Stichting Vluchtelingenwerk Nijverdal/Hellendoorn, onderdeel van De Welle, heeft in samenwerking met de NT2 begeleider/taalcoach en Kennis Educatie Centrum in de gemeente Hellendoorn een pilot georganiseerd. Het doel van deze pilot was te onderzoeken of minima-kinderen van basisschoolleeftijd baat hebben bij extra begeleiding. In 4 maanden tijd maakte een groep kinderen gebruik van deze ondersteuning. Hierbij werd een digitaal programma, dat hen ondersteunde op het gebied van de Nederlandse taal, ingezet. 

 
Digitaal programma

Het digitale ondersteuningsprogramma heeft in de pilot zijn meerwaarde bewezen. Kort samengevat helpt dit programma bij het aanvullen van eventuele gaten die in de taal zijn ontstaan of van taalkennis die de kinderen nog. Het programma sluit goed aan op alle methodes die de basisscholen hanteren en kan dus prima naast de schoolmethode gebruikt worden. De opzet is om een kind in zijn/haar eigen tempo op niveau te krijgen en aan te laten sluiten op het beoogde niveau van de klas. De ervaringen van deze pilot waren dusdanig positief dat men bezig is met het schrijven van een projectplan om een groep kinderen nog langer, een jaar in totaal, te laten begeleiden.
 
Basistaal

Uit de pilot bleek ook dat er een groep kinderen van statushouders is die langdurig aan onveilige situaties zijn blootgesteld en daardoor geen eigen basistaal hebben. Is er geen basistaal dan is het ook lastiger een andere taal te leren. Extra ondersteuning kan dus – ook voor deze groep - zeker welkom zijn.
 
Extra informatie:

Er ontstaat een tweedeling in de huidige maatschappij. Ouders die huiswerkbegeleiding wel kunnen veroorloven en zij die dat niet kunnen. Daarnaast is er een groep ouders van statushouders die niet het vermogen hebben om zelf hun kinderen te begeleiden. Stichting De Welle heeft het afgelopen jaar taalondersteuning aangeboden voor kinderen, maar zag de vraag al gauw verschuiven naar huiswerkbegeleiding. Jongeren schalen af, omdat zij vanwege de taalachterstand het taalniveau niet aankunnen. Daarom hebben het Kennis Educatie Centrum Nijverdal,  NT2 begeleider/taalcoach en De Welle de handen ineen geslagen en willen ze gaan kijken of ze voor een groep kinderen uit de minima groep extra ondersteuning geven, zodat zij een betere start op het vervolgonderwijs krijgen.
 
Steeds meer jongeren met een migratieachtergrond studeren op een hogeschool of universiteit. Vaker dan jongeren zonder migratieachtergrond komen zij daar door het stapelen van diploma’s. Een van de verklaringen voor dit verschil, is dat leerlingen met een migratieachtergrond en/of uit gezinnen met een lage sociaaleconomische status (SES), vaker te maken hebben met onder advisering op de basisschool. (bron KIS)
 
Wilt u meer weten, neem contact op met:
Kennis Educatie Centrum, I. Aaltink 06-31966762 (inhoudelijk)
Stichting De Welle/VluchtelingenWerk, H. Veenstra 06-57559942 (doelgroep)
 
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: